Από πολλές απόψεις η σκηνή που ο Πρωθυπουργός μας συναντά τους δυο πιτσιρικάδες στη βόλτα του στη ΔΕΘ είναι μια από τις ωραιότερες της χρονιάς. Ξαφνιασμένος ο Αλέξης Τσίπρας διαπιστώνει ότι οι δυο ωραίοι μικροί, αν και Θεσσαλονικείς, είναι οπαδοί του Ολυμπιακού! Τους ρωτάει πώς είναι δυνατόν αυτό να συμβαίνει με μια αυθεντική έκπληξη – ο Πρωθυπουργός μας απέναντι στην αφοπλιστική απάντησή τους έχει μπροστά στις κάμερες μια σπάνια στιγμή ειλικρίνειας. Η αφοπλιστική απάντηση των δυο πιτσιρικάδων είναι η χειρότερη δημοσκόπηση. Αντίθετα με ό,τι νομίζει ο Πρωθυπουργός υπάρχουν παντού οπαδοί του Ολυμπιακού. Και πάντα θα τους βρίσκει και μπροστά του…

Γήπεδο

Από τη ΔΕΘ κρατάω και κάτι ακόμα: την εξαγγελία του για γήπεδο στον ΠΑΟΚ. Διαβάζεις τίτλους του τύπου «ο Τσίπρας έδωσε το πράσινο φως για την κατασκευή γηπέδου του ΠΑΟΚ» ή ακόμα χειρότερα «το γήπεδο του ΠΑΟΚ είναι γεγονός» και νομίζεις ότι άρχισαν τίποτα έργα. Στην πραγματικότητα το μόνο που ο Πρωθυπουργός υποσχέθηκε είναι μια νομοθετική ρύθμιση. «Η πρώτη παρέμβασή μου είναι αυτή που αφορά το γήπεδο του ΠΑΟΚ, δηλαδή τη νομοθετική ρύθμιση που θα γίνει τις επόμενες μέρες στη Βουλή, προκειμένου ο περιβάλλων χώρος που ανήκει στο ΓΕΕΘΑ, στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας, να περάσει στον Ερασιτέχνη και στην εταιρεία ειδικού σκοπού που θα δημιουργηθεί για την ανακατασκευή του γηπέδου» είπε. Τρέχα γύρευε δηλαδή!

Παράγκα

Μου άρεσε επίσης και η ευχή του για το ελληνικό ποδόσφαιρο. «Μακάρι να πάμε σιγά σιγά και σε ένα ελληνικό πρωτάθλημα που θα γίνεται με όρους, όπως το βλέπουμε σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, (sic) και όχι με όρους παράγκας, με όρους, εν πάση περιπτώσει, υποκόσμου, ή με όρους χουλιγκανισμού, που πολλές φορές το βλέπουμε στην Ελλάδα» είπε. Συγγνώμη, αλλά αν έτσι το βλέπουμε στην Ελλάδα, είναι ποτέ δυνατόν για αυτό το πρωτάθλημα να δίνονται 18 εκατ. ευρώ στις ΠΑΕ και να πανηγυρίζουν οι υπουργοί του γιατί το βλέπουν οι έλληνες φίλαθλοι και οι ομογενείς χωρίς να πληρώνουν; Τρελοί ή επικίνδυνοι είναι και δίνουν αυτά τα λεφτά για ένα πρωτάθλημα που γίνεται με όρους παράγκας;

Χαρά

Μια και το ‘φερε η κουβέντα θέλω να πω ότι διάβασα πολύ προσεκτικά τα ρεπορτάζ για τα όσα διαδραματίστηκαν το περασμένο Σάββατο στο Περιστέρι κατά τη διάρκεια του φιλικού ματς Ατρόμητος – Παναθηναϊκός: οι Πράσινοι έβγαλαν και ανακοίνωση ζητώντας συγγνώμη για τη συμπεριφορά μερίδας οπαδών τους. Σύμφωνα με όσα γράφτηκαν, στο 58ο λεπτό του αγώνα είχαμε «ανταλλαγή φωτοβολίδων, σπασίματα και εκτοξεύσεις καθισμάτων μεταξύ οπαδών του Παναθηναϊκού και του Ατρομήτου στην – κατά τα άλλα – φιλική αναμέτρηση φιλανθρωπικού χαρακτήρα στο Περιστέρι – και το γεγονός οδήγησε στη διακοπή της αναμέτρησης για λίγα λεπτά». Υπογραμμίζεται ότι όλα αυτά έγιναν γιατί οι οπαδοί των δύο ομάδων έχουν εχθρικές σχέσεις, ενώ δεν αποκλείεται στην εξέδρα των γηπεδούχων να είχαν παρεισφρήσει και οπαδοί άλλων ομάδων. Εγώ λέω ότι αυτές οι εικασίες είναι υπερβολικές: απλά οι οπαδοί και των δύο γιόρτασαν για τα λεφτά που οι ομάδες τους πήραν από την ΕΡΤ χάρη στην παρέμβαση του υφυπουργού Ποδοσφαίρου Γιώργου Βασιλειάδη. Για αυτό και μόνο τα έκαναν όλα: πέταξαν φωτοβολίδες για να του δείξουν με τον πλέον εγκάρδιο τρόπο τη χαρά τους για την αναβάθμιση του πρωταθλήματος.

