Ο τόπος παίζει πάντα ρόλο σε όσα ένας ομιλητής επιλέγει να πει στο κοινό του. Ετσι, κι ο Κυριάκος Μητσοτάκης χθες στη Θεσσαλονίκη δεν θα μπορούσε να μη μιλήσει σε όσους βρέθηκαν σε γνωστό ξενοδοχείο της πόλης για να τον ακούσουν για τη συμφωνία των Πρεσπών. Τι κι αν ήταν κατά βάση επιχειρηματίες και το αντικείμενο της συζήτησής τους ήταν η οικονομία; Η εν λόγω συμφωνία στη νεοδημοκρατική ανάγνωση επηρεάζει όλες τις πτυχές της καθημερινότητας της Βορείου Ελλάδος και όπως είπε ο αρχηγός της ΝΔ «το Σκοπιανό από μόνο του αποτελεί και ένα τεράστιο αυτοτελές οικονομικό πλήγμα για τις επιχειρήσεις και τα προϊόντα της».
Οικονομικό πλήγμα γιατί ήδη οι βορειοελλαδίτες επιχειρηματίες αντιμετωπίζουν ζητήματα ανταγωνισμού και πιστοποίησης των προϊόντων τους, με αποτέλεσμα να έχει δημιουργηθεί καχυποψία μεταξύ Ελλήνων και Σκοπιανών, η οποία «μετατρέπεται τελικά σε εμπόδιο στις διακρατικές και εμπορικές σχέσεις».
Κατά την εκτίμησή του, όμως, προκαλεί και πλήγματα στην ευρύτερη κοινωνική συνοχή και σε αυτό που θα αποκαλούσε κανείς κουλτούρα της συναίνεσης. Κυρίως λόγω των κυβερνητικών χειρισμών προ και μετά της υπογραφής της. Οπως το έθεσε χαρακτηριστικά «αυτοί οι χειρισμοί τελικά δηλητηριάζουν την ίδια την κοινωνία, προκαλούν εύλογες αρνητικές αντιδράσεις. Ταυτόχρονα, όμως, οδηγούν και κάποιους σε παλιά ακραία συνθήματα». Η κυβέρνηση, δηλαδή, σύμφωνα με τον Μητσοτάκη «προσβάλλοντας την εθνική συνείδηση ενίσχυσε εθνικιστικές φωνές. Χλευάζοντας τον αγνό πατριωτισμό τροφοδότησε την ακροδεξιά πατριδοκαπηλία».
ΚΑΚΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ. Με αυτό τον τρόπο ο γαλάζιος αρχηγός απάντησε και στην κριτική που δέχεται από τον ΣΥΡΙΖΑ ότι φοράει πάλι τη στολή του Μακεδονομάχου, ενώ δεν έχασε την ευκαιρία για μια ακόμη επίθεση στην κυβέρνηση. Επαναλαμβάνοντας ότι είναι μια κακή συμφωνία. Επειδή «ικανοποιεί τις πάγιες επιδιώξεις της σκοπιανής πλευράς, που δεν ήταν άλλες από την παραχώρηση της “μακεδονικής γλώσσας” και της “μακεδονικής εθνότητας”. Δηλαδή επί της ουσίας της “μακεδονικής ταυτότητας” στους γείτονές μας». Για την αξιωματική αντιπολίτευση – που από την αρχή είχε ταχθεί κατά της εν λόγω συμφωνίας – όσα υπεγράφησαν στους Ψαράδες των Πρεσπών ήταν επομένως μια προφανής διπλωματική ήττα της χώρας.