Περισσότερο από ανάγκη παρά από επιλογή ο φετινός Παναθηναϊκός έχει στη σύνθεσή του πολλά νέα παιδιά, τα οποία έχουν μπροστά τους μια μεγάλη ευκαιρία. Να εξελιχθούν, να διακριθούν μέσω του Παναθηναϊκού, να ακολουθήσουν μια καριέρα που ονειρεύονταν από τότε που ήταν μικρά παιδιά.

Είναι νωρίς ακόμα να λέμε για πωλήσεις τους σε ομάδες του εξωτερικού, για τα… εκατομμύρια που θα καρπωθεί ο Παναθηναϊκός απ’ αυτούς, για ενδιαφέρον ξένων συλλόγων για την απόκτησή τους. Ακόμα – ακόμα και για την πρόωρη επέκταση των συμβολαίων τους από πλευράς Παναθηναϊκού. Αλλωστε, ακόμα και ο ίδιος ο Παναθηναϊκός με επίσημο τρόπο διέψευσε σε λίγες ώρες όλα τα δημοσιεύματα που αφορούσαν τον Μπουζούκη και μιλούσαν για σκέψη του Παναθηναϊκού να τον φωνάξει για ανανέωση, μόλις μετά το πρώτο του γκολ, αυτό κόντρα στην Ξάνθη.

Δεν είναι ψέμα, ωστόσο, πως η… nouvelle vague του Παναθηναϊκού έχει μπει στο μάτι ορισμένων εκ των μεγαλύτερων ατζέντηδων της Ευρώπης, όπως του Πίνι Ζάχαβι. Του ισραηλινού μεγαλοατζέντη που έχει την Ελλάδα στη «short list» εδώ και αρκετό καιρό. Πρόσφατα, μάλιστα, απέκτησε τα δικαιώματα του Τάσου Δουβίκα, του… χρυσού παιδιού του Αστέρα Τρίπολης. Τον είχε δει κυρίως με την εθνική ομάδα νέων στην Elite Round που είχε γίνει στην Ιταλία και με… κουμπάρο τον συμπαίκτη του Δουβίκα στον Αστέρα, Ματίας Ιγκλέσιας, προχώρησε η συνεργασία, με τον νεαρό έλληνα επιθετικό να υπογράφει εξουσιοδότηση στον Ζάχαβι.

Η σχέση με Πιεμπονγκσάντ

Είναι κοινό μυστικό πως Πίνι Ζάχαβι και Παϊρότζ Πιεμπονγκσάντ γνωρίζονται εδώ και χρόνια, διατηρώντας μια εξαιρετική σχέση. Οι παροικούντες την Ιερουσαλήμ γνωρίζουν πως πίσω από κάθε ποδοσφαιρικό πρότζεκτ στο οποίο συμμετέχει ο ταϊλανδός επιχειρηματίας βρίσκεται ο ισραηλινός μεγαλοατζέντης. Ο Παναθηναϊκός δεν θα αποτελέσει εξαίρεση.

Εξαιρετική φαίνεται πως είναι και η σχέση του Πιτ Πιεμπονγκσάντ με τον Πίνι Ζάχαβι. Ο γιος του Παϊρότζ, μάλιστα, έχει αποκαλέσει αφεντικό του τον Ζάχαβι, σε ποστάρισμά του στο Instagram, ενώ είναι αρκετές οι φωτογραφίες του στο πλάι του Ισραηλινού. Στο Βέλγιο τα δημοσιεύματα για την εμπλοκή του Παϊρότζ στη Μουσκρόν προκειμένου να βοηθήσει τον φίλο του, Πίνι Ζάχαβι, είναι πλέον καθημερινά.

Αυτή η σχέση φέρνει τον Ζάχαβι πιο… κοντά στο ΟΑΚΑ και σίγουρα πιο κοντά στα ταλέντα που ο Παναθηναϊκός διαθέτει. Ωστόσο, για τον 63χρονο ατζέντη, δεν είναι η πρώτη φορά που ακούει ορισμένα από τα ονόματα των πιτσιρικάδων του Παναθηναϊκού. Κυρίως αυτό του Εμμανουηλίδη. Εχει δεί παιχνίδια του στις εθνικές ομάδες, τον έχει… θαυμάσει, έχει ρωτήσει για εκείνον, έχει φτιάξει ολόκληρο φάκελο. Οπως ακριβώς είχε κάνει και με τον Δουβίκα της Τρίπολης. Στο… μπλοκάκι του Ζάχαβι μπήκε πρόσφατα και ο Γιάννης Μπουζούκης, για τον οποίο η ελληνική… πιάτσα βοά πως θα είναι ο πρώτος που θα έχει στα χέρια του μεγάλη πρόταση από ομάδα του εξωτερικού. Μπουζούκης και Εμμανουηλίδης έχουν κοινό παρονομαστή. Τον Πάνο Γαλαριώτη, που τους εκπροσωπεί και τους δύο.

Η σωστή στάση

Ο Παναθηναϊκός θα μπορούσε επικοινωνιακά να εκμεταλλευτεί τη συγκυρία με τη… φασαρία που κάνουν οι μικροί του. Να στηρίξει την πολιτική του πάνω τους, να στρέψει το ενδιαφέρον του κόσμου σε αυτούς, προκειμένου να αλλάξει και το άσχημο κλίμα που ακόμα υπάρχει στις εξέδρες λόγω της διοίκησης Αλαφούζου. Δεν το κάνει. Και δεν το κάνει για να προστατεύσει τα νέα παιδιά.

Γνωρίζουν στον Παναθηναϊκό πως έτσι κι αλλιώς τα media θα ασχοληθούν με τους πιτσιρικάδες, όσο εκείνοι εξελίσσονται και… μεγαλώνουν ποδοσφαιρικά. Και επιλέγουν να κρατήσουν εκείνοι τους χαμηλούς τόνους που χρειάζονται ώστε τα νέα παιδιά να συνεχίσουν να δουλεύουν απερίσπαστα και δίχως να ξεφεύγει το μυαλό τους.

Η στρατηγική των Δώνη – Νταμπίζα

Από την πρώτη κιόλας συνάντηση του Γιώργου Δώνη με τον Γιάννη Αλαφούζο στα γραφεία του δεύτερου στον Σκάι είχε γίνει σαφές στον έλληνα προπονητή πως αν αποφασίσει να αναλάβει την τεχνική ηγεσία του Παναθηναϊκού, θα αναλάβει μαζί και το δύσκολο έργο να πορευτεί με νέα παιδιά. Του είχε ξεκαθαριστεί, μάλιστα, πως αυτός ήταν και ο λόγος της απόφασης για επιστροφή του Νταμπίζα. Οι ιδέες και οι σκέψεις, δηλαδή, του τεχνικού διευθυντή της ομάδας γύρω απ’ αυτό το πλαίσιο.

Η παρουσία των Δώνη και Νταμπίζα μοιάζει να είναι ευεργετική για τα νέα παιδιά. Από την πρώτη στιγμή τους έκαναν να νιώσουν άνετα, τους μίλησαν σαν να είναι έμπειροι, τους έθεσαν προ των ευθυνών τους, τους εξήγησαν σε ποια ομάδα αγωνίζονται και τους έβαλαν να… συμφωνήσουν πως αυτός ο νέος Παναθηναϊκός θα λειτουργεί ως… κανονικός. «Οποιος δεν μπορεί και δεν αντέχει, ας το πει τώρα», τους είχε πει ο Νταμπίζας στο Κορωπί. Κι εκείνοι φαίνεται πως αντέχουν…