Η διακοπή του πρωταθλήματος έδωσε σε πολλούς τη δυνατότητα να κάνουν μίνι απολογισμούς – έναν τέτοιο έκανε κι ο υπεύθυνος διαιτησίας του ΠΑΟΚ Μάλαμας Τεβεκέλης, άνθρωπος σοβαρός. Μιλώντας σε ραδιόφωνο της Θεσσαλονίκης ο Τεβεκέλης έκανε διάφορες κρίσεις, κυρίως για την ελληνική διαιτησία – κρίσεις με τις οποίες είναι δύσκολο να διαφωνήσει κανείς. Η μόνη μου ένσταση σε όσα δήλωσε αφορά το περίφημο VAR: κατά τον Τεβεκέλη το θέλει μόνο ο ΠΑΟΚ και καμία άλλη ομάδα της Σούπερ Λίγκας. Μάλιστα.
ΕΠΟ
Τα τελευταία χρόνια έχει πραγματικά χαθεί η μπάλα: οι ποδοσφαιροπαράγοντες μιλάνε ανοιχτά ακόμα και για πολλά με τα οποία δεν χρειάζεται να ασχολούνται, π.χ. για το VAR. Προφανώς έχει δικαίωμα ο καθένας να θεωρεί χρήσιμο ή άχρηστο το VAR, αλλά η άποψή του δεν έχει καμία απολύτως βαρύτητα, είτε διοικεί μια ομάδα, είτε όχι. Αντιθέτως με αυτό που νομίζει ο Τεβεκέλης (αλλά και αρκετός άλλος κόσμος) στις ομάδες δεν πέφτει λόγος για το VAR: είναι σαν κάποιος να μας λέει αν θέλει τον τέταρτο διαιτητή, τους πρόσθετους επόπτες, τον ορισμό ή την κλήρωση κ.λπ. Το να θα μπει ή όχι το VAR στο πρωτάθλημα, σε μια κανονική χώρα, δεν εξαρτάται από τα γούστα των ομάδων, αλλά από την προϊστάμενη Αρχή της διαιτησίας του πρωταθλήματός μας, δηλαδή την ΕΠΟ και μόνο. Το VAR είναι ένα όργανο που διευκολύνει τη διαιτησία των αγώνων. Αν η ΕΠΟ το κρίνει απαραίτητο, μπορεί να το επιβάλει στο πρωτάθλημα. Μπορεί να υποχρεώσει τις ομάδες να πληρώσουν για να μπουν στα γήπεδα οι ειδικές κάμερες, μπορεί να βρει τα χρήματα από το υφυπουργείο ή από κάποιον εθνικό ευεργέτη, και αν το σύστημα δεν μπορεί να τοποθετηθεί σε κάποια γήπεδα, μπορεί να υποχρεώσει τις ομάδες να χρησιμοποιήσουν άλλα – πιο καινούργια.
Κουκουλάκης
Το τι θέλουν οι ομάδες σε ό,τι έχει να κάνει με τα θέματα διαιτησίας μιας διοργάνωσης δεν ενδιαφέρει κανέναν. Στην Ισπανία π.χ. έχουν το VAR στο πρωτάθλημα, αλλά όχι στις διοργανώσεις της UEFA. H ισπανική ομοσπονδία το θέλει, η UEFA όχι. Κανένας δεν ρώτησε τις ομάδες. Από όσο γνωρίζω στον ΠΑΟΚ ξέρουν κάμποσους στην ΕΠΟ – και συμβούλους και παράγοντες και υπαλλήλους. Ας τους ζητήσουν να μπει το VAR ή ας τους ζητήσουν εξηγήσεις γιατί αυτό δεν υπάρχει, ενώ υπάρχει υπεύθυνος για τη στελέχωσή του: ο αρχιδιαιτητής Μιχάλης Κουκουλάκης, που πληρώνεται κανονικά. Ολα τα υπόλοιπα είναι να ‘χαμε να λέγαμε…
Υποψίες
Και υπάρχει και κάτι άλλο: όλες αυτές οι αναφορές δεν πρέπει να γίνονται δημόσια γιατί γεννούν υποψίες και μόνο. Μια ομάδα π.χ. μπορεί να θέλει το VAR γιατί μπορεί να γνωρίζει ποιοι θα το στελεχώσουν και μια άλλη μπορεί να μην το θέλει, γιατί έχει καλές σχέσεις με ένα σωρό διαιτητές που δεν το θέλουν. Μια τέτοια δημόσια συζήτηση εκθέτει τους πάντες. Εν τέλει και το πρωτάθλημά μας. Αλλά ποιος νοιάζεται…
Τσάνας
Ελπίζω στην ΕΠΟ να αντιμετωπίζουν την εθνική ομάδα σοβαρότερα από όσο την ελληνική διαιτησία: το λέω αν και έχω τις επιφυλάξεις μου. Η ιστορία του Κώστα Τσάνα, του βοηθού του Μίκαελ Σκίμπε, δείχνει ότι ένα κάποιο έλλειμμα σοβαρότητας υπάρχει και σε αυτόν τον τομέα. Ο Τσάνας δουλεύει στην ομοσπονδία κοντά δέκα χρόνια και η καριέρα του είναι αξιοπρόσεκτη. Υπήρξε επιτυχημένος ομοσπονδιακός στην Εθνική Νέων, βρέθηκε στη συνέχεια στην Ελπίδων, κάθισε στον πάγκο και της Εθνικής Ανδρών ως υπηρεσιακός, όταν του ζητήθηκε. Είναι ένας από τους λίγους, που κατάφερε να γίνει πραγματικό στέλεχος της ομοσπονδίας και έχει συνεργαστεί με τουλάχιστον πέντε διοικήσεις της. Οταν ανέλαβε ο Σκίμπε, του ζητήθηκε να γίνει και βοηθός του Γερμανού με τον οποίο η συνεργασία υπήρξε άριστη.
