Ολα τα σφάζει, όλα τα μαχαιρώνει ο Αλέξης. Και μείωση του ΕΝΦΙΑ και αύξηση του κατώτατου μισθού και μείωση του ΦΠΑ και μείωση των ασφαλιστικών εισφορών και μείωση της φορολογίας, ενώ άφησε ανοιχτό παράθυρο για μη περικοπή των συντάξεων. Μόνο ανάσταση νεκρών δεν υποσχέθηκε στη Θεσσαλονίκη. Θα είχε πρόβλημα να τσοντάρει κι ένα γήπεδο στον ΠΑΟΚ; Ποιος θυμάται ότι πριν από έξι μήνες, όταν είχε ξαναβρεθεί στη Θεσσαλονίκη στο συνέδριο για την παραγωγική ανασυγκρότηση της Μακεδονίας, είχε πει ακριβώς τα ίδια. Οτι «έχει ληφθεί απόφαση για την έκταση στον περιβάλλοντα χώρο του γηπέδου της Τούμπας προκειμένου να υλοποιηθεί η ανακατασκευή του». Προφανώς η απόφαση έχει κόκαλα. Εχει σημασία όμως η λεπτομέρεια της διατύπωσης: «Ο ΠΑΟΚ θα αποκτήσει το γήπεδο που του αξίζει», είπε ο Αλέξης. Αυτός θα το φτιάξει; Αυτός θα το χρηματοδοτήσει;

Εφεύρεση

Οταν μία ομάδα δεν κερδίζει, οι καλύτεροι ποδοσφαιριστές είναι αυτοί που δεν έπαιξαν: «Αν έπαιζε αυτός, αν είχε παίξει εκείνος». Στην προκειμένη περίπτωση η εθνική ομάδα κέρδισε στην Εσθονία. Οι ποδοσφαιριστές μπήκαν στο γήπεδο κεφάτοι. Με όρεξη. Η διάθεσή τους να τρέξουν, να παίξουν ποδόσφαιρο ήταν εμφανής. Αυτός που λες ότι ντε και καλά ήθελε να χαλάσει τη σούπα ήταν ο προπονητής. Το μόνιμο πρόβλημα που έχει όταν η Εθνική αντιμετωπίζει υποδεέστερους αντιπάλους. Και αυτή τη φορά ο Σκίμπε (φωτογραφία πάνω) τα μπέρδεψε. Στην προσπάθειά του να λειτουργήσει συμβιβαστικά και να τους χωρέσει όλους, έπαιξε με τρία δεκάρια (Φορτούνης, Μάνταλος, Πέλκας). Αγνοώντας τους Δώνη και Λάζαρο. Για να δώσει στη συνέχεια τη χαριστική βολή, όταν μετά τον τραυματισμό του Μήτρογλου επιχείρησε την εφεύρεση Μπακασέτας σέντερ φορ. Αυτήν τη φορά δεν κατάφερε να χάσει το παιχνίδι μόνος του. Την επομένη;

Ανήφορος

Κουτσά στραβά, με ταλαιπωρίες, με ζόρια και στραπάτσα, ο Παναθηναϊκός πάει να τον περάσει τον κάβο. Κάποιες λεπτομέρειες απομένουν για να κλείσει το ντιλ με την κοινοπραξία Παϊρότζ – Ρέστη (ενδεχομένως η σωστή σειρά να είναι ανάποδη) και να αλλάξει το μαγαζί χέρια. Κι αφού απεφεύχθη η χρεοκοπία, να επανέλθει η κανονικότητα. Θεαματικές αλλαγές με το καλημέρα δεν πρόκειται να υπάρξουν. Το να επιστρέψει η ομάδα στον πρωταθλητισμό φαντάζει σαν κάτι πολύ μακρινό. Στο σιγά σιγά, στο λάου λάου θα πάει η δουλειά. Να ξεχρεώσει την ποινή αποκλεισμού από την Ευρώπη και βλέπουμε. Τα συσσωρευμένα χρέη είναι πολλά. Σύμφωνα με τον τελευταία ισολογισμό, τις 30ής Ιουνίου 2018, τα συνολικά χρέη της ΠΑΕ ΠΑΟ ανέρχονταν σε 57,4 εκατομμύρια. Δεν τα λες και λίγα λεφτά όταν τα έσοδα είναι μετρημένα κουκιά. Εχει ανήφορο ακόμα μπροστά του ο Παναθηναϊκός.