Αποδίδουν

Πέρα από τα χωρατά, εκτοξεύσεις φωτοβολίδων ανάμεσα σε οπαδούς είχαμε να δούμε χρόνια. Τα τελευταία χρόνια, αν πού και πού εκτοξευόταν καμιά φωτοβολίδα, αυτή έπεφτε στον αγωνιστικό χώρο ή προς τις δυνάμεις της Αστυνομίας. Τώρα, σε μία εβδομάδα έχουμε δυο απόπειρες να καεί κόσμος: μια στη Νέα Σμύρνη και μια στο Περιστέρι. Δεν χωρά αμφιβολία ότι τα μέτρα της πολιτείας κατά της βίας αποδίδουν!

Ερωτηματικά

Τα έγραψα όλα αυτά γιατί δεν ήθελα να πω τίποτα για την εμφάνιση της εθνικής μας ομάδας στο Ταλίν της Εσθονίας και τη νίκη της με 0-1. Η αμηχανία μου για όσα είδα σε αυτό το ματς ξεπερνά τα συνηθισμένα: πραγματικά δεν έχω λόγια. Διαβάζω πολλά μπράβο για μια Εθνική με χαρακτήρα, ανανεωμένη κ.λπ. κ.λπ. Συγγνώμη, αλλά εγώ δεν είδα απολύτως τίποτα! Το μόνο ευχάριστο για την ομάδα του Μίκαελ Σκίμπε είναι ότι κέρδισε: όλα τα άλλα προκάλεσαν μόνο ερωτηματικά.

Ηθελαν

Η Εθνική μας έπαιζε με δυο ακραία μπακ (τον Τοροσίδη και τον Λυκογιάννη) που δεν πλησίασαν περισσότερο από τρεις φορές την αντίπαλη περιοχή. Ο Τοροσίδης δεξί μπακ δεν παίζει ούτε στον Ολυμπιακό, ενώ ο Λυκογιάννης στην Κάλιαρι αγωνίζεται ως αριστερό στόπερ: για αυτό οι επιθετικές τους πρωτοβουλίες ήταν ελάχιστες. Η Εθνική μας αγωνίστηκε επίσης με δυο κόφτες (τον Κουρμπέλη και τον Μπουχαλάκη) που δεν έγιναν ποτέ απειλητικοί και δημιούργησαν ελάχιστα. Ο Σκίμπε χρησιμοποίησε τον Μάνταλο ως δεξί εξτρέμ και τον Πέλκα ως αριστερό. Κανείς από τους δύο δεν μπορεί να κάνει αυτή τη δουλειά μολονότι και οι δύο προσπάθησαν. Οταν τραυματίστηκε ο Μήτρογλου, ο Γερμανός χρησιμοποίησε ένα ακόμα δεκάρι, τον Μπακασέτα, σε θέση φορ! Στο ματς διακρίθηκαν μόνο όσοι αγωνίστηκαν στις θέσεις τους, δηλαδή ο τερματοφύλακας Μπάρκας, οι στόπερ Μανωλάς και Παπασταθόπουλος και ο Μήτρογλου με τον Φορτούνη που συνεργάστηκαν στη φάση του γκολ. Ολοι οι υπόλοιποι μόχθησαν, προσπάθησαν, ήθελαν, αλλά δεν μπορούσαν.

Εξτρέμ

Αν πρόκειται για ένα πείραμα του Σκίμπε μπορεί μελλοντικά το πράγμα να βελτιωθεί. Με την Ουγγαρία την Τρίτη π.χ. μπορεί να δούμε μια ομάδα με κανονικά εξτρέμ – τον Δώνη και τον Χριστοδουλόπουλο π.χ. – ή με κανονικά ακραία μπακ, σαν τον νεαρό Γιαννούλη για παράδειγμα. Αν κάτι τέτοιο συμβεί η βελτίωση της ομάδας θα είναι μεγάλη – κι όταν γυρίσουν και οι τραυματίες Ζέκα και Σταφυλίδης θα ανεβεί και η ποιότητά της. Αλλά αν αυτή η σαββατιάτικη επιλογή έγινε για να παίξουν κάποιοι παίκτες, ώστε να μην γκρινιάζουν η ΑΕΚ και ο ΠΑΟΚ, υπάρχει πρόβλημα και μάλιστα σοβαρό. Διότι αν αντί να προβληματίζεται για το πώς θα φτιάξει μια κανονική ομάδα, ο Σκίμπε έχει αρχίσει να σπάει το κεφάλι του για το πώς δεν θα του γκρινιάζουν διάφοροι παρατρεχάμενοι, το αποτέλεσμα μπορεί να είναι ακόμα χειρότερο. Με τέσσερα δεκάρια δεν έχει αγωνιστεί ούτε η Βραζιλία του 1970 και μάλλον κάποιος λόγος θα υπάρχει.

Ψάρι

Η Εθνική μας έχει αδυναμίες: δεν έχει, για παράδειγμα, κανένα απολύτως αξιόπιστο σέντερ φορ πίσω από τον Μήτρογλου κι αυτό είναι μεγάλο πρόβλημα. Αλλά αυτό δεν είναι λόγος για να βαφτίζει ο προπονητής το κρέας ψάρι. Ούτε για να βλέπουμε εμείς πρόοδο, εκεί όπου το μόνο που υπάρχει είναι μια αναιμική νίκη με την Εσθονία…