Βαριά τη σκιά του στο ελληνικό Χρηματιστήριο εξακολουθεί να ρίχνει το σκάνδαλο της Folli Follie, αποτρέποντας την προσέλκυση επενδύσεων στην ελληνική οικονομία. Παρά τις κυβερνητικές υποσχέσεις για ταχεία διαλεύκανση της υπόθεσης, ο Πρωθυπουργός ανέβηκε στη ΔΕΘ με ανοικτή ακόμη την πληγή που ακυρώνει τις ίδιες τις διακηρύξεις περί στήριξης των επενδύσεων και της επιχειρηματικότητας.

Οπως παρατηρούν αρμόδιοι παράγοντες, η πρωτοφανής καθυστέρηση της παρέμβασης της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς – για την οποία ούτε και σήμερα δεν έχουν αναζητηθεί ευθύνες από την κυβέρνηση μέσω του εποπτεύοντος υπουργείου Οικονομικών – αφήνει κηλίδες. Και το κυριότερο προκαλεί έλλειμμα εμπιστοσύνης στους επενδυτές. Τη στιγμή που η χώρα και η ελληνική οικονομία διψούν για επενδύσεις, η παροιμιώδης ολιγωρία των εποπτικών Αρχών μόνο σε πόλο έλξης δεν μετατρέπουν τη χώρα και την κεφαλαιαγορά.

Σύμφωνα με όσα συμπληρώνουν πηγές, ένας μεγάλος επενδυτής, όπως αυτός της Fosun, έχει ήδη φορτωθεί ζημιά που εκτιμάται σε δεκάδες εκατ. ευρώ από την απουσία προληπτικού αλλά και άμεσου κατασταλτικού ελέγχου στην υπόθεση Folli Follie. Το μήνυμα που μεταδίδουν ξένοι επενδυτές, οι οποίοι είχαν εμπιστευθεί τα κεφάλαιά τους στην ελληνική οικονομία, μετά το σκάνδαλο της Folli Follie είναι αποτρεπτικό. Την ίδια στιγμή, και σύμφωνα με πληροφορίες, προβλήματα δυσπιστίας αντιμετωπίζουν και ελληνικές μεγάλες εταιρείες, οι οποίες αναζητούν την είσοδό τους σε ξένες μεγάλες κεφαλαιαγορές. Ο τρόπος λειτουργίας των ιδιοκτητών της εισηγμένης και κυρίως η καθυστέρηση στην απόδοση της δικαιοσύνης δυσφημούν αδίκως και ελληνικούς ομίλους με στέρεα και αποδοτικά οικονομικά μεγέθη.

Και φυσικά κανείς δεν πρέπει να λησμονεί και τη μεγάλη ζημιά που υπέστησαν χιλιάδες μικρομέτοχοι και ομολογιούχοι της εισηγμένης εταιρείας.

Τα πρόστιμα που επέβαλε η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς στις αρχές του Αυγούστου στην εταιρεία, τους μετόχους και άλλα φυσικά πρόσωπα δεν αρκούν για να κρύψουν κάτω από το χαλί… τις τεράστιες ευθύνες της αρμόδιας Αρχής, καθώς και όσων είναι εντεταλμένοι για την εποπτεία και τον έλεγχο των εταιρειών που είναι εισηγμένες στο Χρηματιστήριο.

Ενδεικτικό γεγονός της προκλητικής, όπως την χαρακτηρίζουν παράγοντες της αγοράς, ολιγωρίας και καθυστέρησης των εποπτικών Αρχών είναι πως αν και τα πρόστιμα επιβλήθηκαν στις αρχές του Αυγούστου, εντούτοις ο φάκελος των διοικητικών αποφάσεων μεταβιβάστηκε στον αρμόδιο οικονομικό εισαγγελέα προς το τέλος του ίδιου μήνα. Πέραν αυτού, και σύμφωνα πάντα με πληροφορίες, ο φάκελος δεν περιέχει καμία ποινική αξιολόγηση ή περιγραφή σοβαρών κακουργημάτων τα οποία διερευνά ο εισαγγελέας.

