Το τέρας της γραφειοκρατίας (και) στην εκτέλεση αναγκαίων αντιπλημμυρικών παρεμβάσεων, για τις οποίες συνήθως άλλος εγκρίνει, άλλος χρηματοδοτεί, άλλος υλοποιεί, στους οικισμούς της Αττικής που ισοπεδώθηκαν από τις φλόγες στις 23 Ιουλίου τρομάζει τώρα τις τοπικές Αρχές και τους κατοίκους. Η Κινέτα (με χαμένα σχεδόν 60.000 στρέμματα), ο Νέος Βουτζάς και το Μάτι (με τους δεκάδες νεκρούς από την πύρινη κόλαση) περιμένουν να ολοκληρωθούν οι σχετικές μελέτες, ενώ Περιφέρεια Αττικής και κυβέρνηση προς το παρόν… αλληλογραφούν για τα αναγκαία χρήματα. Ο φόβος για τα πρωτοβρόχια όμως δεν αφορά μόνο τους πυρόπληκτους, αλλά και τους πολίτες της Μάνδρας, στην οποία μόλις πριν από λίγες ημέρες άρχισαν αντιπλημμυρικά έργα. Χρειάστηκε να περάσουν εννιά μήνες από την τραγωδία με 23 νεκρούς στην πλημμύρα της 15ης Νοεμβρίου 2017, καθώς και επιπλέον σοβαρές καταστροφές από την καταιγίδα του περασμένου Ιουνίου.
ΚΑΜΠΑΝΑΚΙ. «Δύο καλοκαιρινές μπόρες στα τέλη Ιουλίου και τέλη Αυγούστου χτύπησαν το καμπανάκι στην περιοχή μας. Χώματα, λάσπες και πέτρες έφτασαν από το καμένο βουνό στους δρόμους των οικισμών μας» λέει ο δήμαρχος Μεγαρέων Γρηγόρης Σταμούλης. Για τα αντιπλημμυρικά έργα στην Κινέτα και στις πυρόπληκτες περιοχές των Δήμων Μαραθώνα και Ραφήνας – Πικερμίου, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σωκράτης Φάμελλος δεσμεύτηκε ότι θα ολοκληρωθούν ώς το τέλος Νοεμβρίου, ενώ οι μελέτες (διευθέτηση χειμάρρων, υλοτομήσεις, κορμοδέματα) αναμένονται στις 15 Σεπτεμβρίου. Σύμφωνα με το υπουργείο, έχουν διατεθεί 3,5 εκατομμύρια ευρώ. «Πιστεύω ότι τις επόμενες μέρες πράγματι θα ολοκληρωθούν οι μελέτες από τη Γενική Διεύθυνση Δασών της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής. Από εκεί και πέρα όμως το υπουργείο αναλαμβάνει την εκτέλεση με εταιρείες που θα κάνουν έργα στο βουνό. Αν δεν ξεκινήσουν άμεσα, θα έχουμε πρόβλημα» σημειώνει ο δήμαρχος Μεγαρέων και τονίζει: «Δυστυχώς ακόμα δεν έχουν κοπεί ούτε τα καμένα δέντρα στην οικιστική περιοχή. Είναι τεράστιο το εμπόδιο της γραφειοκρατίας. Θα έπρεπε να υιοθετούνται fast track διαδικασίες σε τέτοιες περιπτώσεις. Ακόμα και στη Νέα Πέραμο που πνίγηκε τον περασμένο Νοέμβριο κανένα αντιπλημμυρικό δεν έχει προχωρήσει, πέραν του καθαρισμού ρεμάτων». Σύμφωνα με τον ίδιο, «στην Κινέτα έχουμε τη σημαντική βοήθεια του Στρατού».
Προ ημερών η περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου απευθύνθηκε στο υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης ζητώντας αύξηση των πιστώσεων για την εκτέλεση των αντιδιαβρωτικών και αντιπλημμυρικών έργων σε Ανατολική και Δυτική Αττική (σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, ανέρχονται σε 16,9 εκατομμύρια ευρώ). Αυτό προκάλεσε την αντίδραση του υποψήφιου περιφερειάρχη Αττικής, επικεφαλής της παράταξης Αττική, Γιάννη Σγουρού που ζήτησε από την Περιφέρεια να μην περιμένει «πότε και αν θα βρει τους αναγκαίους πόρους η κυβέρνηση», αλλά να χρηματοδοτήσει τα έργα από το αποθεματικό της.
 Την ίδια στιγμή, ακόμα ένα «δραματικό φθινόπωρο και χειμώνα» περιμένουν οι κάτοικοι της Μάνδρας. «Ξεκίνησαν επιτέλους τα δύο μεγάλα έργα στα ρέματα Αγία Αικατερίνη και Σούρες, αλλά ζούμε με τον φόβο. Γιατί δυστυχώς τα φαινόμενα είναι επαναλαμβανόμενα. Μετά τον τραγικό Νοέμβριο είχαμε την καλοκαιρινή καταιγίδα και καταλήξαμε με 350 νέες αυτοψίες» εξηγεί η δήμαρχος Μάνδρας – Ειδυλλίας Ιωάννα Κριεκούκη. Η αγωνία κυριεύει τους κατοίκους του Ματιού και του Νέου Βουτζά, οι οποίοι διερωτώνται (και επισήμως πια με γραπτές ανακοινώσεις στους αρμοδίους) σε ποιο στάδιο βρίσκεται η διαδικασία υλοτόμησης, η τοποθέτηση κορμοδεμάτων, καθώς και τι πρόκειται να ακολουθήσει για την αντιπλημμυρική προστασία της περιοχής. «Ερχονται βροχές και, δυστυχώς, δεν ξέρουμε πώς θα αντιδράσει η περιοχή στις πρώτες ψιχάλες. Πού θα πάει το νερό; Μην ξεχνάμε ότι με το άνοιγμα των σχολείων θα υπάρχει έντονη κινητικότητα στους δρόμους των οικισμών. Ζητάμε εγρήγορση από όλες τις υπηρεσίες και τα υπουργεία» τονίζει η Ελένη Μπέλλου, μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής Κατοίκων και Συλλόγων του Νέου Βουτζά και εκπρόσωπος της Ενωσης Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων Δήμου Μαραθώνα.