Χρόνο με τον χρόνο η «φλόγα» του Αυθεντικού Μαραθωνίου της Αθήνας φουντώνει όλο και περισσότερο, με το συγκεκριμένο κορυφαίο διεθνές γεγονός της χώρας μας (κάθε 2η εβδομάδα του Νοεμβρίου, εφέτος στις 8-11/11) να έχει πλέον ξεφύγει από το στενό πλαίσιο μιας εθνικής διοργάνωσης και να έχει γιγαντωθεί και από το ενδιαφέρον των συμμετεχόντων από όλον τον κόσμο.
Δεν είναι όμως πλέον μόνο ο εν λόγω αγώνας, αλλά ο ίδιος ο θεσμός του Αυθεντικού Μαραθωνίου ο οποίος έχει παγκόσμια λάμψη.
Οπως για παράδειγμα πριν από λίγες μέρες όπου μέσω του Μαραθωνίου της Αθήνας και του ΣΕΓΑΣ η Ελλάδα ακούστηκε και πάλι στα πέρατα του κόσμου, ώς το μακρινό Μεξικό, την 9η πολυπληθέστερη χώρα της υφηλίου.
Καθώς το μεγάλο αυτό γεγονός είχε την τιμητική του από τους Μεξικανούς στο πλαίσιο των λαμπρών εκδηλώσεων που είχαν οργανώσει για να γιορτάσουν την επέτειο πενήντα χρόνων από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1968 που είχε φιλοξενήσει η Πόλη του Μεξικού.
Ο ιστορικός βωμός λοιπόν του Ολυμπιακού Σταδίου του Μεξικού άναψε και πάλι μετά από πενήντα χρόνια και όπως τότε ήταν η φλόγα από την Αρχαία Ολυμπία που είχε δώσει «ζωή» στον βωμό, αυτή τη φορά το έκανε η φλόγα του Αυθεντικού Μαραθωνίου της Αθήνας την οποία μετέφεραν στο Μεξικό οι εκπρόσωποι του ΣΕΓΑΣ και του Δήμου Μαραθώνα, με αφορμή τον ετήσιο μαραθώνιο της Πόλης του Μεξικού, που διεξήχθη το περασμένο Σαββατοκύριακο.
Η ίδια αθλήτρια
Ετσι, η Ελλάδα και η ιστορική αθλητικο-πολιτιστική κληρονομιά της, όπως ο Αυθεντικός Μαραθώνιος, βρέθηκαν στο επίκεντρο της διοργάνωσης του σχετικού διεθνούς μαραθωνίου και των επετειακών ολυμπιακών εκδηλώσεων, μιας και αυτές τις παρακολούθησαν 42.000 και πλέον μαραθωνοδρόμοι, δεκάδες ΜΜΕ του Μεξικού, πολλά διεθνή media από τη Βόρεια και την Κεντρική Αμερική, διευθυντές 30 και πλέον μαραθωνίων από διάφορα μέρη του κόσμου και εκατοντάδες χιλιάδες θεατές ζωντανά αλλά και από την τηλεόραση. Κορυφαία στιγμή των επετειακών εκδηλώσεων ήταν το άναμμα του βωμού των Ολυμπιακών Αγώνων του Μεξικού από την ίδια 800άρα αθλήτρια του στίβου που τον άναψε και το 1968, την Ενρικέτα Μπασίλιο, η οποία ήταν και η πρώτη γυναίκα στην ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων που άναψε ολυμπιακό βωμό!
Επίσης, η επίτιμη παρουσία του αργυρού νικητή του ολυμπιακού μαραθωνίου του 1968, του 78χρονου πλέον Ιάπωνα Κένζι Κιμιχάρα, και η συμμετοχή στις εκδηλώσεις πολλών εκ των μεξικανών ολυμπιονικών του 1968 προσέφεραν πολλές συναισθηματικές στιγμές στο εν λόγω γεγονός.
Τη φλόγα του μαραθωνίου παρέδωσαν στους διοργανωτές το μέλος του προεδρείου του ΔΣ του ΣΕΓΑΣ Θανάσης Ράπτης, μαζί με τον πρεσβευτή του Θεσμού για λογαριασμό του Δήμου Μαραθώνα, Σπύρο Ζαγάρη, ενώ στη λαμπαδηδρομία συμμετείχαν από τον ΣΕΓΑΣ ο Παναγιώτης Δημάκος και ο Μάκης Ασημακόπουλος, πρόεδρος και γενικός συντονιστής της ΟΕ του Μαραθωνίου αντίστοιχα.
Νικητές του φετινού 36ου Μαραθωνίου της Πόλης του Μεξικού ήταν ο Κενυάτης Τίτους Εκίρου στους άνδρες, κάνοντας νέο ρεκόρ αγώνα με χρόνο 2.10′.38» και η Αιθίοπας Εταφεράχου Τεμέσγκεν στις γυναίκες (2.40′.10»). Οι νικητές του αγώνα, καθώς και οι νικητές του μαραθωνίου με τροχήλατα αμαξίδια στέφθηκαν με στεφάνια, τα οποία έφτιαξε η ελληνική αντιπροσωπεία με κλαδιά ελιάς μέσα από τον ιστορικό χώρο του Τύμβου του Μαραθώνα.
Απουσία
Μελανό σημείο της ξεχωριστής αυτής στιγμής για τη χώρα μας και τον ΣΕΓΑΣ ήταν η επιδεικτική απουσία της ελληνικής πρεσβείας στο Μεξικό, παρότι ήταν εγκαίρως ενημερωμένη από τους ανθρώπους του ΣΕΓΑΣ και της είχε γίνει επίσημη πρόσκληση, τόσο από την ελληνική αποστολή όσο και από τους μεξικανούς διοργανωτές.