Οι «ινδιάνοι πολεμιστές» των αιθέρων, τα ελικόπτερα επιθετικής αναγνώρισης OH-58D Kiowa Warrior, αποτέλεσαν ένα επιπλέον ατού των ΗΠΑ στον πόλεμο κατά των Ταλιμπάν στις ειδικές συνθήκες μάχης του Αφγανιστάν με το βραχώδες ανάγλυφο. Τα ελικόπτερα αποσύρθηκαν από τον αμερικανικό στρατό το 2017, αλλά σύντομα 36 απ’ αυτά θα πετούν στο Αιγαίο και τα ελληνικά νησιά βοηθώντας την άμυνα της χώρας μας. Από την αρχή του 2019 ο Στρατός Ξηράς (Αεροπορία Στρατού) αναμένεται να ενισχυθεί με 70 μεταχειρισμένα ελικόπτερα επιθετικής αναγνώρισης OH-58D Kiowa Warrior από τα αποθέματα του στρατού των ΗΠΑ.

Σε ανανέωση του εξοπλισμού τους από… δεύτερο χέρι, όπως δείχνει και η παραπάνω περίπτωση των αμερικανικών ελικοπτέρων, καταφεύγουν οι Ενοπλες Δυνάμεις λόγω των περιορισμένων οικονομικών δυνατοτήτων τους, προκειμένου να ενισχυθεί η αποτρεπτική τους ισχύ και να αντιμετωπιστεί η συνεχιζόμενη τουρκική προκλητικότητα.  Από την έναρξη της οικονομικής κρίσης και μετά ο προϋπολογισμός του υπουργείου Αμυνας έχει περικοπεί στο μισό, δημιουργώντας συνθήκες «ασφυξίας» και στα τρία Οπλα. Εξάλλου, έχει περάσει πλέον ανεπιστρεπτί η εποχή που η χώρα μας αγόραζε πανάκριβα – και ενίοτε αμφιβόλου ποιότητας – οπλικά συστήματα. Γι’ αυτό, την τελευταία 10ετία, οι επιτελείς του «Πενταγώνου» είχαν περιοριστεί στις απολύτως απαραίτητες ενισχύσεις και στους τρεις κλάδους του Στρατού. Το αποτέλεσμα ήταν να παγώσουν μεγάλα πρότζεκτ και να καθυστερήσουν άλλα. Ομως, τους τελευταίους μήνες, καθώς η τουρκική επιθετικότητα της Αγκυρας χτύπησε και πάλι κόκκινο και η τουρκική αμυντική βιομηχανία έχει αρχίσει να παράγει από ελικόπτερα και κορβέτες μέχρι μίνι… αεροπλανοφόρα, στο υπουργείο σήμανε συναγερμός.

Ετσι, μία από τις λύσεις που έχουν προταθεί είναι να ενεργοποιηθούν και να τρέξουν πιο γρήγορα διακρατικές συμφωνίες που έχει η χώρα μας με τις ΗΠΑ για την παραχώρηση δωρεάν αμυντικού υλικού – απ’ αυτά δηλαδή που οι Αμερικανοί αποσύρουν ως πλεονάζοντα – στις ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις. Στρατιωτικές πηγές επισημαίνουν πως η ενίσχυση του Στρατού μας είναι απαραίτητη και σίγουρα θα ήθελαν να έχουν καινούργια και σύγχρονα οπλικά συστήματα, εντούτοις δεν έχουν «πολλές εναλλακτικές από τη στιγμή που τα κονδύλια έχουν περιοριστεί». Ταυτόχρονα όμως διευκρινίζουν πως ο εξοπλισμός από… δεύτερο χέρι δεν σημαίνει ότι είναι αναποτελεσματικός και η απόκτησή του δεν γίνεται αβασάνιστα. Εχει γίνει προσπάθεια να ενταχθούν, λένε, όπλα αξιόπιστα και ετοιμοπόλεμα.

