Η προκατάληψη είναι δρόμος διπλής κατεύθυνσης που χωρίζεται από τις αλέες της ανασφάλειάς μας. Βλέπουμε μόνο αυτά που είμαστε προετοιμασμένοι να δούμε. Είναι αυτό που έλεγε ένας αμερικανός φιλόσοφος: νομίζουμε ότι σκεφτόμαστε ενώ στην πραγματικότητα διευθετούμε τις προκαταλήψεις μας.

Η σημαντικότερη τενίστρια της εποχής μας, η Σερίνα Γουίλιαμς ηττήθηκε στον τελικό του Φλάσινγκ Μέντοου. Μια ήττα που της στέρησε τη δυνατότητα να φτάσει τους 24 τίτλους γκραν σλαμ και να ισοφαρίσει το ρεκόρ της Αυστραλέζας Μάργκαρετ Κορτ. Μαθημένη στις νίκες και με αντίπαλο εκπρόσωπο της ιαπωνικής σχολής που δεν είχε κατακτήσει ποτέ τίτλο σε μεγάλο τουρνουά, η Γουίλιαμς πίστευε πως ο τελικός θα ήταν ένας περίπατος στο πάρκο. Οι πρώτες σελίδες της ιστορίας του αγώνα έκρυβαν πολύ πίκρα για την Αμερικανίδα.

Ο διάσημος γάλλος προπονητής της, ο Μουράτογλου, προσπάθησε να την κοουτσάρει από την εξέδρα. Το παραδέχτηκε ο ίδιος. Ο διαιτητής Κάρλος Ράμος της έκανε την πρώτη παρατήρηση.

Η πίεση άρχισε να λυγίζει τη Σερίνα κι αυτή με τη σειρά της λύγισε τη ρακέτα της. Δεύτερη παρατήρηση.

Την τρίτη φορά η Σερίνα δεν άφησε πολλά περιθώρια στον διαιτητή. Τον αποκάλεσε «κλέφτη» κι αυτός με τη σειρά του της επέβαλε την προβλεπόμενη τιμωρία: ποινή ένα γκέιμ.

Τρία αδιαμφισβήτητα παραπτώματα βάσει των κανόνων του τένις. Μία ποινή, επίσης βάσει των κανόνων του αθλήματος.

Η συνέχεια της ιστορίας είναι εντυπωσιακή. Η διάσημη τενίστρια υποδύθηκε χωρίς αιδώ τη μάρτυρα μιας σεξιστικής επίθεσης από πλευράς του διαιτητή γιατί σε αντίστοιχες περιπτώσεις με άνδρες τενίστες δεν επιβάλλεται -ενώ θα έπρεπε- τιμωρία. Η Σερίνα χειροκροτήθηκε θερμά από τους δημοσιογράφους και αρκετές πρώην και νυν πρωταθλήτριες συμφώνησαν μαζί της. Η Αμερικανίδα τιμωρήθηκε για να μην τιμωρηθούν οι επόμενες αθλήτριες που θα συμπεριφερθούν κατά τον ίδιο τρόπο (δηλαδή να αποκαλούν «κλέφτη» τον διαιτητή;) Το είπε η ίδια. Δεν ξέρω κατά πόσο το πίστευε.

Σύμφωνα λοιπόν με τη νέα ορολογία, σεξισμός θεωρείται η τιμωρία που επισύρεται από την παραβίαση των κανονισμών. Μπράβο Σερίνα.