«Ο ποδοσφαιριστής έχει σύντομη καριέρα. Κάποιοι κάνουν λεφτά. Και απ’ αυτούς ελάχιστοι είναι αυτοί που μπορούν να διατηρήσουν το επίπεδο της ζωής τους όταν αποσύρονται. Βγάζω χρήματα ακόμα και τώρα που έχω αποσυρθεί από τα γήπεδα. Και τι έκανα διαφορετικά; Εμαθα να περπατάω με τους σωστούς ανθρώπους».
Λίγες ημέρες πριν από το Παγκόσμιο Κύπελλο της Ρωσίας στην τηλεόραση της Βραζιλίας έπαιζε η διαφήμιση της εταιρείας οικονομικών αναλύσεων Empiricus. Θεωρείται από τις πιο επιθετικές στις καμπάνιες μάρκετινγκ και η συνεργασία της με τον Ρονάλντο χαρακτηρίστηκε ιδανική. Η φωνή του Φαινομένου που ακούγεται στη διαφήμιση, ουσιαστικά περιγράφει τη μετα-ποδοσφαιρική ζωή του. Του πρώην αθλητή που από ποδοσφαιρικό Φαινόμενο εξελίσσεται σε επιχειρηματικό Φαινόμενο.
Στα 18 του ήρθε στην Ευρώπη για να αγωνιστεί με την Αϊντχόφεν και όταν εγκατέλειψε τον Παλαιό Κόσμο το 2008 είχε περιουσία 170 εκατομμυρίων ευρώ. Η περιουσία του 41 ετών σήμερα Βραζιλιάνου υπολογίζεται στα 350 με 400 εκατ. ευρώ. Με άλλα λόγια, συνεχίζει να κερδίζει εκατομμύρια.
Ο Αir
Κρουζέιρο, PSV, Μπαρτσελόνα, Ιντερ, Ρεάλ Μαδρίτης, Μίλαν. Το πρώτο εργοστάσιο παραγωγής χρημάτων του ποδοσφαίρου. Από τα μεγαλύτερα icons της Nike με ισόβιο συμβόλαιο, παρόμοιο με αυτό του Μάικλ Τζόρνταν ο οποίος σήμερα είναι ένας από τους πλουσιότερους ανθρώπους του κόσμου με περιουσία 1,7 δισ. δολάρια και ιδιοκτήτης των Σάρλοτ Χόρνετς. Σε μια εποχή που οι περισσότεροι έβγαζαν ψίχουλα, αυτός κέρδιζε μόνο από τους χορηγούς 8 εκατομμύρια ευρώ και άλλα 6,5 εκατ. από το συμβόλαιό του. Ο Ρονάλντο ήταν Φαινόμενο στο γήπεδο με ή χωρίς εισαγωγικά. Ετρεχε σαν σφαίρα, ντρίμπλαρε σαν σίφουνας, κάρφωνε την μπάλα στα δίχτυα όπως το σφυρί την πρόκα σε ξύλο. Πρωταγωνιστής στο πέμπτο αστέρι της Σελεσάο το 2002, μέλος της ομάδας που κατέκτησε το τέταρτο Παγκόσμιο Κύπελλο το 1994 σε ηλικία 17 ετών, ο Ρονάλντο ήταν το μεγαλύτερο ποδοσφαιρικό είδωλο για σχεδόν δύο δεκαετίες.
Στην προ social media εποχή ήταν τέτοια η επίδρασή του στον κόσμο ώστε χιλιάδες γονείς έδωσαν στα παιδιά τους το όνομά του. Μόνο στο Μεξικό από την 1η Ιανουαρίου 1996 μέχρι τις 24 Απριλίου 2017 έχουν βαπτιστεί με το όνομα Ρονάλντο 8.129  Μεξικανοί. Απ’ αυτούς οι 123 έχουν γίνει ποδοσφαιριστές.
«Δεν χρειάζεται να ψάξουμε άλλο όνομα. Θα τον ονομάσω Ρονάλντο», είπε ο Μάριο στην ετοιμόγεννη γυναίκα του Ολγκα βλέποντας το Φαινόμενο να πετυχαίνει χατ τρικ στο ισπανικό πρωτάθλημα με τη φανέλα της Μπαρτσελόνα.
Η καριέρα του Ρονάλντο ήταν γεμάτη από επεισόδια με προπονητές και γυναίκες. Τον έχουν πιάσει στα πράσα στα αποδυτήρια της Μπαρτσελόνα σε στιγμή ερωτικής έξαρσης με ισπανίδα καλλονή. Στο πλευρό του περπάτησαν μερικές από τις ομορφότερες γυναίκες της προηγούμενης δεκαετίας.
Βαριόταν να προπονηθεί και όταν του έκανε παρατηρήσεις ο προπονητής του απαντούσε: «Εγώ προπονούμαι στους αγώνες». Σε ένα από τα Κόπα Αμέρικα που συμμετείχε με την Εθνική Βραζιλίας πήδηξε τη μάντρα του ξενοδοχείου όπου είχε καταλύσει η αποστολή, μαζί με τον Ρομάριο, και γύρισε ξημερώματα αφού προηγουμένως έκανε tour σε όλα τα μπαρ.
Εχει πρωταγωνιστήσει επίσης σε σκάνδαλο με τρανσέξουαλ και κατέληξε στο αστυνομικό τμήμα.
Ηταν και παραμένει υπέρμαχος του σεξ πριν από τους αγώνες. Οχι όμως οποιοδήποτε σεξ αλλά το σεξ του τεμπέλη, όπως το έχει περιγράψει ο ίδιος. Στις 14 Φεβρουαρίου 2011, ανήμερα του Αγίου Βαλεντίνου ανακοίνωσε το τέλος της ποδοσφαιρικής του διαδρομής φορώντας τη φανέλα της Κορίνθιανς.
Στα άμεσα σχέδιά του ήταν να περπατήσει με τους κατάλληλους ανθρώπους, όπως περιέγραψε και στη διαφήμιση της Empiricus, προκειμένου να μάθει τα μυστικά των επιχειρήσεων. Δημιούργησε την εταιρεία 9nine και άρχισε να συνεργάζεται με ποδοσφαιριστές όπως ο νεαρός τότε Νεϊμάρ, στους οποίους παρείχε συμβουλές για θέματα εκμετάλλευσης της εικόνας τους.
Στο Λονδίνο
Οι δρόμοι τον οδήγησαν στο Λονδίνο όπου διδάχτηκε τα μυστικά της διαφήμισης. Τον ανέλαβε υπό την προστασία του ο Μάρτιν Σορέλ, πρόεδρος της εταιρείας μάρκετινγκ και τηλεπικοινωνιών WPP.
Μέσω της 9nine μπήκε στο μετοχικό σχήμα της Octagon που ειδικεύεται στο αθλητικό μάρκετινγκ και στη διαχείριση της εικόνας των αθλητών. Ενας από τους πιο γνωστούς ποδοσφαιριστές που συνεργάζεται με την Octagon είναι ο Γκάμπριελ Ζεσούς, της Μάντσεστερ Σίτι.
Τον Δεκέμβριο του 2014 μαζί με τους συμπατριώτες του Πάουλο Κέσο, Ραφαέλ Μπερτάνι και Ρικάρντο Ζερομέλ αγόρασε μειοψηφικό πακέτο (20%) της ομάδας Fort Lauderdale Strikers η οποία συμμετέχει στο πρωτάθλημα της Βόρειας Αμερικής (NASL), που ουσιαστικά αποτελεί τη δεύτερη κατηγορία του MLS. Η συγκεκριμένη επιχειρηματική περιπέτεια κράτησε δύο χρόνια.
Από το 2015 αναζητούσε ευκαιρίες να αγοράσει και δεύτερη ομάδα, της οποίας όμως θα είχε τον απόλυτο έλεγχο.
Στόχος του ήταν οι ισπανικές ομάδες Τενερίφη, Χετάφε, Εσπανιόλ και Βαγιαδολίδ, καθώς και μία κινεζική.
Το επόμενο ορόσημο
Αναζητώντας τη νέα μεγάλη πρόκληση στην επιχειρηματική καριέρα του, ο Ρονάλντο κατάφερε ύστερα από πολύμηνες διαπραγματεύσεις να αποκτήσει το 51% της νεοφώτιστης στην Πριμέρα Ντιβισιόν Βαγιαδολίδ έναντι 30 εκατ. ευρώ.

