Το μέλλον του μετά την Alibaba Group Holding, μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες ηλεκτρονικών πωλήσεων στον κόσμο, ετοιμάζει τώρα ο συνιδρυτής της και πλουσιότερος άνθρωπος στην Κίνα, Τζακ Μα. Πρόκειται για νέα εποχή για τον κλάδο της τεχνολογίας στην Κίνα, αφού ο Μα ήταν ένα από τα πρόσωπα με τη μεγαλύτερη επιρροή σε αυτού του είδους τις δραστηριότητες.
Ο Μα φαίνεται ότι ακολουθεί το παράδειγμα του ιδρυτή της Μάικροσοφτ Μπιλ Γκέιτς και του δισεκατομμυριούχου επενδυτή Ουόρεν Μπάφετ και ετοιμάζεται να στραφεί σε φιλανθρωπίες. Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Μπλούμπεργκ ο Μα ανέφερε ότι είναι έτοιμος να αφιερώσει περισσότερο χρόνο και μεγάλο μέρος της περιουσίας του στη δημιουργία φιλανθρωπικού ιδρύματος, το οποίο θα φέρει το όνομά του με κύριο στόχο να συμβάλει στη χορήγηση εκπαίδευσης και επιμόρφωσης σε περισσότερο κόσμο. Η προσωπική περιουσία του Τζακ Μα υπολογίζεται από τον Δείκτη Δισεκατομμυριούχων του Μπλούμπεργκ σε περίπου 40 δισ. δολάρια.
Η σύγκριση που έκανε ο ίδιος στο Μπλούμπεργκ με τον ιδρυτή της Μάικροσοφτ είναι αποκαλυπτική της φιλοσοφίας του. «Υπάρχουν πολλά που μπορώ να μάθω από τον Μπιλ Γκέιτς. Ποτέ δεν θα μπορέσω να είμαι τόσο πλούσιος όσο αυτός, αλλά εκείνο που μπορώ να κάνω καλύτερα είναι να αποσυρθώ νωρίτερα. Πιστεύω ότι κάποια μέρα, σύντομα, θα επιστρέψω στη διδασκαλία. Πιστεύω ότι αυτό μπορώ να το κάνω καλύτερα από το να είμαι διευθύνων σύμβουλος της Alibaba», ανέφερε.
Ο Μα, που είναι πρώην καθηγητής Αγγλικών, μπήκε στον κόσμο των επιχειρήσεων πριν από περίπου είκοσι χρόνια όταν ίδρυσε την εταιρεία Alibaba, η οποία γνώρισε μεγάλη επιτυχία στις ηλεκτρονικές πωλήσεις, πρώτα στην Ασία και έπειτα στον υπόλοιπο κόσμο. Σήμερα η χρηματιστηριακή της αξία εκτιμάται ότι ανέρχεται σε 400 δισ. δολάρια κάνοντάς την μια από τις μεγαλύτερες στον κόσμο. Ο Μα ξεχώρισε από την αρχή στις προσπάθειές του να πετύχει στον κόσμο των επιχειρήσεων και ιδιαίτερα στην τεχνολογία, επειδή σε αντίθεση με άλλους πετυχημένους ιδρυτές τέτοιων εταιρειών δεν ξεκίνησε ως προγραμματιστής. Οδηγήθηκε στην επιτυχία καθώς έγινε το δημόσιο πρόσωπο της εταιρείας παρουσιάζοντας το όραμά του για εξάπλωση και αύξηση των ηλεκτρονικών πωλήσεων αρχικά στην Ασία και μετά στον υπόλοιπο κόσμο.
Ο ίδιος έχει διατηρήσει καλές σχέσεις με την κυβέρνηση στο Πεκίνο καθώς στήριξε από την αρχή το όραμά της. Από νωρίς τάχθηκε υπέρ της δημιουργίας ενός ψηφιακού Δρόμου του Μεταξιού στα πλαίσια της προσπάθειας της χώρας να αυξήσει σημαντικά την επιρροή της μέσω μεγάλων επενδύσεων. Πολλές φορές μάλιστα ήταν από τους βασικούς εκπροσώπους της χώρας του σε διάφορες διεθνείς πολιτικές και οικονομικές συναντήσεις με υψηλό κύρος, όπως το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός της Ελβετίας.