«Το όνειρό μου είναι να δω το κέντρο υγείας να δουλέψει με περισσότερους γιατρούς, γιατί οι νησιώτες χρειάζονται και δικαιούνται καλύτερες δημόσιες, υπηρεσίες υγείας».
Με την έκκληση αυτή κλείνει τη συνομιλία μας ο Τάσος Μεταξάς, ο μοναδικός ιατρός του Κέντρου Υγείας Αντιμάχειας στην Κω. Η καταγωγή του γενικού ιατρού – παθολόγου είναι από το νησί. Οπως λέει, «πονά» τον τόπο και ίσως γι’ αυτό πριν από τρία χρόνια ξεκίνησε να κάνει πράξη αυτό που φαινόταν ακατόρθωτο.
Η δημόσια δομή, που βρίσκεται στο δυτικό τμήμα του νησιού (25 χιλιόμετρα από την πόλη και 300 μέτρα από το αεροδρόμιο) εγκαινιάστηκε το 2009. Τότε είχε χαρακτηριστεί «στολίδι», καθώς διέθετε ό,τι χρειαζόταν για να εξυπηρετήσει τις τοπικές ανάγκες: παθολογικό και καρδιολογικό ιατρείο, παιδιατρικό εξεταστήριο, ακτινοδιαγνωστικό μηχάνημα, μικροβιολογικό εργαστήριο, οδοντιατρικά μηχανήματα… ακόμη και γεννήτρια. Κι όμως, επί χρόνια όλος αυτός ο εξοπλισμός και οι εγκαταστάσεις παρέμεναν αναξιοποίητες – μόνο τα τρωκτικά και τα έντομα είχαν πρόσβαση σε αυτά, όπως γλαφυρά περιγράφουν κάτοικοι του νησιού, οι οποίοι συνέδραμαν για να λειτουργήσει.
Το 2015 ο Τάσος Μεταξάς αποφάσισε να επιστρέψει στο νησί και να υπηρετήσει στο κέντρο υγείας. «Με μια ομάδα εθελοντών αναλάβαμε να το καθαρίσουμε. Με προσωπική εργασία και έξοδα έγιναν απεντομώσεις, εργασίες, επισκευές. Το κράτος έχει αναλάβει τα έξοδα μόνον για την αγορά του υπολογιστή», σημειώνει.
Επί δύο χρόνια εφημέρευε κάθε ημέρα – το σπίτι του είναι πάνω από το κέντρο υγείας – ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι σε διάστημα τριών ετών έχει εξυπηρετήσει 20.000 περιστατικά (αριθμός που αποδεικνύει την επιτακτική ανάγκη ενίσχυσής του). Πλέον στο δυναμικό έχει προστεθεί και μία νοσηλεύτρια, δίνοντας μια επιπλέον ανάσα στην καθημερινή λειτουργία.
Λαμβάνοντας κανείς υπόψη ότι το κέντρο υγείας βρίσκεται κοντά στο αεροδρόμιο του νησιού, αντιλαμβάνεται τον κομβικό του ρόλο – ιδίως, αν συνυπολογίσει ότι το αεροδρόμιο δεν διαθέτει ιατρό.
Και ενώ το νησί μετρά περίπου 35.000 μόνιμους κατοίκους (το καλοκαίρι δε, φιλοξενεί 100.000 – 150.000 τουρίστες), διαθέτει μόνο ένα δημόσιο ασθενοφόρο. «Στο νοσοκομείο υπάρχουν επίσης πολλές ελλείψεις. Για παράδειγμα, δεν υπηρετεί καρδιολόγος και παιδίατρος» με τα κενά σε ειδικότητες αιχμής να καλύπτονται από ιδιώτες.
ΠΕΘΑΙΝΟΝΤΑΣ ΑΒΟΗΘΗΤΟΣ. Τουλάχιστον το Κέντρο Υγείας της Κω εξαιρείται πλέον από τη λίστα των δομών – φαντάσματα. Ο θάνατος ενός άντρα στις αρχές του περασμένου μήνα έφερε και πάλι στην επικαιρότητα τις παρενέργειες του ερμητικά κλειστού ιατρείου στα Καμένα Βούρλα, το οποίο επίσης είχε εγκαινιαστεί το 2009.
Ειδικότερα, ο 42χρονος ταξίδευε μόνος του στην Εθνική Οδό Αθηνών – Λαμίας με προορισμό την Καρδίτσα, όταν ξαφνικά ένιωσε αδιαθεσία και μπήκε στα Καμένα Βούρλα αναζητώντας το κέντρο υγείας.