«Η άφιξη του Ρονάλντο τοποθετεί τη Βαγιαδολίδ στον χάρτη, γεγονός που επιτρέπει στον σύλλογο να κάνει άλμα μπροστά σε θέματα ποιότητας. Τον καλωσορίζω στο σπίτι του», είπε ο απερχόμενος πρόεδρος και ιδιοκτήτης της Βαγιαδολίδ Κάρλος Σουάρεθ απευθυνόμενος στον Ρονάλντο.

Ο Σουάρεθ τοποθετήθηκε στη θέση του διευθύνοντος συμβούλου και στο εξής το Φαινόμενο θα είναι ο πρόεδρος. «Εχω περάσει από πολλά στάδια στην ποδοσφαιρική μου καριέρα προετοιμαζόμενος γι’ αυτό. Το ποδόσφαιρο είναι τα πάντα, είναι το πάθος μου» ήταν τα πρώτα λόγια του προέδρου πλέον Ρονάλντο.

Προφανώς για να ξεδιαλύνει κάποιες υποψίες σχετικά με την ανάμειξή του με τον σύλλογο, ο Βραζιλιάνος τόνισε πως η νέα διοίκηση θα επιδιώξει τον ανταγωνισμό, τη διαφάνεια και την επανάσταση. Φυσικά ζήτησε τη συμπαράσταση των οπαδών για να πραγματοποιηθεί το πρότζεκτ, το οποίο ευελπιστεί ότι θα του αβγατίσει την ήδη μεγάλη περιουσία του.