Παρότι δεν τους έχω την παραμικρή εμπιστοσύνη, γνωρίζοντας τι μάγοι είναι στο παραμύθι, δεν μπορώ να μη μεταφέρω πληροφορία της τελευταίας στιγμής σχετικά με την αποψινή ομιλία του προέδρου Τσίπρα κατά τα εγκαίνια της Διεθνούς Εκθεσης Θεσσαλονίκης. Αναφέρεται στο μέγα θέμα των συντάξεων, και ειδικά των περικοπών από την 1η του καινούργιου χρόνου – περικοπές τις οποίες ο ίδιος συμφώνησε με την τρόικα, και τώρα καλείται να εφαρμόσει το σχετικό μέτρο. Τι αναφέρει η πληροφορία, την πατρότητα της οποίας θα αποδώσω σε σημαίνον κυβερνητικό στέλεχος, από αυτά που καίγονται για να επανεκλεγούν, και ως εκ τούτου έχουν το στόμα τους ανοιχτό; Οτι παρά τα φημολογούμενα, ο πρόεδρος Αλέξης δεν πρόκειται να κάνει κάποιου είδους εξαγγελία, με τη μορφή της δέσμευσης. Δεν πρόκειται να πει δηλαδή «ελληνικέ λαέ, ξέχνα τις περικοπές, δεν ισχύουν». Οχι. Μια γενικόλογη αναφορά θα κάνει, για την αδικία του μέτρου και για την αποφασιστικότητα της κυβέρνησής του να αναζητήσει λύσεις (υποκατάστατα;) για να την ξεπεράσει ή να την παρακάμψει, έτσι ώστε να εξαλείψει ή και να ακυρώσει το δεσμευτικό μέτρο.

Ο συνομιλητής μου, μου είπε σχετικά ότι υπάρχουν διάφορες σκέψεις για το πώς μπορεί να γίνει αυτό (μου ανέφερε χαρακτηριστικά ότι μπορεί να καθιερωθεί, ως θεσμός, η παροχή μιας επιπλέον σύνταξης στο τέλος κάθε χρόνου, έτσι ώστε να ισοφαρίζονται ή να ελαχιστοποιούνται οι απώλειες των συνταξιούχων στη διάρκεια του έτους από τις περικοπές) και πως ο πρόεδρος Τσίπρας ενδέχεται να αποφασίσει ακόμη και σήμερα για το τι θα πει και πώς θα το πει.

Το μεγάλο κόλπο

Είναι μείζον το θέμα των περικοπών; Είναι, θα απαντήσω, και θα το εξαρτήσω απολύτως από την εκλογική χρονιά που θα ξεκινήσει ταυτόχρονα με τις περικοπές. Με τον ΣΥΡΙΖΑ να κάνει από τώρα διαχείριση της διαφαινόμενης ήττας του, οι περικοπές μπορεί να παίξουν έναν καταλυτικό ρόλο και ο πρόεδρος Αλέξης το γνωρίζει αυτό καλύτερα παντός άλλου. Αν ας πούμε καταλήξει στο να παρακάμψει τον σκόπελο της επιβολής των περικοπών με τη λεγόμενη 13η σύνταξη, αυτό όχι μόνο θα αποφορτίσει πολιτικά ένα μεγάλο κομμάτι του εκλογικού σώματος, τους συνταξιούχους, αλλά επιπλέον θα έχει φορτώσει ένα ακόμη βάρος στην επόμενη κυβέρνηση – του προέδρου Κυριάκου.

Διότι στα τέλη του 2019, εκείνη η κυβέρνηση θα κληθεί να υλοποιήσει μια δέσμευση που είχε αναλάβει η παρούσα, δεν θα μπορεί προφανώς ή ακόμη δεν θα θέλει διότι θα αντίκειται στις πολιτικές της, και ο Τσίπρας θα απευθύνεται στην κοινωνία και θα υπογραμμίζει την αναντιστοιχία της δικής του (δήθεν) φιλολαϊκής πολιτικής με την ακραία αντιλαϊκή και νεοφιλελεύθερη του Μητσοτάκη που δεν δίνει τη 13η σύνταξη.

Ωραία κόλπα, απ’ αυτά που κάνουν στις Ινδίες…

Τα βάρη στον επόμενο

Κυκλοφορεί επίσης, μετ’ επιτάσεως δε, ότι κατά την αποψινή του ομιλία ο πρόεδρος Αλέξης θα προχωρήσει σε «στοχευμένες παρεμβάσεις κοινωνικού χαρακτήρα» που θα ανακουφίσουν τα χαμηλότερα εισοδηματικά στρώματα της κοινωνίας. Και μάλιστα ότι «δεν θα αφίστανται των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η χώρα, έναντι των θεσμών». Ποιος το κυκλοφορεί; Οι πέριξ. Που υποτίθεται ότι γνωρίζουν επακριβώς τι τεκταίνεται πίσω από τις κουρτίνες.

Δεν ξέρω τι θα είναι αυτές οι «στοχευμένες παρεμβάσεις» – θα το δούμε απόψε, και θα καταλάβουμε έστω και στο περίπου. Μπορώ όμως να το εντάξω και αυτό στον γενικότερο σχεδιασμό ΣΥΡΙΖΑ υπό τον τίτλο «φορτώνουμε στην πλάτη του επόμενου όσα περισσότερα βάρη μπορούμε και άσ’ τον μετά να τρέχει».

