Την παρουσία άγνωστων για τους πυρόπληκτους προσώπων, μη Ματιωτών, στην υποδοχή του Αλέξη Τσίπρα στο Μάτι την περασμένη Τρίτη επιβεβαιώνει ο πολιτικός μηχανικός ΕΜΠ, μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής Κατοίκων Ματιού (ΣΕΚΜΑ) Τάσος Μπομπόνης. Μιλώντας στα «ΝΕΑ» επισημαίνει αυτό που αναλυτικά αποκάλυψε η ΣΕΚΜΑ σε επιστολή-καταπέλτη μετά την πρωθυπουργική επίσκεψη: Την τραγική καθυστέρηση στην υλοποίηση των κυβερνητικών υποσχέσεων. Επιπλέον διαπιστώνει έλλειψη πληροφόρησης στα κρίσιμα ζητήματα, αδυναμία ταχείας λήψης αποφάσεων και έλλειψη συντονισμού. Η οικονομική ενίσχυση των πληγέντων παραμένει ελλιπής, όπως σημειώνει, ενώ ενισχύεται ο φόβος ότι το λεηλατημένο από την πύρινη κόλαση της 23ης Ιουλίου Μάτι θα ξεχαστεί.
«Να ορίσει ο Πρωθυπουργός κεντρικό συντονιστή για να δίνει απαντήσεις με χρονικές δεσμεύσεις» τονίζει. Η ΣΕΚΜΑ απαρτίζεται από 52 πρόσωπα, ανάμεσά τους γιατροί, οικονομολόγοι, αρχιτέκτονες, δικηγόροι, και συγκροτήθηκε κατόπιν συνέλευσης περίπου 400 κατοίκων.
Ποιες δεσμεύσεις της κυβέρνησης βλέπετε να αργοπορούν; Ανησυχείτε για τυχόν μη υλοποίηση συγκεκριμένων μέτρων;
Θεωρώ πως όλες αργοπορούν, πλην ίσως του επιδόματος του υπουργείου Υποδομών. Υπάρχει ανησυχία για την πλήρη και σύντομη αποκατάσταση των περιουσιών όλων των πυρόπληκτων. Για τους έχοντες ανθρώπινα θύματα, βέβαια, δεν συζητούμε για τη στοιχειώδη αποζημίωση που δόθηκε. Εκεί φαντάζομαι θα είναι ένας μακρύς δικαστικός Γολγοθάς.
Ακούμε πυρόπληκτους να κατηγορούν ευθέως τον Τσίπρα για επικοινωνιακές επισκέψεις. Ποια είναι η θέση σας;
Η επίσκεψη του κ. Σπίρτζη την Τρίτη ήταν προγραμματισμένη για συνάντηση με συγκεκριμένη ομάδα από τη Συντονιστική Επιτροπή Κατοίκων Ματιού Αττικής. Η αλήθεια είναι ότι δεν είχε υπάρξει καμία προηγούμενη ειδοποίηση για την έλευση του Πρωθυπουργού και των υπολοίπων, ώστε να υπάρξει κατάλληλη εκπροσώπηση από τη ΣΕΚΜΑ. Σίγουρα η ύπαρξη μη Ματιωτών στην υποδοχή καταδεικνύει επικοινωνιακή προετοιμασία. Το αν η ενημέρωση που έγινε στον Πρωθυπουργό φέρει κάποιο αποτέλεσμα στις διαδικασίες αποκατάστασης (αμ’ έπος, αμ’ έργον) θα αποδείξει το αν ήταν επικοινωνιακή η επίσκεψη ή όχι.
Φοβάστε ότι η περιοχή θα ξεχαστεί;
Η πρότερη εμπειρία δείχνει ότι είναι θέμα χρόνου να γίνει κάποιο νέο γεγονός που θα αποσύρει τα φώτα της δημοσιότητας από το Μάτι. Ασχολείται κανένας με την κατάσταση στη Μάνδρα; Γι’ αυτό επείγει η ταχύτατη διευθέτηση νομοθετικά και θεσμικά όλων των προβλημάτων. Στο να μην ξεχαστούμε, προσβλέπουμε και στη συνδρομή των ΜΜΕ, που μέχρι τώρα μας δίνουν βήμα.
Αν είχατε απέναντί σας τον Πρωθυπουργό, τι θα του λέγατε;
Να ορίσει έναν κεντρικό συντονιστή από την κυβέρνηση με αρμοδιότητα να δίνει απαντήσεις εγγράφως και με χρονικές δεσμεύσεις, σε ειδικό ιστότοπο μάλιστα, σε όλα τα αιτήματα των συντονιστικών επιτροπών και των κατοίκων, και να συντονίζει τους εμπλεκόμενους φορείς.
Ποια είναι σήμερα τα τρία σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζετε;
Το πρώτο είναι η έλλειψη ουσιαστικής και έγκυρης πληροφόρησης σε ζωτικά αλλά και διαδικαστικά θέματα και η ανασφάλεια που δημιουργείται εξαιτίας της για ζητήματα όπως η διαμονή λόγω μόλυνσης περιβάλλοντος (αμίαντος, αιωρούμενα σωματίδια κ.ά.), οι διαδικασίες που πρέπει να ακολουθήσουμε ώστε να προχωρήσει η αποκατάσταση των κατοικιών, τα χρονοδιαγράμματα υλοποίησης ενεργειών (αντιπλημμυρικά, απομάκρυνση καμένων δένδρων και αμιάντου, αποκατάσταση φωτισμού κ.ά.) και η φορολογική αντιμετώπιση (απαλλαγή ΔΕΗ και από δημοτικά τέλη, απαλλαγή ΕΝΦΙΑ, διακοπή πληρωμής δόσεων νομιμοποίησης αυθαιρέτων κατεδαφιστέων κ.ά.).
Δεύτερο πρόβλημα, η καθυστέρηση ολοκλήρωσης απαιτούμενων ενεργειών για την αποκατάσταση του οικισμού και αδυναμία ταχείας λήψης αποφάσεων λόγω γραφειοκρατικών εμποδίων, εμπλοκής διαφορετικών φορέων, έλλειψης συντονισμού και ενεργής επίβλεψης.
Τρίτον, καθυστερεί και είναι ελλιπής η οικονομική ενίσχυση των πληγέντων (οι νοσηλευόμενοι εγκαυματίες έχουν κυριολεκτικά αποκλειστεί από κάθε είδους αρωγή), εξαιτίας ασαφειών και έλλειψης πρόβλεψης πολλών ειδικών περιπτώσεων στις νομοθετικές ρυθμίσεις, έλλειψης προσωπικού (π.χ. μηχανικοί ΔΑΕΦΚ) και γραφειοκρατίας. Είναι σχεδόν βέβαιο ότι αν δεν ληφθεί μέριμνα, οι αποζημιώσεις δεν θα επαρκούν ώστε να καλυφθούν τα έξοδα ανέγερσης και αποκατάστασης των κατεστραμμένων κατοικιών. Μάλιστα η στέγαση και σίτιση πυρόπληκτων με μη κατοικήσιμα κτίρια που είχαν μόνιμη κατοικία στο Μάτι, ενώ θα έπρεπε να είναι άμεση προτεραιότητα, έχουν γίνει αποσπασματικά και πρόχειρα.