Παράθυρο για πρόωρες εκλογές, νωρίτερα από τον Οκτώβριο του 2019 οπότε και λήγει ο συνταγματικός βίος της παρούσας συγκυβέρνησης, άφησε χθες το μεσημέρι, για πρώτη φορά με τόσο εμφατικό τρόπο, ο Αλέξης Τσίπρας. Από τη Θεσσαλονίκη, ο Πρωθυπουργός έχοντας ως όπλο τις εξαγγελίες του το βράδυ του Σαββάτου στα εγκαίνια της 83ης ΔΕΘ, έδειξε με την απάντηση που έδωσε στη συνέντευξη Τύπου ότι όλα είναι ανοικτά και τίποτα δεν αποκλείεται για τον χρόνο που θα στηθούν οι κάλπες.
Αν και είπε ότι η βασική του στρατηγική επιλογή είναι να οδηγηθεί η χώρα σε εκλογές το φθινόπωρο του 2019, το οποίο όπως διευκρίνισε θα επιδιώξει και κατά τον ίδιο έχει πολλές πιθανότητες να συμβεί, έβαλε ουσιαστικά την παράμετρο του Μακεδονικού στο τραπέζι. Ο Πρωθυπουργός σημείωσε σχετικά με τον χρόνο των εκλογών ότι όλα θα εξαρτηθούν από την πορεία των επόμενων μηνών.
Το κλειδί όμως που θα ξεκλειδώσει και τον χρόνο των εκλογών είναι ο χρόνος κύρωσης της συμφωνίας των Πρεσπών στην ελληνική Βουλή, καθώς είπε ότι «τον Φεβρουάριο θα κρίνουμε με τον κυβερνητικό εταίρο την πορεία των πραγμάτων». Αυτή η αναφορά σε συνδυασμό με την επισήμανσή του ότι ο υπουργός Εθνικής Αμυνας και πρόεδρος των ΑΝΕΛ δεν θα ρίξει την κυβέρνηση για το Μακεδονικό και τη μη κατηγορηματική απάντηση για εξάντληση της τετραετίας πυροδότησε σενάρια πρόωρων εκλογών.
Στο πλαίσιο της προεκλογικής προετοιμασίας της κυβέρνησης, καθώς η ομιλία του στη ΔΕΘ ουσιαστικά σήμανε την άτυπη έναρξη της προεκλογικής περιόδου, ανεξαρτήτως του χρόνου των εκλογών, ο Τσίπρας έθεσε και το δίλημμα των εκλογών: «Ή θα πάμε μπροστά ή θα γυρίσουμε πίσω». Παράλληλα, στοχοποίησε πολιτικά πλήρως τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τη ΝΔ, χαρακτηρίζοντάς την ακραία νεοφιλελεύθερη και ακραία δεξιά. Ειδικά στον χαρακτηρισμό νεοφιλελεύθερη έδωσε μεγάλη έμφαση, αποκαλύπτοντας πλήρως ποια θα είναι η στόχευση του ΣΥΡΙΖΑ, δηλαδή να εμφανίζει την αξιωματική αντιπολίτευση ως νεοφιλελεύθερη που θέλει την παρουσία του ΔΝΤ και συνταγές «Θάτσερ και Πινοτσέτ».
Το αφήγημα Τσίπρα. Ο Πρωθυπουργός έδωσε μεγάλη έμφαση στις δυο κεντρικές εμφανίσεις του στη ΔΕΘ, οι οποίες κατά την αντιπολίτευση ήταν υποτονικές και με αρκετές αντιφάσεις, στο αφήγημα ότι αυτός και η κυβέρνησή του είναι οι μεταρρυθμιστές και αυτοί που προώθησαν τις μεγάλες μεταρρυθμίσεις που οι άλλοι δεν μπορούσαν και αυτό αναγνωρίζεται από τους πιστωτές.
