Ο γαλάζιος πρόεδρος ανέβηκε χθες στη Θεσσαλονίκη για μια πρόβα τζενεράλε της παρουσίας του στο Βελλίδειο το επόμενο Σαββατοκύριακο. Πρόβα τζενεράλε γιατί ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνάντησή του με παραγωγικούς φορείς της πόλης υιοθέτησε το ύφος που εδώ και καιρό έχει αποφασιστεί στην Πειραιώς ότι θα έχει στην τελευταία του, όπως λένε οι στενοί του συνεργάτες, εμφάνιση σε ΔΕΘ ως εν αναμονή πρωθυπουργός.

Με άλλα λόγια, παρουσίασε σε αδρές γραμμές το νεοδημοκρατικό αναπτυξιακό σχέδιο – που θα αναλύσει από βήματος ΔΕΘ – και προειδοποίησε τον Αλέξη Τσίπρα να μην μπει στον κόπο να προνομοθετήσει ένα πακέτο παροχών για την επόμενη τετραετία, γιατί «οι δεσμεύσεις αυτής της κυβέρνησης τελειώνουν την ημέρα των εκλογών». Παράλληλα «έδειξε» και τα ακροατήρια στα οποία πρωτίστως στοχεύει το κόμμα του, εκείνα όσων ανήκουν στο λεγόμενο ιδιωτικό τομέα.

ΟΙ ΦΟΡΟΕΛΑΦΡΥΝΣΕΙΣ. Από την αρχή σχεδόν της εισαγωγικής του ομιλίας επανέλαβε πως δεν προτίθεται να ακολουθήσει τον Πρωθυπουργό σε ένα «κρεσέντο παροχολογίας και λαϊκισμού». Στην ανάλυσή του κάτι τέτοιο θα έβλαπτε σοβαρά τα εθνικά συμφέροντα. Αντί για παροχές, λοιπόν, τους έδωσε μια ιδέα του πλάνου φοροελαφρύνσεων που έχουν σχεδιάσει στο κόμμα του – και το οποίο από το μητσοτακικό περιβάλλον επιμένουν να τονίζουν ότι είναι κοστολογημένο. Ξεκαθαρίζοντας, βέβαια, πως θα εφαρμοστεί εφόσον δεν διακινδυνεύεται η δημοσιονομική σταθερότητα.

Στο επίκεντρο του γαλάζιου προγραμματικού λόγου, σύμφωνα με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, βρίσκεται η μείωση της φορολογίας και των ασφαλιστικών εισφορών. Συγκεκριμένα μίλησε για «μείωση της φορολογίας εισοδήματος στο 20% εντός μίας διετίας, της φορολογίας στα μερίσματα στο 5% στο ίδιο χρονικό διάστημα, μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30%, εισαγωγικό φορολογικό συντελεστή 9%, μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση από το 24% στο 13%». Προσέθεσε δε ότι σε βάθος τετραετίας θα μπορούσαν να προχωρήσουν και σε περαιτέρω μειώσεις φόρων – αν φυσικά τα δημοσιονομικά της χώρας το επιτρέπουν.

ΟΙ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ. Ο Μητσοτάκης για μια ακόμη φορά έδωσε έμφαση στο ασφαλιστικό σύστημα που έχουν μελετήσει στη ΝΔ – και με το οποίο σκοπεύουν να αντικαταστήσουν τον νόμο Κατρούγκαλου. Υπενθύμισε την πρόθεσή του να μειώσει τις εισφορές στην κύρια ασφάλιση για όλους από το 20% στο 15%. Και εξήγησε γιατί επιμένει σε αυτό το μέτρο. «Οχι μόνο γιατί αυξάνει το διαθέσιμο εισόδημα των εργαζομένων, αλλά κυρίως γιατί μειώνει το κόστος της εργασίας μιας επιχείρησης. Σκοπός μας σήμερα πρέπει να είναι να δημιουργήσουμε πολλές καλές νέες θέσεις απασχόλησης» είπε απευθυνόμενος έτσι σε δύο μάλλον προνομιακά κοινά της ΝΔ, τους επιχειρηματίες και τους εργαζομένους του ιδιωτικού τομέα.

Με αυτούς στο πίσω μέρος του μυαλού του τόνισε πως είναι απόλυτη δέσμευση της ΝΔ αλλά και δική του προσωπική να απελευθερώσει τον ιδιωτικό τομέα «από αυτή τη θηλιά που έχει περάσει στον λαιμό σας ο κ. Τσίπρας». Αν κάποιος, δηλαδή, έπρεπε να περιγράψει με μια φράση την Ελλάδα που φαντάζεται ο Μητσοτάκης, αυτή θα ήταν «ο ιδιωτικός τομέας θα είναι η κινητήριος δύναμη ανάπτυξης της χώρας για τα επόμενα χρόνια».

Επεσήμανε, ωστόσο, ότι για να γίνει αυτό θα πρέπει να τηρηθεί η – για να το πούμε με ένα νεοδημοκρατικό σλόγκαν – «συμφωνία αλήθειας» μεταξύ εργοδοτών και κράτους. Ποια είναι αυτή; Η κυβέρνηση θα διευκολύνει την επιχειρηματικότητα και τις επενδύσεις κι οι εργοδότες θα είναι συνεπείς στις φορολογικές τους υποχρεώσεις, αλλά κι απέναντι στους εργαζομένους τους.