Το έργο της Δικαιοσύνης γίνεται όμως ακόμη πιο δύσκολο καθώς δεν έχουν ολοκληρωθεί οι εν εξελίξει έλεγχοι των εταιρειών Alvarez and Marsal (δικανική αξιολόγηση των πλέον πρόσφατων οικονομικών καταστάσεων των ασιατικών θυγατρικών του Folli Follie Group) και της Ernst and Young (ειδικός έλεγχος των ενοποιημένων οικονομικών καταστάσεων της εταιρείας για τη χρήση του 2017). Αλλωστε χωρίς τα αποτελέσματα δεν θα είναι εφικτό να αναμορφωθεί ο ισολογισμός της FF, που αποτελεί και το βασικό θέμα της ατζέντας της Γενικής Συνέλευσης της εταιρείας στις 10 Σεπτεμβρίου. Αξίζει δε να σημειωθεί, όπως πάντα επισημαίνουν καλά ενημερωμένοι παράγοντες της αγοράς, ότι τα ευρήματα των ελέγχων των Alvarez and Marsal θα πρέπει να τα αξιοποιήσει η Ernst and Young.

Εξάλλου, στις 12 Σεπτεμβρίου εκδικάζεται η προσφυγή της Folli Follie στο πτωχευτικό δίκαιο προκειμένου να πετύχει πλήρη προστασία από τις απαιτήσεις πιστωτών της. Η προαναφερόμενη καθυστέρηση δεν αποκλείεται να προκαλέσει νέα εμπόδια στη λήψη δικαστικής απόφασης κι αυτό επειδή η Deloitte που έχει προσληφθεί από την FF δεν θα έχει τα επαρκή στοιχεία προκειμένου να παρουσιάσει στο δικαστήριο ορθό σχέδιο αναδιάρθρωσης της εταιρείας, όπως περιγράφουν αρμόδια στελέχη.

Φυσικό αέριο

Η ΔΕΠΑ μέτοχος στον πλωτό σταθμό αερίου

Ενα ακόμη βήμα έγινε για την υλοποίηση του πλωτού σταθμού αποθήκευσης και αεριοποίησης υγροποιημένου φυσικού αερίου (FSRU) στην Αλεξανδρούπολη.

Συγκεκριμένα χθες, στη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο του συνεδρίου Southeast Europe Energy Forum που διοργανώνουν το Ελληνοαμερικανικό Επιμελητήριο και η Ελληνική Δεξαμενή Σκέψης για την Ενεργειακή Οικονομία, έπεσαν οι υπογραφές μεταξύ ΔΕΠΑ και Gastrade για τη συμμετοχή της στο κοινοπρακτικό σχήμα που στήνεται για τη διοίκηση και διαχείριση του συγκεκριμένου έργου. Στην Gastrade, που στήθηκε από τον όμιλο Κοπελούζου, έχει ποσοστό 20% και η ναυτιλιακή Gaslog συμφερόντων του εφοπλιστή Λιβανού.Τη συμφωνία υπέγραψαν ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΠΑ Δημήτρης Τζώρτζης και ο πρόεδρος της Gastrade Ιωάννης Αράπογλου, ενώ μέτοχοι αναμένεται να μπουν και η κρατική βουλγαρική εταιρεία φυσικού αερίου (BEH), ενώ δεν αποκλείεται στο σχήμα να εισέλθει και αμερικανική εταιρεία υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG). Ο FSRU Αλεξανδρούπολης στηρίζεται και προωθείται από τις ΗΠΑ και δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι παρών στη χθεσινή υπογραφή της συμφωνίας ήταν και ο πρεσβευτής Τζέφρι Πάιατ. Η επένδυση θεωρείται στρατηγικής σημασίας και μάλιστα και η ΕΕ έχει χαρακτηρίσει το έργο κοινού ενδιαφέροντος (PCI). Στόχος του είναι να μεταφέρονται ποσότητες υγροποιημένου φυσικού αερίου στη Βουλγαρία μέσω του ελληνοβουλγαρικού αγωγού (IGB) και από κει μέσω δικτύου άλλων αγωγών να καταλήγει στην Ουκρανία. Οσον αφορά την πορεία του έργου, μέσα στο επόμενο διάστημα αναμένεται να ολοκληρωθεί το market test, ενώ η τελική απόφαση θα ληφθεί στο τέλος του χρόνου και στο δεύτερο εξάμηνο του 2020 εκτιμάται ότι θα είναι πλήρως λειτουργικό. Η πλωτή μονάδα θα είναι μόνιμα αγκυροβολημένη σε σταθερό σημείο και σε απόσταση 17,6 χλμ. νοτιοδυτικά από το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης.