Ενας πρόεδρος που οι υπουργοί του αποκαλούν «χαζό», που του παίρνουν τα χαρτιά από το γραφείο για να µη θυµάται τις αποφάσεις του, ένα µη εκλεγµένο επιτελείο που διοικεί τη χώρα εν αγνοία του. Και η Nike να επιλέγει τον επιθετικό του αµερικανικού ποδοσφαίρου Κόλιν Κέπερνικ για την καµπάνιά της. Ενα µήνυµα προς τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραµπ, που είχε συγκρουστεί µε τον Κέπερνικ όταν ο αθλητής διαµαρτυρήθηκε για την αστυνοµική βία εις βάρος µαύρων. Το πιο σωστό timing για την εταιρεία.

«Θα γίνουµε πιο ριζοσπαστικοί χωρίς να χάσουµε την τρυφεράδα» ήταν τα λόγια του πρώην προέδρου της Βραζιλίας Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα όταν έµαθε ότι απαγορεύθηκε η συµµετοχή του στις προεδρικές εκλογές της 7ης Οκτωβρίου. Παρότι ο 72χρονος Λούλα βρίσκεται στη φυλακή κατηγορούµενος για διαφθορά, παραµένει ο πιο δηµοφιλής, 20 µονάδες µπροστά από τον δεύτερο, τον ακροδεξιό Ζαΐρ Μπολσονάρο, σύµβουλος του οποίου είναι ο Στιβ Μπάνον. Το Εργατικό Κόµµα, χτυπηµένο από µια σειρά σκανδάλων διαφθοράς, εξετάζει εναλλακτικές λύσεις. Χωρίς πολλές τρυφεράδες.

Είναι ινδοευρωπαϊκή, συγγενής της αρχαίας ελληνικής. Αρχικά τη µιλούσαν ως ιδίωµα γύρω από το σηµερινό Μόντε Αλµπάνο. Σταδιακά έγινε η γλώσσα των κατοίκων της Ρώµης και µετά κάλυψε όλο το Λάτιο, οπότε πήρε το όνοµα λατινική γλώσσα. Στη συνέχεια επεκτάθηκε, έσβησε τη σαβινική και τη µαρσική διάλεκτο, υπερίσχυσε της οσκικής γλώσσας, εκτόπισε την ουµβρική και τη βενετική, ενώ απορρόφησε την ετρουσκική και τη µεσσαπική. Θα συνεχίσουµε να τη διδάσκουµε στα σχολεία; Το magnum opus του Κώστα Γαβρόγλου.

Διασταύρωση «γελωτοποιού και τρελού βασιλιά που οδεύει να ηγεµονεύσει τον παγκόσµιο κινηµατογράφο» χαρακτήρισαν οι κριτικοί τον Γιώργο Λάνθιµο µετά την προβολή της ταινίας του «Favourite» στο 75ο Φεστιβάλ Κινηµατογράφου της Βενετίας. «Η κωµικοτραγική ταινία του είναι ένα χυµώδες µπλέξιµο εξουσίας» σχολίασε το «Hollywood Reporter». Και στο «Variety» ο κριτικός κάνει λόγο για µια «σκηνοθεσία τόσο καλή ώστε να τη θεωρήσουµε ως ανεκτίµητο πετράδι». Κάπως έτσι ο ίδιος ο Γιώργος Λάνθιµος γίνεται the favourite.

«Κατά κάποιον τρόπο ήµασταν όλοι πρόθυµοι να αγνοήσουµε τις επιθέσεις του σε άλλους ανθρώπους. Επειδή ήταν ιδιοφυΐα». Η κόρη του Στιβ Τζοµπς, Λάιζα Μπρέναν, είχε να δει 10 χρόνια τον πατέρα της πριν εκείνος πεθάνει το 2011. Οπως της είπε στην επιθανάτια κλίνη, της κρατούσε µούτρα για κάτι µηδαµινό. Θυµάται µε πόνο στη βιογραφία της «Small Fry» πόσο σπάραζε επειδή δεν ένιωθε αντάξια ενός τόσο «µεγάλου» πατέρα. Λίγο πριν ο Τζοµπς υποκύψει στον καρκίνο, της ζήτησε συγγνώµη. Μεγάλος, µικρός και ξανά µεγάλος.

«Υπάρχουν τρία είδη συναισθηµατικών πληγών» λέει ο Χαρούκι Μουρακάµι µε αφορµή το νέο του βιβλίο «Killing Kommendatore». «Εκείνες που γιατρεύονται γρήγορα, εκείνες που χρειάζονται χρόνο για να γιατρευθούν και εκείνες που µένουν µαζί σου µέχρι να πεθάνεις. Βασικός ρόλου της λογοτεχνίας είναι να εξερευνήσει τις πληγές που παραµένουν. Διότι αυτές, καλώς ή κακώς, είναι που  διαµορφώνουν τη ζωή µας». Και οι ιστορίες; Ο 69χρονος ιάπωνας συγγραφέας πιστεύει σε αυτές. «Μπορούν να δείξουν πού βρίσκεται η πληγή και ίσως να βοηθήσουν στην ίαση».