Είναι μια ωραία τακτική, η οποία μπορεί και να αποδώσει, πρέπει να πω. Διότι σε έναν χρόνο από τώρα, άντε να πείσεις τον άλλον ότι αυτά που σου υποσχέθηκαν οι προηγούμενοι δεν μπορείς να τα πάρεις, διότι έχει μεσολαβήσει αυτό ή εκείνο…

Την έχουν έτοιμη

Φίλος εκ Θεσσαλονίκης μου είπε χθες ότι μέσα στο πρόγραμμα Τσίπρα θα γίνει προσπάθεια να ενταχθεί και μια (ακόμη) συνάντηση με τον Γιάννη Μπουτάρη, σε μια προσπάθεια να πεισθεί ο δήμαρχος να είναι υποψήφιος και του ΣΥΡΙΖΑ. Ο Μπουτάρης, μεγάλη γάτα ως γνωστόν, δεν θέλει να είναι υποψήφιος κανενός και δη από τον πρώτο γύρο των εκλογών. Θέλει στήριξη στον δεύτερο. Αλλά αυτό σημαίνει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα έχει δυο επιλογές: ή να μην κατεβάσει καθόλου υποψήφιο στη Θεσσαλονίκη, πράγμα που θα μετρήσει ανάποδα πολιτικά ή θα έχει υποψήφιο δικό του, αλλά έναν ηττημένο υποψήφιο, οπότε θα είναι διπλή η ήττα.

Ως εκ τούτου ας μην ξαφνιαστεί κανείς αν στο τέλος της ημέρας, και εξαιτίας της στάσης Μπουτάρη, χριστεί τελικά υποψήφια καμιά… Νοτοπούλου για τον δήμο! Διότι στο τέλος, αυτό εκτιμώ ότι θα γίνει. Θα του τη στήσουν απέναντι. Την έχουν περιβάλει ήδη και με τον μανδύα του θύματος, που δήθεν έχει δεχθεί ρατσιστικές και σεξιστικές επιθέσεις μόνο και μόνο επειδή είναι γυναίκα και επειδή ως εργαζόμενο κορίτσι αναζήτησε δουλειά στον τομέα καθαριότητας του Δήμου Θεσσαλονίκης (ενώ τίποτε από αυτά δεν ισχύει!). Οπότε η εικόνα της έχει κιόλας ολοκληρωθεί. Το υπόλοιπο θα το βρουν να το στηρίξουν, το έχουν – δεν τους φοβάμαι…

Κανένα όριο

Α, παρεμπιπτόντως παρακολούθησα μέρος της συνέντευξης της εριτίμου κυρίας υφυπουργού Νοτοπούλου στην ΕΡΤ, προχθές το βράδυ. Μιλάμε… χάρμα ιδέσθαι, η συνέντευξη. Λόγος ακραία φτωχός, αγωνιώδης, πλην παταγωδώς αποτυχημένη προσπάθεια να αναφερθεί σε κορυφαία ζητήματα της χώρας με όρους πολιτικούς, και τελική καταφυγή σε μια γλώσσα ανατριχιαστικά ξύλινη, την οποία πρέπει να πω πως ούτε αυτή χειριζόταν επαρκώς.

Εν ολίγοις δεν ξέρω ποιος είχε την ιδέα να τη βγάλει στην κεντρική πολιτική σκηνή την κοπελίτσα, αλλά όποιος ήταν αυτός, του αξίζουν… θερμά συγχαρητήρια. Μας αποδεικνύει με τον πιο θεαματικό τρόπο ότι δεν υπάρχει κανένα όριο, καμία κόκκινη γραμμή, κανένα ορόσημο επί ΣΥΡΙΖΑ. Ολα ίσιωμα.

Ενδεια στελεχών

Με αφορμή όμως το θέμα Μπουτάρη, έχω να επισημάνω ότι η ένδεια αυτοδιοικητικών στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ είναι τέτοιου βαθμού ώστε οι άνθρωποι προσπαθούν να προσεγγίσουν στελέχη του ΠΑΣΟΚ, μήπως και καταγραφούν στον χάρτη. Πέρασαν τριάμισι, σχεδόν τέσσερα, χρόνια στην εξουσία και δεν κατάφεραν να δημιουργήσουν ένα υποτυπώδες στελεχιακό δυναμικό στον τομέα της Αυτοδιοίκησης.

Χθες μιλούσα με τον Σταύρο Αρναουτάκη, τον περιφερειάρχη Κρήτης. Τον έχουν πλησιάσει και αυτόν. Μου δήλωσε βέβαια ότι κατά την πρόσφατη συνάντησή τους στα Χανιά, ο Πρωθυπουργός δεν του είπε κάτι συγκεκριμένο, πλην ότι «θέλει να τα πούνε».

Τον ρώτησα αν εξετάζει το ενδεχόμενο να είναι υποψήφιος με τον ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές. Μου απάντησε ότι έχει δεχθεί πρόταση, αλλά μου συμπλήρωσε πρόταση έχει δεχθεί και από την άλλη πλευρά, από τη Νέα Δημοκρατία, για στήριξη είτε από τον πρώτο γύρο είτε στον δεύτερο. Και πως δεν έχει αποφασίσει ακόμη τίποτε, θα συζητήσει με τους συνεργάτες του και θα πάρει μια απόφαση. Φυσικά παραμένει στο ΠΑΣΟΚ. Μάλιστα έδωσε το «παρών» στην εκδήλωση της περασμένης Δευτέρας για την 3η του Σεπτέμβρη. Και πως διατηρεί άριστη σχέση με την πρόεδρο Φώφη και το κόμμα.

Τι σημαίνουν όλα αυτά; Οτι ώς τις εκλογές του Μαΐου θα δούμε πολλά και θα ακούσουμε περισσότερα.