Λίγο πριν προλάβουν να προκαλέσουν φθορές σε μουσειακά εκθέματα συνελήφθησαν χθες το μεσημέρι στο Μουσείο της Παλαιάς Βουλής δύο Ρομά, βουλγαρικής υπηκοότητας, οι οποίες τον τελευταίο καιρό είχαν προκαλέσει βανδαλισμούς – ρίχνοντας λάδι σε εκθέματα – στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο καθώς και στο Μουσείο Μπενάκη.

Οι δύο γυναίκες ισχυρίσθηκαν, σύμφωνα με πληροφορίες, κατά την εξέτασή τους στην Αστυνομία ότι έριχναν λάδι στις εικόνες επειδή η Αγία Γραφή λέει πως είναι θαυματουργό («πρέπει να μυρώνουμε και να λαδώνουμε τις εικόνες για να γίνονται θαύματα»).

Η αντίστροφη μέτρηση για τη δράση τους που είχε προκαλέσει αναστάτωση ξεκίνησε χθες το πρωί στο Εθνικό Ιστορικό Μουσείο στην Παλαιά Βουλή. Οι δύο γυναίκες, όπως όλα δείχνουν, είχαν κάνει τις προετοιμασίες για ένα ακόμα «χτύπημα» και είχαν μαζί τους ένα μπουκάλι λάδι, το οποίο όμως αυτή τη φορά δεν πρόλαβαν να χρησιμοποιήσουν. Η παρατηρητικότητα του φύλακα του Μουσείου έπαιξε καθοριστικό ρόλο στον εντοπισμό και στη σύλληψή τους. Είχε προηγηθεί αστυνομική έρευνα καθώς η δράση τους είχε καταγραφεί σε βίντεο. Εξετάζοντας λεπτομερώς το υλικό οι αρμόδιοι αστυνομικοί τις εντόπισαν και στη συνέχεια μοίρασαν φωτογραφίες τους στα μουσεία της Αθήνας και σε αρχαιολογικούς χώρους. Ο φύλακας αντιλήφθηκε να κινούνται ύποπτα και στη συνέχεια τις αναγνώρισε από φωτογραφίες.