Ξεκάθαρο μήνυμα προς την κυβέρνηση αλλά και τον λαό της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας (ΠΓΔΜ) ότι η ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ περνάει μόνο μέσα από την έγκριση της συμφωνίας για το όνομα έστειλε χθες ο γενικός γραμματέας της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας Γενς Στόλτεμπεργκ, ο οποίος επισκέφθηκε τα Σκόπια. Σήμερα καταφθάνει στα Σκόπια ο καγκελάριος της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς και αύριο, Σάββατο, η καγκελάριος της Γερμανίας Ανγκελα Μέρκελ. Ο διεθνής κλοιός εξάλλου, ενόψει του σκοπιανού δημοψηφίσματος, ενισχύθηκε και από την παρέμβαση του Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος χαρακτηρίζει «ιστορική» τη συμφωνία των Πρεσπών.
Το μήνυμα του αμερικανού προέδρου προς τον σκοπιανό πρόεδρο Γκιόργκι Ιβανόφ, που δημοσιοποιήθηκε χθες το βράδυ, με αφορμή την ημέρα ανακήρυξης της ανεξαρτησίας της ΠΓΔΜ στις 8 Σεπτεμβρίου, είναι ενδεικτικό των δυτικών πιέσεων. «Η “Μακεδονία” έχει πολλούς λόγους να είναι υπερήφανη φέτος. Η ιστορική συμφωνία των Πρεσπών επιλύει το πολύχρονο ζήτημα του ονοματολογικού, με την Ελλάδα και στρώνει τον δρόμο για την ένταξη της “Μακεδονίας” στο ΝΑΤΟ και στην Ευρωπαϊκή Ενωση» ανέφερε ο Τραμπ – «τρολάροντας» εν πολλοίς και τον Ιβανόφ για τη δική του διαφωνία. Παράλληλα, προβάλλοντας συνεχώς στην επιστολή την ΠΓΔΜ ως «Μακεδονία», χωρίς να αναφερθεί και στη συμφωνηθείσα ονομασία («Βόρεια Μακεδονία»), φέρνει σε δύσκολη θέση και την Αθήνα, καθώς αναδεικνύεται ο κίνδυνος παγίωσης αυτής της τακτικής παρά τον γεωγραφικό προσδιορισμό στο ονοματολογικό.
«Εχετε μια ευκαιρία ζωής να γίνετε μέλος της διεθνούς κοινότητας, να γίνετε μέλος του ΝΑΤΟ, να γίνετε μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Αλλά για να γίνει αυτό πρέπει να εγκρίνετε τη συμφωνία για το ονοματολογικό. Δεν υπάρχει άλλος τρόπος… Η ιδέα ότι υπάρχει κάποια εναλλακτική, ότι μπορείτε να απορρίψετε τη συμφωνία με την Ελλάδα και να εισέλθετε στο ΝΑΤΟ, είναι μια πλήρης και απόλυτη αυταπάτη» διεμήνυσε νωρίτερα χθες, με εντυπωσιακή ειλικρίνεια, ο Στόλτεμπεργκ στους πολίτες της ΠΓΔΜ.
Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ εμφανίστηκε αισιόδοξος για την έκβαση του δημοψηφίσματος στις 30 Σεπτεμβρίου. Οπως εξήγησε, η πρόσκληση που δόθηκε στην ΠΓΔΜ στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στις 12 Ιουλίου ενίσχυσε την «εσωτερική συνοχή» στη χώρα και ότι η στήριξη της κοινής γνώμης για ένταξη στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ κυμαίνεται σε ποσοστά 75%-80% σύμφωνα με ορισμένες δημοσκοπήσεις. «Είμαι πεπεισμένος -πρόσθεσε- ότι το δημοψήφισμα θα είναι επιτυχημένο και ότι θα μπορέσουμε να συνεχίσουμε με τις συνταγματικές αλλαγές χωρίς καθυστέρηση…»
Ο Στόλτεμπεργκ συναντήθηκε επίσης με τους δύο βασικούς πολέμιους της συμφωνίας των Πρεσπών, τον πρόεδρο Γκιόργκι Ιβανόφ και τον ηγέτη τού αντιπολιτευόμενου VMRO – DPMNE Χρίστιαν Μισκόφσκι. Σε ανακοίνωση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναφέρεται ότι ο Μισκόφσκι είπε στον Στόλτεμπεργκ ότι η συμφωνία για το ονοματολογικό δεν είναι αποδεκτή από το κόμμα του, αν και αυτό στηρίζει την ευρωατλαντική προοπτική της ΠΓΔΜ.
ΚΟΤΖΙΑΣ – ΛΕ ΝΤΡΙΑΝ. Στην Αθήνα, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς υποδέχθηκε τον γάλλο ομόλογό του Ζαν-Ιβ λε Ντριάν και ένα από τα θέματα που απασχόλησαν τους δύο άνδρες ήταν η συμφωνία των Πρεσπών. «Είναι μια συμφωνία που κατάφερε να κερδίσει ένα όνομα και μάλιστα erga omnes, που, όπως δείχνουν όλα τα πρακτικά των διαπραγματεύσεων του 2007-2008, επροτάθη από την τότε υπουργό Εξωτερικών της Νέας Δημοκρατίας χωρίς επιτυχία. Και μάλιστα δεν επροτάθη erga omnes» πρόσθεσε ο Κοτζιάς, δίνοντας συνέχεια στην αντιπαράθεση με την αξιωματική αντιπολίτευση αλλά και προσωπικά με την Ντόρα Μπακογιάννη.
Ετερο ζήτημα που απασχόλησε τους δύο υπουργούς ήταν οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο. Οπως διεφάνη, η Αθήνα και το Παρίσι συγκλίνουν στις απόψεις τους, ιδιαίτερα σε σχέση με την έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων. Διατυπώθηκαν επίσης κοινές ανησυχίες ενόψει της σχεδιαζόμενης επίθεσης του καθεστώτος Ασαντ στο Ιντλίμπ και ενός ενδεχόμενου νέου μεγάλου κύματος προσφύγων.