Συνέβη χθες, υπό τον παρονομαστή μιας πρωινής φιλικής αναμέτρησης που ήρθε να δώσει λιγάκι ρυθμό σε μια εβδομάδα διακοπής. Ενα προπονητικού χαρακτήρα τεστ με αντίπαλο τον Κισσαμικό, που έμελλε να γίνει η πρώτη φορά του Ματίας Ναουέλ στην ερυθρόλευκη 11άδα. Του αργεντινού winger που κάποιοι ήδη εκτιμούν πως θα… κοντραριστεί με τον Μαντί Καμαρά για τον τίτλο της μεγαλύτερης μεταγραφικής έκπληξης της σεζόν στο μεγάλο λιμάνι.

Ναι, τόσο αισιόδοξο είναι το πρώτο δείγμα γραφής του 22χρονου στο αθλητικό κέντρο του Ρέντη: «Γρήγορος, δυνατός, με καλές αποφάσεις και μεγάλη ικανότητα στο ένας με έναν» είναι ένα σύντομο αλλά αρκούντως ικανοποιητικό scouting report για τον πρώην της Βιγιαρεάλ, που εδώ και μερικά 24ωρα ανήκει στον Ολυμπιακό. Για τον Ναουέλ, που το Κίτρινο Υποβρύχιο τον επιβίβασε σε ηλικία 16 ετών από το Ροζάριο, την πόλη που γέννησε τον Λιονέλ Μέσι. Δύο χρόνια αργότερα (2014) η Ομοσπονδία της Ισπανίας φρόντισε να του δώσει το εθνόσημό της βλέποντας στο πρόσωπό του έναν ποδοσφαιριστή που έχει όλα τα προσόντα να σταδιοδρομήσει στο υψηλότερο επίπεδο. Ενα πολύ μεγάλο ταλέντο που έχει σε φόντο ερυθρόλευκο την ευκαιρία να φτάσει στον… προορισμό του.

Στην Generation X

Πραγματικά πολύ ιδιαίτερη μεταγραφική ιστορία ο Αργεντινός σε αυτό το καλοκαίρι των μεγάλων αλλαγών στον Ολυμπιακό. Μπορεί η απόκτησή του να συνέπεσε με τη βόμβα της επιστροφής του Γιάγια Τουρέ και αναπόφευκτα να πέρασε σε δεύτερο πλάνο, αλλά όσο οι μέρες κυλούν τόσο και ο νεαρός καταφέρνει να κερδίζει τον… χώρο του στην ερυθρόλευκη συζήτηση για όσα ακολουθούν από τούδε και στο εξής. Ξαναλέμε πως ήδη κάποιοι εκτιμούν ότι πρόκειται για περίπτωση… Μαντί Καμαρά, που ως γνωστόν πρόλαβε σε χρόνο-ρεκόρ όχι μόνο να εναρμονιστεί και να γίνει σημαντικός σε αυτό που δημιουργεί ο Πέδρο Μαρτίνς, αλλά και να δώσει την αίσθηση πως πρόκειται για έναν ποδοσφαιριστή που μοιάζει «κατασκευασμένος» για το υψηλότερο επίπεδο. Ο Ναουέλ (11/1996) είναι μόλις τρεις μήνες μεγαλύτερος από τον αφρικανό μέσο (2/1997) και έναν χρόνο μικρότερος από τον Ντανιέλ Ποντένσε (10/1995). Είναι πέντε μήνες μικρότερος από τον Κωνσταντίνο Τσιμίκα (5/1996) σε αυτή την ιδιαίτερη Generation X. Για όσους δεν κατάλαβαν; Το ποδοσφαιρικό θησαυροφυλάκιο του Ολυμπιακού γεμίζει με νιάτα, ταλέντο και μεγάλες προσδοκίες. Και μάλιστα με πρωταγωνιστές από τις πρώτες στροφές αυτής της τόσο απαιτητικής σεζόν

Τα πειράµατα

Τι έγινε όμως στο χθεσινό φιλικό του Ρέντη, που για την ιστορία οι Ερυθρόλευκοι επικράτησαν με 3-2; Ο Ναουέλ βρέθηκε στην 11άδα του Ολυμπιακού – που ελέω εθνικών απουσιών ήταν σχετικά πειραματική: αγωνίστηκε στην τριάδα των μεσοεπιθετικών μαζί με τον Ποντένσε (σαν 10άρι) και τον Βρουσάι που ανέλαβε την ευθύνη τής απέναντι λειτουργίας. Πήρε πολλές πρωτοβουλίες, έγινε κομμάτι της εξίσωσης και σίγουρα ευχαρίστησε αρκετά τον Πέδρο Μαρτίνς με αυτή την πρώτη εικόνα του έστω σε αναμέτρηση ανεπίσημου χαρακτήρα. Ενα ματς που οι Πειραιώτες το ξεκίνησαν με τον Χουτεσιώτη μπροστά από την εστία, με τον Πάρντο σε ρόλο δεξιού μπακ (!), τον Μιράντα με τον νεαρό Νίκο Πέιο (των τμημάτων υποδομής) στα στόπερ και τον Κούτρη αριστερά. Αμυντικό χαφ αγωνίστηκε ολόκληρο το ενενηντάλεπτο ο Γκιγέρμε (ντεμπούτο και γι αυτόν), που πλέον αναμένεται να μπει άμεσα στο ροτέισον της ομάδας μετά την ολοκλήρωση της διακοπής. Μια ακόμη σπουδαία μεταγραφή, που άπαντες περιμένουν να τη δουν να μεταφράζεται στο… χορτάρι.

Φορ ο Γκερέρο

Δίπλα στον Βραζιλιάνο σαν 8άρι χρησιμοποιήθηκε ο Γιάννης Φετφατζίδης, σε έναν ρόλο που πρέπει να του προέκυψε για πρώτη φορά στην καριέρα του. Οχι, δεν ήταν κάποια δοκιμή με θέα στα επόμενα. Κάπως έπρεπε να βγει η σύνθεση σε μια εντεκάδα που αποτελούνταν από πέντε διαφορετικούς εξτρέμ! Σε ρόλο σέντερ φορ ήταν ο Γκερέρο. Τα γκολ του Ολυμπιακού – όλα στο δεύτερο ημίχρονο – πέτυχαν οι Γκερέρο, Φετφατζίδης (έχασε και πέναλτι στο 0-0) και Μάνος. Στο δεύτερο ημίχρονο ντεμπούτο έκανε και ο Ζοσέ Σα, που πήρε τα γάντια από τον Λευτέρη Χουτεσιώτη, ενώ χρησιμοποιήθηκαν και αρκετά παιδιά από την ακαδημία. Από τους διαθέσιμους δεν αγωνίστηκε μόνο ο Γιάγια Τουρέ, αλλά εκεί υπήρχε… λόγος. Δεν κρατιέται ο ιβοριανός σουπερστάρ, που επέστρεψε για να γίνει ο ηγέτης σε αυτή τη νέα προσπάθεια. Σε καθημερινή βάση δουλεύει σε ατομικό πρόγραμμα με διπλές προπονήσεις για να είναι όπως πρέπει, όταν πρέπει.