Φτάνοντας στη διασταύρωση προς Καινούργιο όπου βρίσκεται το κλειστό κέντρο υγείας – φάντασμα, όπως το έχει χαρακτηρίσει παλαιότερα η ΠΟΕΔΗΝ, απελπισμένος σταμάτησε διερχόμενο οδηγό ζητώντας βοήθεια. Ο τελευταίος κάλεσε αμέσως την Αστυνομία και το ΕΚΑΒ, όταν όμως έφτασε στο σημείο το ασθενοφόρο, ο άνδρας είχε ήδη χάσει τις αισθήσεις του. Το ασθενοφόρο ξεκίνησε για το νοσοκομείο Λαμίας. Την ώρα που οι διασώστες έκαναν προσπάθειες να τον επαναφέρουν, άλλο ασθενοφόρο με γιατρό και μηχάνημα έφευγε από τη Λαμία, σε μια τιτάνια προσπάθεια να κερδίσουν χρόνο. Ο άντρας όμως, κατέληξε.
Στη μακάβρια λίστα προστέθηκε πρόσφατα και το όνομα μιας 48χρονης γυναίκας, η οποία στερήθηκε ιατρικής βοήθειας επειδή το Κέντρο Υγείας Μαργαρίτου Θεσπρωτίας δεν εφημέρευε.
Ειδικότερα, και σύμφωνα με καταγγελία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ), η γυναίκα που έχει διαγνωστεί με χρόνιο, ανεγχείρητο πρόβλημα, ένιωσε αδιαθεσία, όμως η δημόσια δομή είχε κλείσει στις 3 το μεσημέρι. Γιατί; Σύμφωνα με το πρόγραμμα εφημερεύει μόνο τις ζυγές ημέρες του μήνα.
ΜΙΑ ΖΩΗ ΣΤΟ… ΜΟΝΑ – ΖΥΓΑ. Το σύστημα μονά – ζυγά ισχύει και για τα Κέντρα Υγείας Πάργας και Καναλακίου, ενώ η αντίστοιχη δομή στη Φιλιππιάδα «ακολουθεί ωράριο τράπεζας», όπως σχολιάζει με καυστικό τρόπο στα «ΝΕΑ» η πρόεδρος της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας στον Νομό Πρέβεζας Ιουλία Κύρκου.
Λειτουργεί από τις 7 το πρωί έως και τις 3 το μεσημέρι και παραμένει κλειστό τα Σαββατοκύριακα, τις αργίες και τις γιορτές. «Μια ημέρα τυχαία, παραμείναμε στο κέντρο υγείας έως τις 3.15 το μεσημέρι. Ευτυχώς. Κατέφτασε ένας άντρας 45 ετών με εκτεταμένο έμφραγμα. Αντιμετωπίστηκε άμεσα, όμως αν δεν ήταν οι γιατροί εκεί πιθανότητα να έχανε τη ζωή του καθ’ οδόν προς την Αρτα» σημειώνει η Ιουλία Κύρκου.
Το δε παράδοξο είναι ότι αντί να ενισχύουν τα νοσοκομεία τα αποψιλωμένα από προσωπικό κέντρα υγείας, συμβαίνει – σε αρκετές τουλάχιστον περιπτώσεις – το αντίθετο. «Από τη Φιλιππιάδα μια γιατρός έχει κληθεί να καλύπτει επτά εφημερίες του νοσοκομείου Πρέβεζας. Συνεπώς, δικαιούται και επτά ημέρες ρεπό. Και το ιατρικό προσωπικό στο Θεσπρωτικό καλύπτει κενά του νοσοκομείου» προσθέτει η ίδια, περιγράφοντας το ιδιότυπο ντόμινο ελλείψεων και αλληλοκαλύψεων που επικρατεί στην περιοχή.
Ειδικότερα, στα Κέντρα Υγείας του νομού υπηρετούν 20 – 21 γιατροί (ειδικευμένοι και αγροτικοί) με αποτέλεσμα το δυναμικό της Φιλιππιάδας να καλύπτει εφημερίες στη Πάργα και στο Καναλάκι, ενώ και το Θεσπρωτικό… αιμοδοτεί με γιατρούς στις δομές.
«Αντιθέτως, υπάρχει πληθώρα νοσηλευτών», προσθέτει με νόημα η Ιουλία Κύρκου. «Μόνον στο Κέντρο Υγείας Φιλιππιάδας υπηρετούν 23 νοσηλευτές, αριθμός πενταπλάσιος από το ιατρικό δυναμικό. Και όλα αυτά συμβαίνουν ενώ όπως προκύπτει και από τα επίσημα στοιχεία υπάρχει μεγάλη ανάγκη, καθώς είναι πολλά τα περιστατικά με τους ασθενείς να αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην εξυπηρέτησή τους».