Ποδόσφαιρο και πολιτική, βίοι παράλληλοι. Ο λόγος για το περιβόητο «ηθικό πλεονέκτημα». Της Αριστεράς που δεν είχε κυβερνήσει ποτέ. Της Συμμαχίας στο ποδόσφαιρο, που έκανε αγώνα για την αποκατάσταση της νομιμότητας και της ισονομίας. Αμφότεροι κέρδισαν. Και η κοινοπραξία ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ τις εθνικές εκλογές και η συμμαχία ΑΕΚ – ΠΑΟΚ τις εκλογές στην ΕΠΟ. Οι έντιμοι και οι άφθαρτοι. Μέχρι τότε ήταν οι προηγούμενοι που είχαν φέρει την καταστροφή. Το ΠΑΣΟΚ και η Νέα Δημοκρατία που χρεοκόπησαν τη χώρα και την έβαλαν στα Μνημόνια. Που ανέχθηκαν τη διαφθορά και οικοδόμησαν τη διαπλοκή. Που έχτισαν, μέσω των ρουσφετιών, το πελατειακό κράτος. Κι αν στην πολιτική οι ευθύνες των κομμάτων εξουσίας είναι υπαρκτές και δεδομένες, το ανάλογο ποίημα στο ποδόσφαιρο «για όλα φταίει ο Ολυμπιακός» απεδείχθη ότι δεν είχε δράκο.

Απατεώνες

Σε τι μπορούσε να φταίει ο Ολυμπιακός για τη διπλή χρεοκοπία της ΑΕΚ; Μία, μέσω του άρθρου 44, κι άλλη μία, με την επιλογή να ρίξουν την ομάδα στη Γ’ Εθνική; Να ρίξουν ταυτόχρονα, κανόνι σε χρέη 300 εκατ. ευρώ; Σε τι μπορεί να φταίει κάποιος άλλος, αν αποδεδειγμένα πέρασαν από την ΑΕΚ απατεώνες; Φταίει η Αθήνα για το καταστροφικό πέρασμα Μπατατούδη – Γούμενου από τον ΠΑΟΚ; Φταίει ο Ολυμπιακός για την πολυμετοχικότητα, που οδήγησε στην κατάρρευση τον Παναθηναϊκό; Το ποιοι και με ποιον τρόπο έδιωξαν την οικογένεια Βαρδινογιάννη από τον Παναθηναϊκό και τον οδήγησαν στην ανυποληψία, είναι γνωστό. Ο Ολυμπιακός έφταιγε για τα επεισόδια, ο Ολυμπιακός έφταιγε για τα άδεια γήπεδα, ο Ολυμπιακός έφταιγε για τη βροχή τον χειμώνα και για τη ζέστη το καλοκαίρι. Μέχρι που ενώθηκαν εις σάρκα μίαν, οι έχοντες το ηθικό πλεονέκτημα: ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ για να σώσουν τη χώρα και ΑΕΚ – ΠΑΟΚ – Παναθηναϊκός για να σώσουν το ποδόσφαιρο.

Νταραβέρια

Και σε ό,τι έχει να κάνει με την πολιτική, το αποτέλεσμα ήταν να γελάσει ο κάθε πικραμένος: για τα νταραβέρια με τους εμπόρους όπλων. Τις συνομιλίες με ισοβίτες για εμπόριο ναρκωτικών. Τα βοσκοτόπια στις τηλεοπτικές άδειες. Τον Αλέκο Φλαμπουράρη (μικρή φωτογραφία) που έχει χρεωθεί με 108 συγκεκριμένους επιχειρηματίες. Τα ουκ έστιν αριθμός ψέματα του προγράμματος της Θεσσαλονίκης. Το Οχι του δημοψηφίσματος που έγινε Ναι. Τις χιλιάδες των μετακλητών υπαλλήλων. Την οικογενειοκρατία με τους διορισμούς συγγενών. Την Αστυνομία να βαράει στο ψαχνό μέχρι και τους συνταξιούχους. Τη μετατροπή της ΕΡΤ σε πρακτορείο ΤΑΣ. Την επιχειρηματική πώληση όπλων στη Σαουδική Αραβία, για να βομβαρδίζει αμάχους στην Υεμένη. Και τον διευθυντή της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Κώστα Ζαχαριάδη, να δηλώνει ανερυθρίαστα «αν δεν πουλάγαμε τα όπλα εμείς θα τα πούλαγε κάποιος άλλος».

