Από την κορσικανή μητέρα του, την Αντρέ Ανί Λεκέρ, κληρονόμησε τη σκληράδα, τη μαχητικότητα και τη φιλοδοξία που χαρακτήριζαν και τον γεννημένο στο Αιάκειο, Ναπολέοντα Βοναπάρτη, αν κι ελόγου του θεωρεί ότι ο ήρωας του νησιού της Μεσογείου δεν είναι ο «petit caporal», αλλά ο πατριώτης Πασκουάλε Παολί…

Από τον κεφαλονίτη πατέρα του, τον συχωρεμένο Αλκιβιάδη Λοράντο, πήρε την περιβόητη κουρλαμάρα και αυτό το μείγμα είναι εκρηκτικό!

Ο Τεό Λοράντος μοιάζει άτρωτος και πάντως αποδεικνύεται άχαστος. Ανέλαβε την τεχνική ηγεσία της Εθνικής Νέων του γουότερ πόλο τον Ιούλιο του 2017 και μέσα σε έναν χρόνο την οδήγησε δυο φορές στον έβδομο ουρανό και μάλιστα χωρίς ούτε μία ήττα, τόσο στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του Βελιγραδίου, όσο και στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα του Μινσκ.

Bingo!

Ο πρόεδρος της ΚΟΕ Δημήτρης Διαθεσόπουλος τον κάλεσε πριν από 15 μήνες, όταν ο γεννημένος στις 5 Ιουλίου του 1971 παλαίμαχος πολίστας (Βουλιαγμένη, Παναθηναϊκός, Εθνικός, Χανιά) και πρώην προπονητής της Γλυφάδας και της Βουλιαγμένης είχε ήδη αποχωρήσει από τον πάγκο του Παναθηναϊκού, λόγω των οικονομικών προβλημάτων. «Πίστευα ότι μπορώ να δώσω το κάτι παραπάνω και του παρουσίασα ένα πλάνο με προοπτική τριετίας, που δεν το κατέθεσα, αλλά το κρατάμε και οι δυο φυλαγμένο. Μάλιστα στην πρώτη συνάντησή μας είπα φόρα παρτίδα στα παιδιά ότι είμαστε εδώ για να φτάσουμε στην κορυφή», αποκαλύπτει ο άνθρωπος που κόντρα στη ροή της ελληνικής τσαπατσουλιάς και της λογικής του «δος ημίν σήμερον», τρέχει έξι χρόνια μπροστά!

«Δεν με εκφράζει το δόγμα τού πάμε και θα δούμε. Πιστεύω ακράδαντα ότι αυτά τα παιδιά θα ενηλικιωθούν, θα προοδεύσουν και θα κατακτήσουν το χρυσό μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2024 στο Παρίσι. Τόσο απλά»!

Από την πρώτη στιγμή ο Λοράντος λάνσαρε ρηξικέλευθους νεωτερισμούς. «Διοργανώσαμε πέντε προπονητικά καμπ για τους γεννηθέντες το 1999 και καθιερώσαμε μια δική μου πατέντα, τη λεγόμενη συστηματική δειγματοληπτική αξιολόγηση, ώστε να διαπιστώσουμε εάν και σε ποιο βαθμό υπάρχουν ποιοτικές διαφορές ανάμεσα στις διάφορες γενιές και να τις αμβλύνουμε. Επίσης εισήγαγα ένα διαφορετικό πρωτόκολλο στο τεστ γαλακτικού οξέος, που δεν μετράει την καμπύλη, αλλά διαφορετικές αντιδράσεις, όπως για παράδειγμα τις αντιδράσεις στο τρίτο και στο τέταρτο οκτάλεπτο ενός αγώνα».