Χρέη

Υπολογισμοί δεν μπορούν να γίνουν. Δηλαδή να αρχίσουμε να μετράμε από σήμερα στα πόσα χρόνια ο Παναθηναϊκός θα κάνει πρωταθλητισμό. Για να χτυπήσει πρωτάθλημα ο ΠΑΟΚ του Ιβάν Σαββίδη (με την εμπλοκή του να ανατρέχει στο 2012) χρειάστηκε να περάσουν έξι χρόνια. Και το συνολικό κόστος της επένδυσης να πλησιάζει τα 100 εκατομμύρια. Στην ΑΕΚ τα κατάφεραν πολύ γρήγορα. Με τη μία μπορείς να πεις. Στον τρίτο χρόνο της επιστροφής. Η επιλογή ρίχνουμε κανόνι και την ομάδα στη Γ’ Εθνική αποδείχθηκε συμφέρουσα. Δύο χρόνια ταλαιπωρίας και καθαρίσαμε. Κι όταν μάλιστα τα χρέη της ΠΑΕ ήταν κατά πολύ λιγότερα από τα 57,4 εκατ. του Παναθηναϊκού. Σύμφωνα με τον ισολογισμό της σεζόν 2012-13 (έναρξη εκκαθάρισης 7 Ιουνίου) το συνολικό χρέος της ΠΑΕ ΑΕΚ ήταν 37,6 εκατ. Σε αντίθεση με τον Παναθηναϊκό, που ήταν αρκετά περισσότερα, ουδείς βρέθηκε για να τα αναλάβει.

Κοντέρ

Μεταξύ της ιστορίας της ΑΕΚ και των 37,6 εκατ. η ζυγαριά έγειρε στα λεφτά.

Η ιστορία με τον εθελούσιο υποβιβασμό πήγε περίπατο. Το κυρίαρχο ήταν να μηδενισθεί το κοντέρ με τα χρέη. Και μιας και σήμερα ασχοληθήκαμε με τα οικονομικά στοιχεία, να δώσουμε τη νεότερη αποτίμηση των ρόστερ της Big 4 βάσει transfermarkt. O Ολυμπιακός μετά τις αποχωρήσεις Ανσαριφάρντ (φωτογραφία κάτω), Ταχτσίδη κ.λπ. έπεσε στα 56,2 εκατ. Στην πρώτη θέση ανέβηκε ο ΠΑΟΚ, με την αξία του ρόστερ στα 62,7 εκατ. Τρίτη και σε απόσταση η ΑΕΚ στα 38,4 εκατ. Σε ακόμα μεγαλύτερη απόσταση το δεύτερο γκρουπ δυναμικότητας. Ο Παναθηναϊκός στα 16,9, ο Αστέρας Τρίπολης στα 13,45, ο Ατρόμητος στα 13,45 κι ο Αρης στα 13,1 εκατ. Πιο κάτω, τα Γιάννινα με 12,7 κι ο Πανιώνιος με 12,1 εκατ. Ακολούθως, συνωστίζονται συν-πλην στα 10 εκατομμύρια, Παναιτωλικός, Ξάνθη, ΟΦΗ, Απόλλωνας, η Λάρισα στα 8,85 και τέλος η Λαμία με τον Λεβαδειακό στα 8,4 εκατομμύρια.

Επιπολαιότητα

Ωρες ώρες απορείς με την επιπολαιότητα των αθλητικογράφων. Που άνοιξαν θέμα για τον Πορτογάλο Μιγκέλ Βελόσο στην ΑΕΚ. Ελεύθερος από την Τζένοα. Με κασέ ανάμεσα στις 800.000 και ένα εκατομμύριο. Για να ακολουθήσει ατάκα κι επιτόπου διάψευση της ΠΑΕ. Λίγο μυαλό βρε παιδιά. Πριν από λίγες μέρες έφυγε άπραγος ο ατζέντης του Σιμόες επειδή ο πελάτης του ζήτησε συμβόλαιο κοντά στα έξι κατοστάρικα. Οκτακόσια plus για τον όποιο Βελόσο, ούτε στο σινεμά.