Ο Νόβακ Τζόκοβιτς χρειάστηκε δύο ώρες και 49 λεπτά για να προκριθεί στην ημιτελική φάση του Αμερικανικού Οπεν στη Νέα Υόρκη. Πιο ξεκούραστος ο Σέρβος, ο 29χρονος Αυστραλός Τζον Μίλμαν φάνηκε να έχει ξεμείνει από δυνάμεις μετά την πρόκρισή του επί του Ρότζερ Φέντερερ, και το τελικό 6-3, 6-4, 6-4 ήρθε φυσιολογικά.

Ο Σέρβος νίκησε τη ζέστη και την αποπνικτική υγρασία, καθώς οι δύσκολες καιρικές συνθήκες που επικρατούν όλες αυτές τις ημέρες στη Νέα Υόρκη παραμένουν και στα βραδινά ματς. «Δεν έχω ιδρώσει ποτέ στη ζωή μου τόσο, όσο σε αυτά τα παιχνίδια. Νομίζω ότι είναι το δυσκολότερο Οπεν που έχω παίξει στη Νέα Υόρκη τα τελευταία δέκα χρόνια. Είτε είναι μέρα, είτε νύχτα, ζέστη και υγρασία δημιουργούν μία αφόρητη ατμόσφαιρα», είπε ο Τζόκοβιτς. Αντίπαλός του στον ημιτελικό ο Ιάπωνας Κέι Νισικόρι ο οποίος αγωνίστηκε τέσσερις ώρες και οκτώ λεπτά για να αποκλείσει τον Κροάτη Μάριν Τσίλιτς (2-6, 6-4, 7-6, 4-6, 6-4), σε ένα συναρπαστικό παιχνίδι που κρίθηκε από τα αβίαστα λάθη. Ο Τσίλιτς μπορεί να είχε περισσότερους άσους (18 έναντι 6) και winners (57 έναντι 26), ωστόσο τα 70 λάθη που έκανε έπαιξαν καθοριστικό ρόλο, τη στιγμή που ο Νισικόρι είχε πολύ λιγότερα (45).

Τζόκοβιτς και Νισικόρι είχαν βρεθεί αντίπαλοι στην ημιτελική φάση του US Open το 2014, με νικητή τον Ιάπωνα. Ωστόσο από τότε ο Σέρβος έχει ένδεκα συνεχόμενες νίκες.

Το τένις της Ιαπωνίας εκπροσωπείται για πρώτη φορά μετά το 1996 (Κιμίκο Ντάτε στο Γουίμπλεντον) και στους ημιτελικούς των γυναικών. Ο 20χρονη Ναόμι Οζάκα, από τα νέα ταλέντα στο άθλημα, έχει εξαιρετική παρουσία στη Νέα Υόρκη, ενώ είναι η πρώτη φορά που η Ιαπωνία έχει εκπροσώπους σε άνδρες και γυναίκες σε ημιτελικά Γκραν Σλαμ.