Στο στόχαστρο των τραπεζών βρίσκονται οι δανειολήπτες του νόμου Κατσέλη σε μια προσπάθεια να αυξηθούν οι ρυθμίσεις των δανείων και να ξαναπρασινίσουν κόκκινα δάνεια.

Οι τράπεζες καλούν το τελευταίο διάστημα  δανειολήπτες που είχαν προσφύγει στον νόμο και είτε οι αποφάσεις των δικαστηρίων δεν τους δικαίωσαν είτε οι ίδιοι παραιτήθηκαν από την αίτηση που είχαν υποβάλει πριν από την εκδίκαση της υπόθεσης, προτείνοντάς τους πακέτα ρυθμίσεων ώστε να προχωρήσουν κανονικά οι αποπληρωμές των δανείων και να μην αναγκαστούν οι ίδιες να προχωρήσουν σε ένδικα μέσα εις βάρος των δανειοληπτών.

Μαζί με αυτούς στο μικροσκόπιο έχουν μπει και περίπου 50.000 δανειολήπτες με δάνεια σε μία τράπεζα, που έχουν καταθέσει αιτήσεις υπαγωγής και έχουν πάρει ημερομηνία για εκδίκαση της υπόθεσής τους σε μια τελευταία προσπάθεια για εξωδικαστική επίλυση της διαφοράς, η οποία θα οδηγήσει σε ρύθμιση. Οι τραπεζίτες δηλώνουν ότι θα είναι ιδιαίτερα αυστηροί με τους στρατηγικούς κακοπληρωτές, ωστόσο θα αναζητήσουν κάθε δυνατή λύση για όσους προσπαθούν να εξυπηρετήσουν τα δάνειά τους και αυτό γιατί, όπως λένε, είναι καλύτερη η «εξυγίανση» ενός δανείου από την πώληση.

Τα εναλλακτικά μοντέλα ρυθμίσεων που έχουν επεξεργαστεί οι τράπεζες και ρίχνουν στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης με τους οφειλέτες προβλέπουν την ανάληψη ευθύνης από μέρους των δανειοληπτών ώστε να αποδεικνύεται η πρόθεσή τους να εξυπηρετήσουν κανονικά τη ρύθμιση η οποία θα συμφωνηθεί.