Ακόμη κι αν το έβλεπες δεν το πίστευες. Και η εικόνα παρέπεμπε σε άλλους ηγέτες, πάντως όχι Δυτικούς. Πριν από τα μεσάνυχτα της Πέμπτης, ο Αλέξης Τσίπρας έφτασε στη Θεσσαλονίκη με συνοδεία που προκάλεσε αίσθηση και δυσμενή σχόλια. Εφτασε με το πρωθυπουργικό αεροσκάφος και με συνοδεία… έντεκα οχημάτων κατέλυσε στο Μακεδονία Παλάς. Κατά τη διαδρομή του δε, είχαν νεκρώσει τα πάντα. Τόσο, που ακόμη και ο πρώην σύντροφός του και ευρωβουλευτής Κώστας Χρυσόγονος εξερράγη στα social media: «Ο original Ανδρέας Παπανδρέου επισκεπτόταν τη Θεσσαλονίκη στο φως της ημέρας και με μαζική υποδοχή από οπαδούς του. Ο σημερινός επίδοξος μιμητής του έρχεται νύχτα με μαζική υποδοχή από… αστυνομικούς. Η απόπειρα επανάληψης της Ιστορίας καταλήγει σε φάρσα», δήλωσε.
Ο τρίτος πόλος στη ΔΕΘ
Η Φώφη Γεννηματά πάει στη ΔΕΘ και φέτος έχει ιδιαίτερο στόχο. Αυτός – λέει το ρεπορτάζ – είναι να αναλύσει πειστικά γιατί πρέπει να ψηφιστεί το Κίνημα Αλλαγής από τους πολίτες και γιατί αποτελεί την κύρια δύναμη του προοδευτικού πόλου – μακριά από τον ΣΥΡΙΖΑ. Δύσκολη αποστολή μα ενδιαφέρουσα πολιτικά. Ως γνωστόν η Φώφη δεν δίνει στη ΔΕΘ συνεντεύξεις Τύπου, αλλά θα έχει πλούσιο πρόγραμμα από αύριο που θα βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη. Για παράδειγμα, ξεχωρίζω πως αύριο θα δει start uppers, ενώ το απόγευμα θα περάσει και από το κτίριο 13 όπου βρίσκεται το περίπτερο της φετινής τιμώμενης χώρας, δηλαδή των ΗΠΑ. Τη Δευτέρα δε, ανάμεσα σε άλλα, θα πάει στο Θεραπευτικό Κέντρο Ιθάκη, στη Σίνδο, ενώ το απόγευμα της ίδιας ημέρας θα κάνει την ομιλία της στο Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο όπου αναμένεται να συνοψίσει όλη τη στρατηγική της.
Κύκλος
Στον απόηχο της ΔΕΘ, εξάλλου, ο Κύκλος Ιδεών του Βαγγέλη Βενιζέλου συνεχίζει την πλούσια δράση του με μια ακόμη εκδήλωση. Παρεμπιπτόντως, ο Βενιζέλος πάει Θεσσαλονίκη αφού τη Δευτέρα θα είναι παρών στην ομιλία τη Φώφης Γεννηματά. Την Τετάρτη όμως, στις 19 Σεπτεμβρίου, που θα έχουν τελειώσει όλα αυτά, οι «κυκλιστές» θα συναντηθούν στο King George όπου και θα λάβει χώρα η εκδήλωση με τίτλο «Η πορεία της χώρας μέχρι τις εκλογές». Ομιλητές, πλην Βενιζέλου, ανάμεσα σε άλλους θα είναι ο Γκίκας Χαρδούβελης, ο γενικός διευθυντής στο ΙΟΒΕ Νίκος Βέττας και ο καθηγητής της Ασφαλιστικής Επιστήμης στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς Μιλτιάδης Νεκτάριος. Λέτε να αποδομήσουν το επιχείρημα της εξόδου της χώρας από το Μνημόνιο; Ρητορικό ερώτημα.
Πουλόβερ
Σε άλλο επίπεδο τώρα, βρίσκω εξόχως ενδιαφέρουσα την επάνοδο του Γιώργου Σάρλη ως γραμματέα του υπουργείου Δικαιοσύνης. Αν δεν σας λέει κάτι το όνομα, ήταν ο ειδικός σύμβουλος του Παρασκευόπουλου και επίσης διετέλεσε γραμματέας του υπουργείου μέχρι τον Νοέμβριο του 2017. Διάδοχός του επί ημερών του Κοντονή ήταν ο Δημήτρης Παπασπύρου. Ο τελευταίος, μετά τον πρόσφατο ανασχηματισμό, έθεσε την παραίτησή του στη διάθεση του νέου υπουργού Μιχάλη Καλογήρου και αυτή έγινε δεκτή. Και ανέλαβε ο Σάρλης πάλι, που στο μεσοδιάστημα ήταν ειδικός σύμβουλος της γενικής επιθεωρήτριας Δημόσιας Διοίκησης, Μαρίας Παπασπύρου. Κοινώς, το πουλόβερ του Κοντονή ξηλώνεται από τον Καλογήρου, αφού σας θυμίζω πως προηγήθηκε το ξήλωμα της τριχοτόμησης του Πρωτοδικείου που είχε δρομολογήσει ο πρώην υπουργός.
