Ο λιβανέζικης καταγωγής μεγαλοεπιχειρηματίας παρακολουθούσε από τη Μικρή Βενετία το ωραιότερο, όπως το χαρακτήρισε, ηλιοβασίλεμα που έχει αντικρίσει στη ζωή του. Ο γάλλος ξεναγός, ο οποίος είχε κατέβει μαζί του από το εντυπωσιακό mega yacht στην περιοχή, του εξηγούσε την ιστορία πίσω από τη γνωστή παγκοσμίως Little Venice. Τον 18ο αιώνα αποτελούσε συνοικία των εύπορων εμπόρων της Μυκόνου. Η Μικρή Βενετία στεγάζει τώρα γραφικά μπαράκια, ταβέρνες με φρέσκα ψάρια και μικρά cafes. Αποτελεί παράδοση ξένοι αλλά και έλληνες επισκέπτες να κλείνουν ραντεβού στα spots της περιοχής, με σκοπό να παρακολουθήσουν ένα από τα συναρπαστικότερα ηλιοβασιλέματα του πλανήτη.

Ο Ρόμαν Αμπραμόβιτς και ο Μπιλ Γκέιτς έχουν δηλώσει «απόλυτα γοητευμένοι» από αυτή τη μυκονιάτικη ιστορική συνοικία. Ο ρώσος μεγιστάνας, μάλιστα, φωτογραφίστηκε για το προσωπικό του άλμπουμ στο σημείο που ο Αριστοτέλης Ωνάσης θεωρούσε ότι ήταν το ομορφότερο της Γης. Στην άκρη μιας πέτρινης επιφάνειας η οποία βυθίζεται στη θάλασσα. Εκεί ακριβώς ο Ari the Greek ζήτησε σε ένα από τα μέλη του πληρώματος της θαλαμηγού «Christina O» να τον φωτογραφίσει. Χρόνια αργότερα ο διάσημος ηθοποιός Αντονι Κουίν έκανε το ίδιο. Ο Κουίν βρισκόταν στη Μύκονο για τα γυρίσματα της ταινίας «Greek Tycoon», η οποία εξιστορούσε τη μυθική ζωή του έλληνα κροίσου. Ο Αρης συνήθιζε να επισκέπτεται τη Μύκονο το φθινόπωρο. Ο Σεπτέμβριος άλλωστε είναι η ιδανικότερη εποχή για να απολαύσει κανείς τις ομορφιές του κατάλευκου νησιού με την παγκόσμια ακτινοβολία.

Από τη Μύκονο στην Ανδρο, γεμάτη με ιστιοπλοϊκά και πλοιοκτήτες

Ενας πίνακας του Γιάννη Κεφαλληνού με τίτλο «Mykonian seascape» παρουσιάζει την εικόνα του νησιού το 1931. Τα χρώματα που επικρατούν είναι αυτά της ώχρας, του καφέ και το βαθύ πορτοκαλί. Τα χρώματα που «αγκαλιάζουν» το φθινόπωρο, τα σπίτια, τους ανεμόμυλους, τις εκκλησίες. Τα μεγάλα πολυτελή bars και trendy εστιατόρια παραμένουν ανοιχτά. Κάποιοι από τους επισκέπτες σπεύδουν στην τεράστια πισίνα του SantAnna, μερικοί άλλοι επιμένουν στις χρυσές βόλτες στο Nammos, στα επίσης υπέροχα ηλιοβασιλέματα στο Scorpios (συναγωνίζεται επάξια τη Βενετία) και στις ξάπλες με ένα κοκτέιλ καρύδας στο Alemagou.

Στην κοντινή Ανδρο γνωστά εφοπλιστικά ονόματα ταξίδεψαν μέχρι εκεί (οι περισσότεροι άλλωστε διαθέτουν σπίτια στο νησί του Αιγαίου) με σκοπό να παρακολουθήσουν τους πάντα ενδιαφέροντες ιστιοπλοϊκούς αγώνες. Με αφορμή λοιπόν τον 51ο Διεθνή Ιστιοπλοϊκό Αγώνα Ανδρου «Ιωάννης Β. Γουλανδρής» ταξίδεψαν στο νησί οι Λεωνίδας Γουλανδρής, Λεωνίδας Πολέμης, Νίκος Εμπειρίκος, Ευγενία Χανδρή, Γιώργος Πατέρας, Αδαμάντιος Πολέμης, ο Χριστόφορος Στράτος, μέλος του ΔΣ του Ναυτικού Ομίλου Ελλάδας κ.ά. Επίτιμος προσκεκλημένος ο αμερικανός πρεσβευτής Τζέφρι Πάιατ. Οι νικητές και όλοι οι παρευρισκόμενοι απόλαυσαν σαμπάνια Moët & Chandon. Το δείπνο πραγματοποιήθηκε στον Ναυτικό Ομιλο Ανδρου…

Ο ΜΙΝΑS στο Μουσείο Μπενάκη

Δύο περίπου χρόνια πριν έβγαινα από την πόρτα του ξενοδοχείου Bvlgari στο Λονδίνο. Αποφάσισα να κόψω δρόμο και έτσι κατηφόρισα από τον στενό πεζόδρομο δίπλα ακριβώς στο παγκόσμιας ακτινοβολίας hotel. Μόλις είχα κάνει λίγα βήματα, όταν το βλέμμα μου έπεσε πάνω σε ένα μικρό, κομψό κατάστημα που έγραφε ΜΙΝΑS. Τα κορίτσια στο εσωτερικό του μαγαζιού μού εξήγησαν ότι επρόκειτο για χώρο που φιλοξενούσε τότε τις συλλογές κοσμημάτων ενός από τους ευρηματικότερους, με διεθνή μάλιστα καριέρα, έλληνες designers κοσμημάτων. Ο MINAS με τα πραγματικά εξαιρετικά κοσμήματα, που του χάρισαν μια σημαντική θέση ανάμεσα στους διάσημους συναδέλφους του στο εξωτερικό, ήταν το κεντρικό πρόσωπο σε μια εντυπωσιακή έκθεση στο Μουσείο Μπενάκη. Μια έκθεση με τίτλο «MINAS: Clarity of Shapes». Σε φωτογραφίες του φίλου και στενού του συνεργάτη για πολλά χρόνια Κώστα Κουτάγιαρ. Πολύς κόσμος έδωσε το «παρών».