Ανακωχή κήρυξαν οι διεθνείς ποδοσφαιριστές της Δανίας με την ομοσπονδία της χώρας και ετοιμάζονται να αγωνιστούν εναντίον της Ουαλίας την Κυριακή, για το Nations League.

Η προσωρινή συμφωνία προβλέπει τη διατήρηση σε ισχύ μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου της τελευταίας συμφωνίας μεταξύ παικτών και ομοσπονδίας για τα χορηγικά δικαιώματα, γεγονός που άνοιξε τον δρόμο στα μεγάλα αστέρια της ομάδας να επιστρέψουν στα καθήκοντά τους.

«Είναι καλό για την εθνική ομάδα και όλο το ποδόσφαιρο της Δανίας που θα μπορέσουμε να παίξουμε το σημαντικό παιχνίδι του Nations League με την κατάλληλη ομάδα», σχολίασε ο πρόεδρος της ομοσπονδίας Γέσπερ Μέλερ. Και πρόσθεσε: «Η συμφωνία είναι προς τη σωστή κατεύθυνση και οι παίκτες της εθνικής ομάδας είναι ευχαριστημένοι που μπορούν τώρα να επικεντρωθούν στη μάχη με την Ουαλία, την Κυριακή».

Στο μεταξύ οι ημιεπαγγελματίες παίκτες που κλήθηκαν να καλύψουν τους απεργούς διεθνείς στο φιλικό παιχνίδι με τη Σλοβακία αποθεώθηκαν γιατί κατάφεραν να ηττηθούν μόνο με 3-0.

«Νίκη της ηθικής»

Το ESPN χαρακτήρισε την προσπάθεια των άπειρων σε παρόμοιες αγωνιστικές συνθήκες παικτών «νίκη της ηθικής», ενώ ο υπηρεσιακός προπονητής τους Τζον Γένσεν πανηγύρισε για την πιο όμορφη ήττα της καριέρας του.  Ο ιδιωτικός υπάλληλος Κρίστιαν Οφενμπεργκ, ο σπουδαστής Σιμόν Βόλεσεν, ο επιθετικός και αρχηγός  Κρίστιαν Οφενμπεργκ, ο τερματοφύλακας σε ποδόσφαιρο σάλας Κρίστοφερ Χάαγκ και οι υπόλοιποι παίκτες έδωσαν τον καλύτερό τους εαυτό για να αποφύγει η Δανία μια ταπεινωτική ήττα.

«Είμαστε κάποιοι από ομάδα που παίζει σε σάλα, που επιλέξαμε να τεθούμε στη διάθεση της Δανίας για να αποφευχθούν κυρώσεις εις βάρος της ομοσπονδίας και των εθνικών ομάδων. Μπορεί για κάποιους να είμαστε απατεώνες αλλά άλλοι μας θεωρούν ήρωες», δήλωσε στο πρακτορείο Ritzau ο Χάαγκ, που έκανε σπουδαίο παιχνίδι και αποσόβησε πολλά γκολ. Ο ασφαλιστής Κρίστιαν Μπάνις διευκρίνισε ότι εκπροσώπησε τη χώρα του και όχι την ομοσπονδία, ούτε την ένωση των ποδοσφαιριστών, δύο οργανισμούς που βρίσκονταν σε διαμάχη για τις χορηγικές συμφωνίες.

Ο Ιβαν Χολμ, πατέρας του Ντάνιελ Χολμ, που επίσης αγωνίστηκε στην Τρνάβα, δέχθηκε καταιγισμό αρνητικών σχολίων στο Messenger.

Ηταν ασφαλώς οι πιο τρελές 34 ώρες στην ιστορία του ποδοσφαίρου της Δανίας.

Δεν ήξερε τα ονόματα

Ο Γένσεν, ο οποίος ανέλαβε ρόλο πυροσβέστη στη θέση του Χαρέιντε που αρνήθηκε να κοουτσάρει παίκτες που δεν έχει επιλέξει, δεν ήξερε ούτε τα ονόματα των ποδοσφαιριστών. Πριν από το παιχνίδι με τη Σλοβακία υπήρχε τόσο άγχος ώστε οι Δανοί σχημάτιζαν ουρά έξω από τις τουαλέτες!

Το πρώτο γκολ σημειώθηκε μόλις στο 10ο λεπτό και ταυτόχρονα οι Δανοί δημοσιογράφοι άνοιξαν τα χαρτιά τους να δουν πότε ήταν η πιο βαριά ήττα της ομάδας τους: το 1937 από τη Γερμανία με 8-0 στο Βρότσλαβ. Ο ίδιος φόβος κυρίευσε και τον Γένσεν, γι’ αυτό στο τέλος πανηγύριζε σαν να νίκησε, ενώ χαρακτήριζε τους παίκτες του, των οποίων τα ονόματα δεν γνώριζε, «ήρωες».

Το μπόνους που πήραν οι Δανοί για την τιμητική ήττα ήταν μία κερασμένη μπίρα από την ομοσπονδία. «Ολο το μπαρ πρέπει να τους δώσεις», έλεγε ο Γένσεν στον πρόεδρο της ομοσπονδίας Γέσπερ Μέλερ.