Δύναμη πυρός
Τώρα, ο Βασίλης Λεβέντης, μου λένε οι άνθρωποί μου, ανεβαίνει δυναμικά στη ΔΕΘ και με όπλο την αδιαπραγμάτευτη στάση του για το Μακεδονικό. Ως γνωστόν ήταν εξαρχής αντίθετος με τη συμφωνία των Πρεσπών. Μάλιστα έπειτα από τη συνέντευξη Τύπου που θα δώσει στις 12 Σεπτεμβρίου θα κάνει περιοδείες σε πόλεις του Βορρά γιατί εκτιμά ο ίδιος, όπως μου λένε, πως μπορεί να έχουμε και εκλογές πιο γρήγορα από όσο πολλοί νομίζουν. Ο ίδιος θεωρεί πως ο Τσίπρας μπορεί να επιχειρήσει να αιφνιδιάσει τον Μητσοτάκη, πως υπάρχει καλό κλίμα για την Ενωση Κεντρώων, ενώ παρατάσσει νέα στελέχη στη μάχη του όπως τον επιχειρηματία Τάκη Διαμαντόπουλο (θα κατέβει στον νότιο τομέα της Β’ Αθήνας) αλλά και τον υπεύθυνο ΜΜΕ του κόμματος, πλάι στον συντονιστή Διονύση Μποτώνη, Γιώργο Κουτουλάκη. Ο τελευταίος πάει για τον ανατολικό τομέα.
Προχωρούν οι συζητήσεις για τις γαλλικές φρεγάτες
Οι γαλλικές υπερσύγχρονες ψηφιακές φρεγάτες Βelharra, τις οποίες η Ελλάδα επιθυμεί διακαώς να εντάξει στον στόλο του Πολεμικού της Ναυτικού, αποτέλεσαν – όπως προεξοφλείται – ένα από τα βασικά θέματα συζήτησης στη συνάντηση που είχε χθες ο Πάνος Καμμένος με τον πρεσβευτή της Γαλλίας Christophe Chantepy παρόντος και του γενικού διευθυντή Γενικής Διεύθυνσης Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων του υπουργείου Αμυνας, ναυάρχου Κυριάκου Κυριακίδη. Στη συνάντηση, όπως ανακοινώθηκε, έγινε «ανασκόπηση της διμερούς αμυντικής και στρατιωτικής συνεργασίας». Θεωρείται βέβαιο όμως πως το τετ α τετ αφορούσε και τις Βelharra. Oι συζητήσεις των δύο πλευρών σε τεχνικό επίπεδο είναι πολύ προχωρημένες, καθώς το καλοκαίρι κλιμάκια της κατασκευάστριας εταιρείας NavalGroup είχαν επισκεφθεί την Ελλάδα και σύμφωνα με πληροφορίες των «ΝΕΩΝ» φαίνεται ότι εξασφαλίζεται η χρηματοδότηση από τα κέρδη των ελληνικών ομολόγων που διακρατήθηκαν από ευρωπαϊκές τράπεζες. Η Ελλάδα ενδιαφέρεται για τέσσερις φρεγάτες με το πιθανότερο σενάριο οι δύο να ναυπηγηθούν στη Γαλλία και οption για ναυπήγηση άλλων δύο στη χώρα μας. Εντούτοις, αγκάθι εξακολουθεί να παραμένει το ομιχλώδες τοπίο των ναυπηγείων. Σε κάθε περίπτωση πάντως η συμφωνία θα πρέπει να κλείσει σε ανώτατο κυβερνητικό επίπεδο. Η ενημέρωση που υπάρχει από τη Γαλλία είναι πως αν υπάρξει συμφωνία εντός του έτους, τότε θα είναι εφικτό η Ελλάδα να παραλάβει δύο Belharra από το 2023.
Ρωτήστε και την Κατερίνα Παπακώστα, αλλά και τον Πάνο Καμμένο, που επίσης καταγράφονται στην προοδευτική επικράτεια.