Οι γαλάζιοι βρήκαν την πρωθυπουργική ομιλία του Σαββάτου «αγγαρεία». Από το Κίνημα Αλλαγής την είδαν ως την «τελευταία παράσταση» ενός «αμετανόητου και προκλητικού στη λογική» Πρωθυπουργού. Στον Περισσό τής έβαλαν και τίτλο, «τα Μνημόνια τώρα δικαιώνονται». Για τον Σταύρο Θεοδωράκη επιβεβαίωσε ότι «η Θεσσαλονίκη παραμένει για τον Τσίπρα μια παραμυθοχώρα», ενώ η Ενωση Κεντρώων τη διάβασε ως ένδειξη «κυβερνητικού αυταρχισμού». Με δυο λόγια, κανείς από την αντιπολίτευση δεν πείστηκε από την «εικονική πραγματικότητα» που στην ανάλυσή τους παρουσίασε ο Αλέξης Τσίπρας από τη φετινή ΔΕΘ.
Αν κάτι απέδειξε για την Πειραιώς η εμφάνισή του στη συμπρωτεύουσα – τόσο από το βήμα του Βελλιδείου όσο και στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου – ήταν «ότι θα κάνει και θα πει τα πάντα για να παραμείνει στην καρέκλα του λίγους ακόμη μήνες» επειδή «είχε το θράσος να υποστηρίξει ότι είχε σχέδιο από το 2015, ενώ έφερε δύο αχρείαστα Μνημόνια και ζημίωσε την Ελλάδα με περισσότερα από 100 δισ. ευρώ. Είχε το θράσος να υποστηρίξει και πάλι τη συμφωνία που παραχωρεί στα Σκόπια “μακεδονική εθνότητα” και “μακεδονική γλώσσα”, ενώ την απορρίπτει η συντριπτική πλειονότητα των Ελλήνων.
Είχε το θράσος να τάξει φοροελαφρύνσεις, ενώ κατέστρεψε συνειδητά τη μεσαία τάξη και φτωχοποίησε όλους τους Ελληνες». Στις κατ’ ιδίαν συζητήσεις κάνουν και μια άλλη επισήμανση. Αν κάτι, λένε, αποκάλυψε με όσα υποστήριξε σχετικά με την οικονομία, τα δημοσιονομικά μεγέθη και το επιτόκιο δανεισμού της χώρας είναι πως «δεν θα διστάσει να φέρει τη χώρα σε οικονομικό αδιέξοδο».
Στο ίδιο μήκος κύματος και το Κίνημα Αλλαγής, το οποίο σχολίασε την τσιπρική ομιλία τονίζοντας πως «οι εξοντωτικοί στόχοι και φόροι παραμένουν. Κλείνει ο κύκλος του με τεράστια ζημιά για τη χώρα και με επώδυνες δεσμεύσεις για το μέλλον». Εξού και ζήτησε για μια ακόμη φορά εκλογές εδώ και τώρα.
Το ΚΚΕ, πάλι, έδωσε ιδιαίτερη έμφαση και στην εξαγγελία περί κατώτατου μισθού αναφέροντας πως η όποια αύξησή του, «αν και εφόσον το επιτρέψει η κερδοφορία του κεφαλαίου, θα γίνεται με κυβερνητική απόφαση, όπως προβλέπει ο αντεργατικός νόμος των ΝΔ – ΠΑΣΟΚ και θα συνοδεύεται με μείωση της φορολογίας και νέα προνόμια για τους ομίλους».
Ο Θεοδωράκης, από την άλλη, εκτός από την κριτική που άσκησε επανέφερε και μια πρόταση του Ποταμιού: «Να σταματήσουν οι μονόλογοι στη ΔΕΘ. Ο Πρωθυπουργός με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης και τους άλλους αρχηγούς να μετέχουν σε τραπέζια δημιουργικής αντιπαράθεσης». Το κόμμα του Βασίλη Λεβέντη, τέλος, διαπίστωσε πως ο Πρωθυπουργός «έχει πάρει διαζύγιο με τον απλό κόσμο και όσο παραμένει στην εξουσία καταστρέφει τη χώρα και τον εαυτό του».