Η δηµοσκόπηση της Metron Analysis που πραγµατοποιήθηκε για λογαριασµό του ινστιτούτου ΙΝΕ της ΓΣΕΕ δεν αφήνει περιθώρια παρερµηνειών: εννέα στους δέκα πολίτες θεωρούν ότι η λιτότητα θα συνεχιστεί, οκτώ στους δέκα ότι επί της ουσίας δεν υπάρχει έξοδος από τα Μνηµόνια. Το δηµοσκοπικό εύρηµα είναι σηµαντικό για έναν βασικό λόγο: όπως αποδεικνύεται, η συντριπτική πλειονότητα των ελλήνων πολιτών δεν τρέφει πια αυταπάτες.

Οι έλληνες πολίτες γνωρίζουν ποια είναι η μεταμνημονιακή πραγματικότητα, έχουν απόλυτη συνείδηση του γεγονότος ότι ο δρόμος θα είναι για πολύ ακόμη ανηφορικός, ξέρουν πια ότι η μνημονιακή λιτότητα δεν καταργείται με έναν νόμο και ένα άρθρο ή με τα «Go back madam Merkel», αντιλαμβάνονται ότι τίποτε δεν μπορεί να αλλάξει από τη μια στιγμή στην άλλη.

Από αυτήν την άποψη φαίνεται ότι για τους έλληνες πολίτες τελείωσε οριστικά η εποχή της φενάκης. Θα πρέπει όμως να τελειώσει και για την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ. Σε αντίθεση με την ελληνική κοινωνία, οι κυβερνώντες εξακολουθούν να υποστηρίζουν ένα αφήγημα το οποίο δεν έχει σχέση με την πραγματικότητα που βιώνουν οι υπόλοιποι. Επιμένουν σε μια παροχολογία για την οποία οι πολίτες γνωρίζουν ότι όχι μόνο δεν θα έχει κανένα αντίκρισμα, αλλά ότι επιπλέον βλάπτει τη χώρα και την οικονομία της με τη δυσπιστία που προκαλεί σε εταίρους και επενδυτές.

Οι φωτισμένες κυβερνήσεις γίνονται το όχημα που τραβά προς τα εμπρός μια κοινωνία. Αυτή η κυβέρνηση δεν είναι φωτισμένη. Ας ακολουθήσει λοιπόν μια κοινωνία που έχει απαλλαχθεί από τις πλάνες της.