Είναι οι πιο πιστοί. Εκείνοι που θα βρίσκονται στην αποστολή της Εθνικής βρέξει – χιονίσει. Αρκεί να αγωνίζονται στις ομάδες τους. Η ποιότητά τους είναι τέτοια που τους φέρνει βασικούς στους συλλόγους τους. Και ο Μίκαελ Σκίμπε τούς έχει μαζί του για ακόμα μία φορά, όπως συμβαίνει σε κάθε κρίσιμο ή μη παιχνίδι αυτή την τριετία.

Η εθνική ομάδα ξεκινάει σήμερα από το Ταλίν της Εσθονίας την προσπάθειά της στο Nations League και ο γερμανός προπονητής έχει ξανά μαζί του τους… στρατιώτες του.

Ο Ορέστης Καρνέζης δεν βγαίνει ούτε με αίτηση. Τον εμπιστεύεται και τον καλεί κάθε φορά ο Σκίμπε. Η μόνη περίπτωση να απουσιάσει είναι για τραυματισμό, αλλιώς βρίσκεται σταθερά στους εκλεκτούς του ομοσπονδιακού μας εκλέκτορα. Ο έλληνας γκολκίπερ παίζει στις ομάδες του, έχει αγωνιστικό ρυθμό, ξεκινάει βασικός πλέον και στη Νάπολι, είναι διεκδικητής του τίτλου στο Καμπιονάτο και ο γερμανός κόουτς τον εμπιστεύεται και για την εμπειρία του και για την κλάση του. Οσο αντέχει, θα είναι στη Γαλανόλευκη.

Αμυνα

Στην άμυνα υπάρχει η μεγαλύτερη σταθερότητα και ορισμένοι παίκτες καλούνται σταθερά από τον Σκίμπε και όχι άδικα. Οι Κώστας Μανωλάς και Σωκράτης Παπασταθόπουλος απαρτίζουν το βασικό αμυντικό δίδυμο που σπάει όταν πρέπει να απουσιάσει κάποιος από τους δύο. Αλλιώς, δεν βγαίνουν εκτός για κανένα λόγο και πέραν του ότι είναι πάντα στις επιλογές του Σκίμπε, έχουν πάρει σπίτι τους τη φανέλα βασικού. Πρόκειται άλλωστε για παίκτες πολύ μεγάλης κλάσης, με τον Παπασταθόπουλο να κάνει πολύ μεγάλη μεταγραφή στην Αρσεναλ και τον Μανωλά να παραμένει στα μπλοκάκια μεγάλων ευρωπαϊκών συλλόγων και να μη χάνει τη θέση του στη Ρόμα.

Την ίδια ώρα, ο Βασίλης Τοροσίδης εξακολουθεί να είναι ο… κάπτεν της παρέας. Ο Σκίμπε μίλησε και στην πρώτη προπόνηση της ομάδας γι’ αυτόν και είπε πως όλοι οι παίκτες θα πρέπει να έχουν συμμετοχές με τις ομάδες τους για να βρίσκονται στην Εθνική. Ολοι εκτός από την… εξαίρεση που ακούει στο όνομα Τοροσίδης. Ο αρχηγός είναι απαραίτητος είτε παίζει είτε δεν παίζει στον σύλλογό του.

Σταθερά στις επιλογές του Σκίμπε είναι και ο Γιώργος Τζαβέλλας. Ο αμυντικός της Αλάνιασπορ έχει κερδίσει τον γερμανό προπονητή, ο οποίος, είτε τον χρησιμοποιεί είτε όχι, τον έχει πάντα κοντά του στις αποστολές.

Μεσαία γραμμή

Από κει και πέρα, πολλά έχει ακούσει κατά καιρούς ο Αλέξανδρος Τζιόλης, όμως καλείται και όταν δεν παίζει στην ομάδα του. Ο έμπειρος αμυντικός μέσος προφανώς κάτι κάνει καλά και είναι πάντα στις επιλογές του Σκίμπε όσο και των προκατόχων του.