Τα ελικόπτερα OH-58D Kiowa Warrior μας παραχωρούνται δωρεάν (το κόστος αφορά μεταφορά και τα ανταλλακτικά τους που ήδη έχουν φτάσει). Επιχειρησιακά θα είναι τα 36 – τα υπόλοιπα 24 θα χρησιμοποιηθούν ως εκπαιδευτικά και 10 ως πηγή ανταλλακτικών – και, όπως επισημαίνουν από το ΓΕΣ, θα αποτελέσουν «πολλαπλασιαστή ισχύος» για τον Στρατό Ξηράς στο Αιγαίο, όπου και θα αναπτυχθούν.

Αλλά και το Πολεμικό Ναυτικό προβλέπεται να ενισχυθεί με παρόμοιο τρόπο. Από την άνοιξη του 2019, σύμφωνα με πληροφορίες από το ΠΝ, αναμένονται στη χώρα μας τέσσερα μεταχειρισμένα ταχύπλοα σκάφη ειδικών επιχειρήσεων Mark V για τις ανάγκες των ΟΥΚ. Και αυτά προέρχονται από τα αποθέματα του αμερικανικού στρατού, και συγκεκριμένα από την ομάδα Navy Seals. Πληρώνουμε δηλαδή το κόστος προετοιμασίας και μεταφοράς τους (15,6 εκατ. ευρώ).

Εντός του φθινοπώρου, στο μεταξύ, όπως αναφέρουν πηγές του Πολεμικού Ναυτικού, πρόκειται να παραδοθεί στο ΠΝ – έπειτα από μεγάλη καθυστέρηση – το πρώτο εκσυγχρονισμένο αεροσκάφος Ναυτικής Συνεργασίας ενδιάμεσης λύσης Ρ-3Β. Είχαμε παραλάβει έξι μεταχειρισμένα από τις ΗΠΑ το 1996-97 και τώρα τα εκσυγχρονίζουμε. Ομως πρόκειται για ένα υποπρόγραμμα που είχε «κολλήσει» και τα αεροσκάφη ήταν παροπλισμένα από το 2009. Υλοποιείται μέσω διακρατικής συμφωνίας με τις ΗΠΑ.

Λίστα για βοήθεια

Τα παραπάνω όμως δεν είναι ο μοναδικός εξοπλισμός που ζητάει η χώρα μας από τις ΗΠΑ. Στις αρχές Ιουλίου ο Πάνος Καμμένος είχε δηλώσει πως το «Πεντάγωνο» έχει αποστείλει στους Αμερικανούς μακρά λίστα με εξοπλισμό που χρειαζόμαστε και θα μπορούσε να μας παραχωρήσει δωρεάν ο αμερικανικός στρατός από τα αποθέματά του. Μεταξύ αυτών είναι αποβατικά σκάφη για τις Ειδικές Δυνάμεις – διότι αυτά που έχουμε είναι περίπου 60 ετών -, αλλά και ταχύπλοα.

Επίσης, θεωρείται βέβαιο πως η λίστα περιλαμβάνει και αίτημα για παραχώρηση μη επανδρωμένων αεροσκαφών (UAV’s) για τις ανάγκες της Πολεμικής Αεροπορίας, καθώς εδώ και καιρό η ελληνική πλευρά έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον. Τα αιτήματα αυτά προεξοφλείται μάλιστα ότι επαναδιατυπώθηκαν από τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ ναύαρχο Ευάγγελο Αποστολάκη κατά την επίσημη επίσκεψη του ομολόγου του των ΗΠΑ Τζόζεφ Ντάνφορντ στην Αθήνα στις αρχές της εβδομάδας.