Τεχνοκράτης

Περισσότερο από τον τίτλο του… εφευρέτη, ο Λοράντος διεκδικεί εκείνον του τεχνοκράτη. «Πρέπει σε συνεργασία με τα σωματεία να γιγαντώσουμε το σύστημα. Δεν παριστάνω τον καμπόσο και δεν είμαι ούτε σκιτζής, ούτε απατεώνας! Από την πρώτη στιγμή έβαλα ένα στοίχημα με τον εαυτό μου: να μην επιτρέψω ποτέ και σε κανέναν να με πιάσει μαλ…α! Δεν είμαι φίλος με τους παίκτες, αλλά ξέρουν ότι υψώνω ένα δίχτυ ασφαλείας γύρω τους. Τις προάλλες που είπα ότι ο θρίαμβος είχε ονοματεπώνυμα, εννοούσα τον Γκιουβέτση, τον Νικολαΐδη και τον Παπαναστασίου, οι οποίοι συνδέουν τις δυο ομάδες, μάλιστα τους δυο πρώτους τους είχα διώξει από την προπόνηση δυο μέρες προτού φύγουμε για το Μινσκ».

Ο Λοράντος απεχθάνεται τα μοντέλα και τα στεγανά. «Δεν πιστεύω στις δοκιμασμένες και πετυχημένες συνταγές, έχω μάθει να αμφισβητώ και να αναιρώ πράγματα και δεν φοβάμαι να ρισκάρω, όπως στην περίπτωση του Μασμανίδη που τον έβαλα σε ηλικία 16 ετών με τη Βουλιαγμένη στους τελικούς με τον Ολυμπιακό. Επίσης δεν πιστεύω στη χιλιοτραγουδισμένη ελληνική ψυχή, στη μαγκιά και στο DNA. Δηλαδή οι Σέρβοι που πολεμούσαν μέχρι… χθες, δεν είναι παλικάρια, μόνο εμείς περνιόμαστε για τέτοιοι; Η ψυχολογία, η αυτοπεποίθηση και ο χαρακτήρας κτίζονται μέσα από την προπόνηση. Δίνω μεγάλη έμφαση στη νοοτροπία και γι’ αυτό ζητώ από τους παίκτες να μη σηκώνονται από τον πάγκο, να μην πανηγυρίζουν και να αποβάλουν κάθε συναίσθημα. Θέλω να συμπεριφέρονται σαν μηχανές, σαν ρομπότ, διότι μόνο με αυτή την προσέγγιση μπορούμε, παραδείγματος χάριν, να γυρίσουμε ένα ματς από το 2-5. Τα παιδιά υιοθετούν τη λογική του “δεν τρέχει τίποτε” και ξέρουν ότι μπορούν να αλλάξουν ανά πάσα στιγμή μια αρνητική κατάσταση».

Κυρίαρχη

Η ελληνική ομάδα προκάλεσε σοκ και δέος στον ημιτελικό με την Κροατία, την οποία καταπόντισε με 8-0. «Στην τρίτη περίοδο, με το σκορ στο 5-0, είπα στα παιδιά ότι δεν θέλω να φάμε ούτε ένα γκολ! Δεν είμαι αλαζών, τουναντίον κάποια στιγμή λίγο έλειψε να υποκύψω στον πειρασμό να προκαλέσω μια τεχνητή ήττα, που θα ήταν ανώδυνη, αλλά πιστεύω ότι εφόσον μπορούμε, πρέπει να κομπλάρουμε τον αντίπαλο, να προκαλούμε πάταγο και να αφήνουμε τη φήμη μας να προηγείται της παρουσίας μας»!

«Προτιμώ να ζω για τη στιγμή»

Ιδού πώς αυτοπροσδιορίζεται ο Λοράντος: «Δεν έχω μότο, πρότυπα, γούρια, βιώματα, κόμπλεξ και κάθε λογής απωθημένα. Στο σπίτι μου δεν εκτίθενται φωτογραφίες, μετάλλια και τρόπαια και αντί να γυρίζω πίσω, ζω αυτό που συμβαίνει κάθε στιγμή».