Κάτι βλέπουν σε αυτόν, δεν καλείται τυχαία. Εμπειρος παίκτης, με παραστάσεις, καλή τεχνική κατάρτιση, δυνατό κορμί, ήρεμη δύναμη στο χορτάρι. Ενας από τους… υπαρχηγούς και πιο παλιούς παίκτες αυτής της ομάδας, δίνει ηρεμία και στα αποδυτήρια και μπορεί να εμπνεύσει.

Πάντα στις κλήσεις, βασικός και αναντικατάστατος είναι και ο Κάρλος Ζέκα από τότε που πήρε το ελληνικό διαβατήριο.

Ο μέσος της Κοπεγχάγης έχει αποτελέσει τον παίκτη – κλειδί για την εθνική ομάδα, με τον Σκίμπε να υπολογίζει πολλά στα τρεξίματά του και τη μεγάλη του εμπειρία. Ο Ζέκα μιλάει άπταιστα ελληνικά, λειτουργεί σαν Ελληνας, νιώθει Ελληνας. Και αγωνίζεται πάντα για την ομάδα.

Βασικός ποδοσφαιριστής της ομάδας θεωρείται πλέον και ο Κώστας Φορτούνης. Ο άσος του Ολυμπιακού, αν είναι καλά και νιώθει καλά, δεν… βγαίνει από την ενδεκάδα. Ο Γερμανός ποντάρει πολλά πάνω του όσον αφορά το μεσοεπιθετικό παιχνίδι της ομάδας. Ο Φορτούνης ξέρει μπάλα όσο λίγοι, έχει το γκολ, έχει καλά στημένα, έχει αποκτήσει πολλές παραστάσεις από την παρουσία του στον Ολυμπιακό. Είναι ένας ποδοσφαιριστής που μπορεί να αλλάξει τις ισορροπίες σε ένα παιχνίδι και ο Σκίμπε βασίζει πολλά πάνω του.

Ο νέος… Φορτούνης είναι για τον Σκίμπε ο Δημήτρης Πέλκας. Οσο ο νεαρός μέσος παίρνει ηγετικό ρόλο στον ΠΑΟΚ τόσο περισσότερο απαραίτητος θα γίνεται για την εθνική μας ομάδα. Οσο είναι βαρόμετρο στον Δικέφαλο τόσο θα πλησιάζει στην αρχική ενδεκάδα της Εθνικής. Διότι στις κλήσεις του Σκίμπε είναι αδιαμφισβήτητο πως θα βρίσκεται. Αλλωστε βρίσκεται σε αυτές από το 2015, όταν και ανέλαβε ο γερμανός προπονητής. Ο Γερμανός τον θεωρεί έναν από τους πλέον ποιοτικούς Ελληνες που υπάρχουν, με τον Πέλκα να επιβεβαιώνει την άποψη του προπονητή του χάρη στην εξέλιξή του αυτά τα χρόνια.

Επίθεση

Ο Κώστας Μήτρογλου είναι one man show στην επίθεση της Γαλανόλευκης. Παίζει ουσιαστικά χωρίς αντίπαλο και επί Σκίμπε καλείται από τη στιγμή που ανέλαβε την τεχνική ηγεσία. Δεν βγαίνει ούτε για αστείο από την ενδεκάδα, εκτός αν συντρέχει σοβαρός λόγος. Ο φορ της Μαρσέιγ είναι μακράν ο πιο ποιοτικός έλληνας στράικερ και ο γερμανός προπονητής το έχει επισημάνει πολλές φορές.

Στους παίκτες που θεωρούνται πλέον μέσα στους… στρατιώτες του Σκίμπε είναι φυσικά και ο Τάσος Δώνης. Ενα παιδί που από τότε που τον εμπιστεύτηκε τον βλέπουμε να έχει συνεχή εξέλιξη και το μέλλον του να προδιαγράφεται ακόμα πιο λαμπρό.

