Στο επενδυτικό στόχαστρο των ΗΠΑ μπαίνουν και τα άλλα δύο ναυπηγεία της χώρας, του Σκαραμαγκά και της Ελευσίνας.

Μετά τη συμμετοχή της αμερικανικών συμφερόντων εταιρείας ONEX στην απόκτηση του ναυπηγείου στο Νεώριο της Σύρου (συμφερόντων Ταβουλάρη) μέσω της εν εξελίξει πτωχευτικής διαδικασίας, ο ίδιος όμιλος εκδήλωσε επίσημα ενδιαφέρον και για τις δύο μεγαλύτερες επιχειρήσεις του κλάδου.

Προχθές στην 83η ΔΕΘ, ο επικεφαλής της ONEX Πάνος Ξενοκώστας, παρόντων του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, του υπουργού Εμπορίου των ΗΠΑ Γουίλμπουρ Ρος, του αναπληρωτή υπουργού Οικονομίας Στέργιου Πιτσιόρλα και του αμερικανού πρεσβευτή Τζέφρι Πάιατ, παρέδωσε επιστολή εκδήλωσης επενδυτικού ενδιαφέροντος για τα δύο μεγαλύτερα ναυπηγεία της χώρας.

Η πρόταση αυτή έρχεται μετά τη συζήτηση που έγινε την περασμένη Πέμπτη στο Πρωτοδικείο της Σύρου για τη συμμετοχή των Ναυπηγείων Νεωρίου στο άρθρο 106. Διαδικασία στην οποία η ONEX λαμβάνει μέρος ως επενδυτής.

Σύμφωνα με πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας και αφορούν το ενδιαφέρον της εταιρείας για τον Σκαραμαγκά (ΕΝΑΕ), η ONEX διεκδικεί την απόκτηση και του εμπορικού και του στρατιωτικού τμήματος. Σημειωτέον ότι στην ΕΝΑΕ έχει οριστεί ειδικός εκκαθαριστής και στη διαδικασία εκκαθάρισης θα συμμετάσχει η ΟΝΕΧ.

Οσον αφορά τα ναυπηγεία Ελευσίνας, συμφερόντων Ταβουλάρη, για να πραγματοποιηθεί η εξαγορά θα πρέπει να προηγηθεί εξυγίανση της επιχείρησης και φυσικά απαιτείται η συναίνεση των πιστωτών.

Στο Νεώριο, σύμφωνα με το business plan που έχει καταθέσει για τη διάσωσή του, η ONEX προβλέπεται να προχωρήσει σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου διαθέτοντας πάνω από 14 εκατ. ευρώ, ενώ σε βάθος 25ετίας οι σωρευτικές επενδύσεις θα ανέλθουν κοντά στα 30 εκατ. ευρώ. Οι οφειλές του Ναυπηγείου διαμορφώνονται στα 66,8 εκατ. ευρώ.

Το πολύπαθο ναυπηγείο του Σκαραμαγκά έχει χρέη της τάξης των 667 εκατ. ευρώ, λόγω των παράνομων κρατικών ενισχύσεων που δόθηκαν την περίοδο 1997 – 2009 και οφειλές 24 εκατ. ευρώ στην Τράπεζα Πειραιώς. Το Δημόσιο και η Πειραιώς κατέθεσαν αίτηση ειδικής διαχείρισης για την εταιρεία ΕΝΑΕ.