Σκοτωθήκανε

Στο ποδόσφαιρο το ηθικό πλεονέκτημα πήγε περίπατο, πριν από την κατάληψη της εξουσίας. Με τη σφαγή του Παναθηναϊκού από τον Κύζα, στον ημιτελικό του Κυπέλλου πρόπερσι. Που είχε ως αποτέλεσμα την αποχώρηση από τη Συμμαχία του Γιάννη Αλαφούζου. Στον τελικό ΑΕΚ – ΠΑΟΚ που ακολούθησε τα μαχαιρώματα στην πεζογέφυρα στο γήπεδο του Βόλου. Και τον βοηθό Καλφόγλου που δεν υπέδειξε οφσάιντ στο νικητήριο γκολ του ΠΑΟΚ να χαρακτηρίζεται από τον διοικητικό ηγέτη «στημένος». Με τη ΕΠΟ δικιά τους και τον Ολυμπιακό έξω από τα κέντρα της ποδοσφαιρικής εξουσίας, οι σύμμαχοι ΑΕΚ και ΠΑΟΚ, οι εγγυητές για την ισονομία και το πενήντα – πενήντα σκοτώθηκαν για το περσινό πρωτάθλημα. Αποκορύφωμα, η εισβολή στον αγωνιστικό χώρο της Τούμπας με το κουμπούρι στη ζώνη. Το ηθικό πλεονέκτημα είχε γίνει ρόμπα ξεκούμπωτη.

Παράγκα

Στη Θεσσαλονίκη πλέον μιλάνε ανοιχτά για κίτρινη παράγκα. Στην πρόσφατη ανακοίνωση της ΠΑΕ ΑΕΚ γίνεται αναφορά σε «ρωσικές μεθόδους». Πριν καλά καλά αρχίσει το πρωτάθλημα, άρχισε ο μεταξύ τους πόλεμος. Για τα εκατέρωθεν πέναλτι – μαϊμού, όπως χαρακτηρίζει, ο ένας του άλλου. Αναγορεύοντας τους Πρίγιοβιτς – Μάνταλο (μεγάλη φωτογραφία) σε θεατρίνους. Το αφήγημα της νέας εποχής, «τα λάθη είναι ανθρώπινα, όλοι ευνοούνται, όλοι αδικούνται» είχε κοντά ποδάρια. Εξέπνευσε πριν από το τέλος του περσινού πρωταθλήματος. Στη νέα ΕΠΟ που θα έφτιαχνε το ποδόσφαιρο επικρατεί ισορροπία τρόμου. Κανείς δεν μπορεί να πει ότι τα προηγούμενα χρόνια, όλα στο ποδόσφαιρο ήταν καλώς καμωμένα. Και τα χάλασε η καινούργια ΕΠΟ των Γραμμένου – Δέδε. Ποιο είναι το καινούργιο, το διαφορετικό; Πού είναι το πενήντα – πενήντα και η ισονομία; Οταν οι ίδιοι μιλάνε για «στησίματα», για προδοσίες και για Μάο Μάο. Κι όπως ο ΣΥΡΙΖΑ μάζεψε παλιό και νέο ΠΑΣΟΚ, έτσι και οι σωτήρες του ποδοσφαίρου τον Θωμά Μητρόπουλο.

Πρωτάθληµα

Τι ηθικό πλεονέκτημα μπορεί να έχεις με Φωτόπουλο – Καλφαγιάννη και Θωμά Μητρόπουλο; Μοναδική διαφορά, ότι στην πολιτική η εξουσία διαμοιράζεται και ενώνει.

Στο ποδόσφαιρο το πρωτάθλημα δεν κόβεται στα δύο. Ενας θα το πάρει. Γι’ αυτό και οι τέως Σύμμαχοι τα σπάσανε με το καλημέρα και η δουλειά πήγε στο ποιος θα προλάβει πρώτος.