Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η επιδημία του ιού του Δυτικού Νείλου στη χώρα μας, με τα ατομικά μέτρα να αποδεικνύονται η βασική ασπίδα ενάντια σε μια δυνητικά απειλητική για την υγεία λοίμωξη έπειτα από τσίμπημα μολυσμένου κουνουπιού.

Είναι ενδεικτικό ότι έχουν ήδη καταγραφεί 178 ασθενείς που έχουν εκδηλώσει σοβαρές επιπλοκές – κατά κανόνα στο κεντρικό νευρικό σύστημα -, ενώ σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) η λίστα με τα θύματα μετρά ήδη 21 θανάτους.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι 14 ασθενείς νοσηλεύονται σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Την ίδια ώρα οι επιστήμονες στη χώρα μας προειδοποιούν ότι η αυλαία της εφετινής επιδημίας αναμένεται να πέσει πιθανώς την πρώτη εβδομάδα του Οκτωβρίου, εκτιμώντας εντούτοις ότι η περίοδος κορύφωσης θα διαρκέσει και την επόμενη εβδομάδα ακολουθώντας πτωτική τάση μετά.

Ο ΙΣΑ. Υπό τις εξελίξεις αυτές, ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών – ο μεγαλύτερος της χώρας – εξέδωσε μια σκληρή ανακοίνωση εκφράζοντας την έντονη ανησυχία του ιατρικού κλάδου για τη συνεχιζόμενη αύξηση των κρουσμάτων.

Μάλιστα, ο πρόεδρος του Συλλόγου Γιώργος Πατούλης αναφερόμενος και στη ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων του ιού του Δυτικού Νείλου εντός της Αττικής κάνει λόγο για «ένα έγκλημα που έχει ονοματεπώνυμο». Ο ίδιος υπογραμμίζει ότι «σοβαρές ευθύνες έχουν τόσο η Περιφέρεια Αττικής όσο και το υπουργείο Υγείας που δεν έλαβαν τα αναγκαία μέτρα, παρά το γεγονός ότι οι αρμόδιοι επιστήμονες είχαν εγκαίρως προειδοποιήσει για τους κινδύνους».

Επικαλούμενος τις ανανεωμένες ταξιδιωτικές οδηγίες που εξέδωσαν αμφότερες οι πρεσβείες των ΗΠΑ και της Αγγλίας σχετικά με τον κίνδυνο που διατρέχουν οι τουρίστες από την εξάπλωση του ιού του Δυτικού Νείλου στην Ελλάδα, ο Γιώργος Πατούλης αναφέρεται και στις «οικονομικές επιπτώσεις, καθώς η κατάσταση αυτή αποτελεί πλήγμα για τον τουρισμό μας».

Είναι ενδεικτικό, σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία του ΚΕΕΛΠΝΟ, ότι τα μολυσμένα κουνούπια κυκλοφορούν σε 57 δήμους ανά τη χώρα, από την Αθήνα έως τη Θεσσαλονίκη και από το Ρέθυμνο Κρήτης έως το Κιλκίς. Μάλιστα, και σύμφωνα με τους ειδικούς του Κέντρου, η γεωγραφική εξάπλωση του ιού δείχνει ότι έχουν πληγεί πληθυσμοί χωρίς ανοσία, με αποτέλεσμα να είναι πιο ευαίσθητοι σε μια ενδεχόμενη λοίμωξη.

Αλλωστε και σύμφωνα με τα αποτελέσματα επιδημιολογικής μελέτης που είχε διεξαχθεί το 2010, για κάθε ένα κρούσμα από τον ιό του Δυτικού Νείλου με προσβολή στο κεντρικό νευρικό σύστημα αντιστοιχούν περίπου 140 μολυθέντες από τον ιό (με ήπια συμπτωματολογία ή ασυμπτωματικοί). Συνεπώς, εφέτος υπολογίζεται ότι 24.920 άνθρωποι στη χώρα μας έχουν τσιμπηθεί από μολυσμένο κουνούπι.

ΑΙΜΑ. Βάσει των παραπάνω ο ΙΣΑ «καλεί το υπουργείο Υγείας, να λάβει μέτρα προκειμένου να διασφαλίσει την επάρκεια αίματος, καθώς ένα μεγάλο μέρος των αιμοδοτών που κατοικούν στις περιοχές όπου εμφανίστηκαν τα κρούσματα, αποκλείονται πλέον από τις αιμοδοσίες». Επιπρόσθετα, ζητά από την ηγεσία στην οδό Αριστοτέλους «να μεριμνήσει για να καλυφθούν οι αυξημένες ανάγκες σε κρεβάτια Μονάδων Εντατικής Θεραπείας, για να μη θρηνήσουμε για άλλη μια φορά ανθρώπινες ζωές».

Εν τω μεταξύ και σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC), εφέτος έχουν καταγραφεί στη χώρα μας και οκτώ κρούσματα σε άλογα – μαζί με τα πτηνά αποτελούν επίσης συχνά θύματα του ιού.

Επιπλέον και όπως προκύπτει από τα ίδια στοιχεία, η Ελλάδα βρίσκεται στη δεύτερη θέση αναφορικά με την εξάπλωση του ιού, καθώς στην Ιταλία (και όχι μόνον) έχει σημάνει υγειονομικός συναγερμός με τα κρούσματα να ξεπερνούν τα 327. Εν τω μεταξύ στον ευρωπαϊκό χάρτη με τις «κόκκινες» περιοχές προστέθηκε την περασμένη εβδομάδα και η Γαλλία, όπου καταγράφτηκε τα τελευταία 24ωρα το πρώτο περιστατικό.