Προσπάθειες να καλύψει κενά στον τομέα των UAV’s, στον οποίο η χώρα μας έχει μείνει πίσω, καταβάλλει και η ΠΑ. Τον περασμένο Φεβρουάριο το υπουργείο Αμυνας είχε ανακοινώσει πως προχωράει σε τριετή σύμβαση ενοικίασης επτά μη επανδρωμένων αεροσκαφών (UAV’s) από το Ισραήλ έναντι 35,5 εκατομμυρίων ευρώ. Παράλληλα, δε η ΠΑ τον Ιούλιο ανακοίνωσε ότι απέκτησε δώδεκα νέα εκπαιδευτικά αεροσκάφη (του πρώτου σταδίου), τα οποία θα αρχίσουν να εντάσσονται στο δυναμικό της από αυτόν τον μήνα. Η ανανέωση των εκπαιδευτικών αεροσκαφών είναι επιβεβλημένη, όπως έδειξε άλλωστε και η πρόσφατη συντριβή του Τ-2 backeye κοντά στη Σπάρτη – που στοίχισε τη ζωή σε έναν πιλότο – που ήταν και η δεύτερη μέσα στη χρονιά.

Ταυτόχρονα το υπουργείο Αμυνας ενδιαφέρεται και για την προμήθεια 25 drones μέσω ΕΣΠΑ που θα ενταχθούν στο δυναμικό του Στρατού Ξηράς για τις ανάγκες ελέγχου της μετανάστευσης και επιτήρησης των συνόρων.

Τι έχει µείνει πίσω

Υπό αυτά τα δεδομένα και τις ασφυκτικές οικονομικές συνθήκες που αντιμετωπίζουν οι Ενοπλες Δυνάμεις, έχουν μείνει πίσω προγράμματα απόκτησης νέων οπλικών συστημάτων ή μεγάλα πρότζεκτ εκσυγχρονισμού τους, τα οποία οι επιτελείς χαρακτηρίζουν απολύτως αναγκαία. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το υποπρόγραμμα αναβάθμισης των τεσσάρων φρεγατών τύπου ΜΕΚΟ του ΠΝ προκειμένου να βελτιωθούν σημαντικά οι επιχειρησιακές τους δυνατότητες.

Εντούτοις, το πρόγραμμα δεν έχει ξεκινήσει καθώς βρίσκονται σε πρώιμο στάδιο οι διερευνητικές διαδικασίες με ενδιαφερόμενες εταιρείες, με το προϋπολογισθέν κονδύλι να έχει περικοπεί σημαντικά.

Συμφωνία δεν υπάρχει ακόμη με τη Γαλλία ούτε για το θέμα της απόκτησης και ναυπήγησης νέων φρεγατών, μολονότι βρίσκονται σε εξέλιξη προχωρημένες συζητήσεις σε τεχνικό επίπεδο με τους Γάλλους για τις υπερσύγχρονες φρεγάτες Βelharra.

Πίσω έχει μείνει στο μεταξύ και η προμήθεια 41 ταχύπλοων για τις Ειδικές Δυνάμεις του Στρατού Ξηράς.

Πενία τέχνας κατεργάζεται, λέει ο λαός μας, και αυτό ισχύει και στις Ενοπλες Δυνάμεις τον καιρό της κρίσης. Η έλλειψη πόρων έχει ενεργοποιήσει την ευρηματικότητα και την ικανότητα του προσωπικού.

Ετσι, σε αρκετές περιπτώσεις στο ΠΝ, σύμφωνα με πληροφορίες, αντί να αντικατασταθούν από τις κατασκευάστριες εταιρείες συστήματα που παρουσιάζουν βλάβες, πράγμα που θα κόστιζε πολύ ακριβά, τη λύση δίνουν τα ίδια τα στελέχη με δικές τους αποτελεσματικές πατέντες και μηδενικό κόστος.

Την ίδια ώρα, η ηγεσία του ΓΕΣ έχει δώσει εντολή οι αρμόδιες υπηρεσίες να «ξεψαχνίσουν» τα ευρωπαϊκά προγράμματα αναζητώντας κονδύλια προκειμένου να υπάρχει εξοικονόμηση πόρων.