Εξαγοράζεται η δόξα στο ποδόσφαιρο; Φιλοσοφικό το ερώτημα που μπορεί να ανοίξει πλήθος συζητήσεων. Ακριβής απάντηση δεν μπορεί να δοθεί. Μόνο μια χύμευση ιδεών και απόψεων. Υπάρχει ωστόσο ένα μέγεθος που το αποκαλώ «ποδοσφαιρομετρία» το οποίο προσφέρει μια βάση για συζήτηση. Πρόκειται για τα χρήματα που δαπανούν σε μεταγραφές οι μεγάλοι σύλλογοι και πώς αυτά αποδίδουν.

Την οκταετία 2010-2018 η Μάντσεστερ Σίτι δαπάνησε για μεταγραφές 1,470 δισ. ευρώ. Το καθαρό ποσό που βγήκε από τα ταμεία των Πολιτών, δηλαδή τι αγόρασε, τι πούλησε και τι έμεινε τελικά, ήταν 1,032 δισ. ευρώ. Επαναλαμβάνω, μόνο για μεταγραφές. Το ποσό κρίνεται εξωπραγματικό, αφού ας μην ξεχνάμε πως την τελευταία οκταετία η οικονομική κρίση έκανε πάρτι σε όλον τον κόσμο.

Τι απέδωσαν αυτά τα χρήματα; Τρεις τίτλους στην Πρέμιερ Λιγκ – τα Κύπελλα δεν τα λαμβάνω υπόψη. Κάθε τίτλος στοίχισε 344 εκατ. ευρώ.

Η Ρεάλ Μαδρίτης ακολούθησε διαφορετικό μονοπάτι. Δεν λοξοδρόμησε ιδιαίτερα, απλά τα παθήματα του παρελθόντος έγιναν μαθήματα.

Δαπάνησε μεν 912 εκατ. ευρώ αλλά το ισοζύγιο ήταν αρνητικό 260 εκατ. ευρώ, που για τη Ρεάλ θεωρείται μικρό το ποσό. Στο τελευταίο χειμερινό μεταγραφικό παράθυρο η δαπάνη της Ρεάλ ήταν «0».

Τι κατέκτησε σε αυτό το διάστημα η Βασίλισσα; Δύο τίτλους στην Ισπανία και τέσσερα Τσάμπιονς Λιγκ. Σύνολο έξι μεγάλους τίτλους, εκτός από τους άλλους διεθνείς. Κάθε τίτλος της στοίχισε 43 εκατ. ευρώ, χρήματα που θα μπορούσαν να δώσουν και τα μέλη του δικού μας big 4.

Στο ποδόσφαιρο δεν υφίσταται χρηματοτροπισμός στα τρόπαια.

Προσέξτε λεπτομέρεια: από τις δέκα ομάδες που δαπάνησαν τα περισσότερα χρήματα σε μεταγραφές την τελευταία οκταετία, μόλις τρεις, οι Μπαρτσελόνα, Ρεάλ και Τσέλσι, σήκωσαν το Τσάμπιονς Λιγκ, ενώ Λίβερπουλ και Αρσεναλ δεν κατάφεραν να κατακτήσουν ούτε την Πρέμιερσιπ.

Αντίθετα η πιο επικερδής ομάδα στις μεταγραφές, η Μονακό, με ισοζύγιο +288 εκατ. ευρώ, κατέκτησε τον τίτλο στη Γαλλία και έφτασε μέχρι τα ημιτελικά του Τσάμπιονς Λιγκ.