Εντονη πολιτική αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης και ΝΔ προκάλεσε το θέμα της εξαγοράς της ιδιωτικής εταιρείας προμήθειας ρεύματος EDS που ανήκε στον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης των Σκοπίων Kocho Angjushev από τη ΔΕΗ.

Η δημόσια επιχείρηση στις 11 Ιανουαρίου είχε κάνει γνωστή την πρόθεσή της να αποκτήσει τη συγκεκριμένη εταιρεία, ενώ η επίσημη συμφωνία για την πώληση της EDS έναντι 4,8 εκατ. ευρώ ανακοινώθηκε από την εταιρεία στις 16 Απριλίου, έπειτα και από σχετική έγκριση που έδωσε το διοικητικό συμβούλιο. Στις 25 του ίδιου μήνα ο πρόεδρος της ΔΕΗ μετέβη στα Σκόπια, όπου και υπέγραψε τη σχετική συμφωνία της συναλλαγής με τον Angjushev.

Το επιχειρηματικό deal έγινε σε μια περίοδο κατά την οποία οι διαπραγματεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης με την αντίστοιχη των Σκοπίων για το θέμα της ονομασίας της χώρας ήταν σε πλήρη εξέλιξη και ενώ στις αρχές του Ιουνίου υπογράφηκε από τον Αλέξη Τσίπρα και τον Ζόραν Ζάεφ η συμφωνία των Πρεσπών.

Με παρέμβασή της η εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ Μαρία Σπυράκη κάλεσε την κυβέρνηση να δώσει στη δημοσιότητα όλα τα στοιχεία της συμφωνίας, ενώ και ο Βασίλης Κικίλιας ζήτησε να μάθει ποιος έδωσε την πολιτική εντολή για την εξαγορά της EDS από τη ΔΕΗ.

ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ. Ο βουλευτής της ΝΔ και αρμόδιος τομεάρχης για θέματα Ενέργειας Κώστας Σκρέκας κάλεσε τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργο Σταθάκη να φέρει άμεσα στη Βουλή τη συμφωνία εξαγοράς.

Ερώτηση στη Βουλή για το θέμα κατέθεσε και ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμμαχίας Γιάννης Μανιάτης.

Ο Γιώργος Σταθάκης ερωτηθείς χθες για το θέμα σημείωσε ότι «είναι απόλυτα θεμιτή η εξαγορά», ενώ διευκρίνισε πως «η κυβέρνηση δεν παρεμβαίνει σε μια εισηγμένη στο χρηματιστήριο εταιρεία, όπως η ΔΕΗ». Κατά τον ίδιο, πριν από την εξαγορά προηγήθηκαν οι αναγκαίες αξιολογήσεις και έλεγχοι, ενώ παρόμοια διαβεβαίωση έδωσε και η ίδια η δημόσια επιχείρηση. Ο Σταθάκης μάλιστα απέδωσε τις παρεμβάσεις της ΝΔ στην προσπάθειά της να προκαλέσει θόρυβο, καθώς το θέμα ήταν γνωστό από τις αρχές του χρόνου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι οίκοι που προσέλαβε η ΔΕΗ για τον έλεγχο και την αποτίμηση της εταιρείας EDS είχαν δώσει μάλιστα υψηλότερη αξία σε σχέση με εκείνη που έκλεισε η συναλλαγή.