Πόλεμος
Για λόγους που δεν μάθαμε ποτέ, ο Τσάνας τον περασμένο Ιούλιο έμαθε ότι η σύμβασή του δεν θα ανανεωθεί και πως καλό είναι να ψάξει μια άλλη δουλειά. Μολονότι ο Σκίμπε τον ήθελε στο επιτελείο του, η έκθεση της αρμόδιας επιτροπής ήταν αρνητική για την παραμονή του. Η σχετική εισήγηση έγινε δεκτή από το ΔΣ της ΕΠΟ, που συνεδρίασε προ είκοσι περίπου ημερών. Και χθες ξαφνικά ο Τσάνας επέστρεψε, χωρίς τίποτα να αλλάξει! Πώς έγινε αυτό το θαύμα; Από όσο έμαθα με τον πόλεμο των Νοτίων και των Βορείων Εξυγιαντών να μαίνεται εντός της ομοσπονδίας ήταν σχεδόν αδύνατο να βρεθεί αντικαταστάτης του.
Πρωτιά
Ο πρόεδρος Ευάγγελος Γραμμένος φοβήθηκε πως αν πάλι συνεδρίαζαν οι αρμόδιες επιτροπές, θα γελούσε κάθε πικραμένος με τους καβγάδες που θα ζούσαμε κι έτσι αποφάσισε πως από το ρεζιλίκι που θα είχαμε με τις νέες φασαρίες, καλύτερο θα ήταν να παραμείνει ο άνθρωπος και να του γίνει μια μείωση αποδοχών.
Εστω και διά της τεθλασμένης ο πρόεδρος πήρε τη σωστή απόφαση. Και η ομοσπονδία μας έχασε τη θλιβερή πρωτιά να είναι η πρώτη στην Ευρώπη (ή μήπως στον κόσμο;) στην οποία θα ‘χε απολυθεί ο βοηθός προπονητή χωρίς αυτό να το ζητήσει ο προϊστάμενός του, που μάλιστα απαίτησε και πέτυχε να μείνουν μαζί του και όλοι οι συνεργάτες του, όταν ανανέωσε το συμβόλαιό του.
Οθωνας
Ας ελπίσουμε ο Σκίμπε να έχει καταφέρει να παραμείνει σοβαρός και μακριά από τα πολλά που συμβαίνουν τον τελευταίο καιρό εντός της ομοσπονδίας – καλύτερα να μην τα ξέρει καν!
Ο Οτο Ρεχάγκελ, που δούλεψε δέκα χρόνια στην Εθνική μένοντας στην Ελλάδα ελάχιστες μέρες και χωρίς ποτέ του να απαιτήσει να έχει ένα σπίτι στην Αθήνα, κάτι είχε καταλάβει για το ποδόσφαιρό μας και όσους το διοικούν.
Επειδή σήμερα τα πράγματα σε επίπεδο σοβαρότητας είναι ακόμα χειρότερα από του Οθωνα τα χρόνια, για τον Σκίμπε θα ήταν ιδανικό να μην ερχόταν ποτέ εδώ και να μην πήγαινε και ποτέ στου Γουδή.
Ισως θα ήταν καλό να μην πήγαινε και στα ματς και να προπονούσε την ομάδα διά αλληλογραφίας.
Ή να πήγαινε μόνος του στο γήπεδο, να μιλούσε λίγο με τους παίκτες και να έφευγε στο ημίχρονο. Χωρίς κανέναν στο κεφάλι του, η προσφορά του θα ήταν η καλύτερη.
Τέλος
Ας ελπίσουμε στο Nations League που αρχίζει αύριο, ο ίδιος και η ομάδα του να τα πάνε καλύτερα από ό,τι στα προκριματικά του Μουντιάλ που αποκλείστηκαν στα μπαράζ.
Για όποιους ρωτάνε τι είναι αυτή η διοργάνωση θα πως κάτι απλό: είναι μια διοργάνωση στην οποία αν κερδίζεις συνέχεια αντιπάλους του χεριού σου (σαν την Εσθονία π.χ. με την οποία παίζουμε αύριο), στο τέλος πας στα τελικά του Euro του 2020…