Ομως τόσο ο ίδιος όσο και το οικονομικό επιτελείο δεν θέλησαν να στείλουν αρνητικά μηνύματα στους πιστωτές και γι’ αυτό επέμεινε στη δέσμευση της χώρας ότι θα πιάνονται οι στόχοι για υπερπλεονάσματα 3,5% που δύναται να φθάσουν και στο 4%, ενώ στο θέμα της μείωσης του αφορολογήτου και των συντάξεων ήταν προσεκτικός στις διατυπώσεις του, αν και επέμεινε ότι δεν θα εφαρμοστούν από 1-1-2019. Βέβαια όλα θα ξεδιαλύνουν τις επόμενες εβδομάδες με το προσχέδιο του προϋπολογισμού, ενώ εξέφρασε σιγουριά ότι θα υπάρχει και χώρος για κοινωνικό μέρισμα.
«Αν επιβεβαιωθεί ότι είμαστε πολύ πάνω από τον στόχο, θα αναιρεθεί το βασικό επιχείρημα του ΔΝΤ που έλεγε ότι δεν θα πιάσουμε τον στόχο το 2018 και το 2019… Από εκεί και πέρα, εμείς θα προσθέσουμε μία σειρά από επιχειρήματα που θα ενισχύουν το αφήγημά μας στους εταίρους μας. Δεν θα προβούμε σε μέτρα που θα άρουν τη δημοσιονομική εξυγίανση ή τον πυρήνα διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που προχωρήσαμε και ήταν αναγκαίες, όπως η ρύθμιση των ασφαλιστικών ταμείων» είπε μεταξύ άλλων. Η μεγάλη βουτιά στα υπερπλεονάσματα έγινε με τα 11 μέτρα ελάφρυνσης των οικονομικών βαρών που εξήγγειλε (μείωση του ΕΝΦΙΑ έως 50% για τις χαμηλές περιουσίες σε βάθος διετίας – μεσοσταθμική μείωση 30% -, μείωση του αφορολογήτου για μισθωτούς, συνταξιούχους και αγρότες, ελαφρύνσεις στις ασφαλιστικές εισφορές για τους αυτοαπασχολούμενους κ.ά.
Από την παρουσία του στη ΔΕΘ και κυρίως με την ομιλία του αποτυπώθηκε πλήρως και η επιχειρηματολογία στον δρόμο για τις κάλπες, ότι δηλαδή οι εξαγγελίες του δεν είναι παροχολογία, αλλά αποκατάσταση αδικιών και κάποιων μέτρων απολύτως εφικτών για όσους σήκωσαν τα βάρη. Ουσιαστικά το πακέτο που εξήγγειλε αποτελεί και ένα προεκλογικό όπλο για να κερδίσει ξανά την εμπιστοσύνη συγκεκριμένων κοινωνικών ομάδων και εισοδημάτων, κυρίως χαμηλών και μεσαίων. Επίσης, αφού υπεραμύνθηκε του Προκόπη Παυλόπουλου, δείχνοντας ότι θα τον ήθελε για μια ακόμη θητεία, έκανε μεγάλο άνοιγμα και σε άλλους χώρους για συνεργασία στις αυτοδιοικητικές εκλογές.
Το Μακεδονικό. Στο μείζον θέμα του Μακεδονικού, για μια ακόμη φορά ο Τσίπρας χαρακτήρισε εθνικά ωφέλιμη τη συμφωνία των Πρεσπών, κλείνοντας επί της ουσίας την πόρτα για ενδεχόμενο δημοψήφισμα, ενώ έριξε το γάντι στον Μητσοτάκη λέγοντας ότι αν θέλει η ΝΔ να πάει και να ακυρώσει τη συμφωνία και να εξηγήσει στους συμμάχους και το ΝΑΤΟ την απόφαση αυτή. Αν και εμφανίστηκε υπέρ των διαδηλώσεων, εντούτοις χαρακτήρισε «ακραία» τα χθεσινά συλλαλητήρια στη Θεσσαλονίκη κατά της συμφωνίας των Πρεσπών και τα διαχώρισε με αυτά του περασμένου Φεβρουαρίου. Ακόμη είπε ότι είναι αποφασισμένος να πράξει αυτό που θεωρεί ότι είναι εθνικό συμφέρον και ξεκαθάρισε ότι ουδείς πίεσε τον ίδιο και την κυβέρνηση από το εξωτερικό για το Μακεδονικό.