Πανδαιμόνιο στη Δυτική Πτέρυγα. Κάπως έτσι περιγράφουν οι παροικούντες τον Λευκό Οίκο την κατάσταση στον χώρο όπου ζει ο Ντόναλντ Τραμπ, μετά τις τελευταίες αποκαλύψεις. Πρώτα το βιβλίο του Μπομπ Γούντγουορντ που περιγράφει έναν «χαζό» πρόεδρο, όπως λένε υπουργοί του και κατόπιν το ανώνυμο άρθρο κυβερνητικού αξιωματούχου στους «New York Times» που λέει τα ίδια και χειρότερα. Πώς τα χειρίζεται όλα αυτά ο πρόεδρος Τραμπ; «Εχει νεύρα. Πολλά νεύρα. Δεν μιλάει σε κανέναν μέσα στον Λευκό Οίκο», περιγράφει – ανώνυμα πάντα – άνθρωπος που εργάζεται εκεί. «Εχει ακυρώσει όλες τις προγραμματισμένες συναντήσεις και μιλά συνεχώς με τους φίλους του στο τηλέφωνο. Ψάχνει να βρει τον Ιούδα».

Ο Τραμπ έχει ενοχληθεί ιδιαίτερα από τα αποσπάσματα του βιβλίου όπου αναφέρεται πως συνεργάτες του αμφισβητούν την εξυπνάδα και τη συναισθηματική του σταθερότητα, αλλά και από την εικόνα που περιγράφεται στο άρθρο της εφημερίδας, για μια ομάδα συνεργατών του που προσπαθούν να προστατεύσουν τη χώρα από τις αψυχολόγητες αποφάσεις του. Απ’ όλα αυτά όμως πιο πολύ τον ενοχλεί κάτι που συμβαίνει από την αρχή της θητείας του, τώρα όμως έχει ξεπεράσει κάθε προηγούμενο: ότι υπάρχουν τόσες μα τόσες διαρροές. Και θα διαπιστώσει ότι υπάρχουν πολύ περισσότερες όταν κυκλοφορήσει το βιβλίο, την ερχόμενη Τρίτη στις 11 Σεπτεμβρίου.

Τόσο ο υπουργός Αμυνας Τζιμ Μάτις όσο και ο επιτελάρχης του Λευκού Οίκου Τζον Κέλι διέψευσαν τις αναφορές ότι έχουν χαρακτηρίσει τον Τραμπ «βλάκα» και «με περιορισμένη ικανότητα κατανόησης», όμως οι πληροφορίες επιμένουν πως ο πρόεδρος σκοπεύει να τους απομακρύνει από την κυβέρνηση μετά τις κρίσιμες ενδιάμεσες εκλογές για το Κογκρέσο τον Νοέμβριο. Οι σύμβουλοί του ανησυχούν επίσης για το πώς θα αντιδράσει ο Τραμπ στην αυξανόμενη πίεση που δέχεται από την έρευνα του ειδικού ανακριτή Ρόμπερτ Μιούλερ και την όλο και πιο ισχυρή πιθανότητα οι Δημοκρατικοί να επανακτήσουν τον έλεγχο της Βουλής στις εκλογές του Νοεμβρίου, κάνοντας έτσι εφικτή την παραπομπή του σε δίκη με το ερώτημα της καθαίρεσης. «Συνήθως μπορείς να κάνεις μόνο το 10% εκείνων που σου λέει να κάνεις», λέει στο «Vanity Fair» πρώην συνεργάτης του προέδρου. «Το υπόλοιπο 90% είναι τρέλες». Ακόμα και η οικογένεια του προέδρου ανησυχεί για την κατάσταση έτσι όπως διαμορφώνεται. Πρόσφατα, έπειτα από την κηδεία του γερουσιαστή Τζον ΜακΚέιν, η κόρη του Ιβάνκα και ο σύζυγός της και σύμβουλος του προέδρου Τζάρεντ Κούσνερ είπαν στον Τραμπ ότι πρέπει να συμμορφωθεί και να μην καίει τις γέφυρες με όλους τους συνεργάτες του.

Ισως όμως τα χειρότερα να μην έχουν έρθει ακόμα για τον 45ο πρόεδρο των ΗΠΑ. Ολοι περιμένουν τα βίντεο και τις ηχογραφημένες συνομιλίες που έχει στην κατοχή της η πρώην σύμβουλός του Ομαρόζα Νιούμαν. Και μόλις πριν από λίγες ημέρες έγινε γνωστό ότι ο Αλεν Βάιζεμπεργκ, ένας από τους πιο στενούς συνεργάτες του Τραμπ επί δεκαετίες, υπεύθυνος για όλα τα οικονομικά του, έκλεισε συμφωνία με τους ανακριτές της Νέας Υόρκης να του προσφερθεί αμνηστία με αντάλλαγμα πληροφορίες για τον πελάτη του και κυρίως για τα όσα έχει καταγγείλει ο πρώην δικηγόρος του Τραμπ Μάικλ Κοέν. Από τη θέση του όλα αυτά τα χρόνια ο Βάιζεμπεργκ γνώριζε όλες τις διαδρομές των χρημάτων από και προς τον Οργανισμό Τραμπ. Τα σύννεφα πυκνώνουν πάνω από τον Λευκό Οίκο.