Περιμένοντας να πάρουν χρόνο συμμετοχής

Παραξενεύτηκαν πολλοί με τον Μίκαελ Σκίμπε και το γεγονός πως στις κλήσεις του δεν υπήρξαν ο Ανδρέας Σάμαρης και ο Νίκος Καρέλης. Ειδικά για τον πρώτο, ο οποίος ήταν βασικός σε πολλά ματς επί θητείας του Γερμανού. Ο λόγος είναι αυτός που έχει τονίσει ο Σκίμπε: θα καλούνται όσοι αγωνίζονται στις ομάδες τους. Και οι Σάμαρης και Καρέλης δεν ξεκίνησαν τη σεζόν αγωνιζόμενοι.

Ο έλληνας χαφ έχει χάσει τη θέση του στην Μπενφίκα, κάτι που είδαμε στα παιχνίδια που έδωσαν οι Πορτογάλοι με αντίπαλο τον ΠΑΟΚ.

Μίλησε μαζί του ο Σκίμπε και του εξήγησε πως η πόρτα της Εθνικής σαφώς και δεν κλείνει για εκείνον – άλλωστε είναι ένα παιδί που δεν ερχόταν απλά στην αποστολή, αλλά έπαιζε. Ομως ο Γερμανός τού τόνισε ότι θα χρειαστεί να βρει χρόνο συμμετοχής στην Πορτογαλία, να έχει παιχνίδια στα πόδια του και ρυθμό, προκειμένου να βρίσκεται στις επόμενες κλήσεις.

Το ίδιο συμβαίνει και με τον Νίκο Καρέλη. Η Γκενκ δεν τον είχε στα πλάνα της, ο προπονητής των Βέλγων δεν τον ξεκινούσε και γι’ αυτό άλλωστε ο ίδιος ψάχτηκε από νωρίς για να φύγει, με τον ΠΑΟΚ να τον αποκτά.

Ο Καρέλης είναι ο πιο ποιοτικός έλληνας επιθετικός μετά τον Μήτρογλου και φυσικά η πόρτα της Εθνικής είναι ορθάνοιχτη. Πιθανότατα στις επόμενες κλήσεις και από τη στιγμή που θα έχει βρει χρόνο συμμετοχής στον ΠΑΟΚ, θα είναι μέσα στους… εκλεκτούς.

Αλλωστε η εθνική ομάδα δεν έχει την πολυτέλεια να αφήνει επιθετικούς και δη τόσο ποιοτικούς εκτός. Δεν παράγει πολλούς φορ, κάτι που είχε παραδεχθεί και ο ίδιος ο Σκίμπε μετά τον αποκλεισμό από το Μουντιάλ. Και τότε είχε τονίσει ότι θα συζητήσει με τους προπονητές των ελληνικών ομάδων προκειμένου να γίνεται καλύτερη δουλειά στον συγκεκριμένο τομέα.

Οι τραυματίες

Στις… στάνταρ επιλογές του Σκίμπε βρίσκονται φυσικά και οι Κώστας Σταφυλίδης, Παναγιώτης Ρέτσος και Κυριάκος Παπαδόπουλος. Τρεις παίκτες που θα ήταν στην αποστολή αν δεν ήταν τραυματίες και φυσικά θα επιστρέψουν όταν ξεπεράσουν τους τραυματισμούς τους.

Ιδιαίτερα ο Ρέτσος, θεωρείται ένα από τα παιδιά που θα αποτελούν βασική και αναντικατάστατη επιλογή. Υπάρχουν απόψεις εντός της εθνικής ομάδας που λένε ότι ο αμυντικός της Λεβερκούζεν θα γίνει αργά ή γρήγορα ο αρχηγός της Εθνικής. Αρκεί να είναι υγιής.