Η ευκαιρία-πρόκληση που παρουσιάζεται στην εθνική μας ομάδα από το νεοσύστατο Nations League είναι από αυτές που δεν χάνονται, όπως λέμε συνήθως. Σε έναν εξαιρετικά βατό όμιλο, εφόσον δεν δείξει τάσεις αυτοχειρίας, το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα θα πρέπει να… μοχθήσει για να μην πάρει την πρωτιά στο γκρουπ που θα μας στείλει απευθείας στο φάιναλ φορ της συγκεκριμένης (κατηγορίας C) λίγκας.
Ουσιαστικά η Γαλανόλευκη έχει μπροστά της μια τεράστια ευκαιρία από τον Νοέμβριο κιόλας να βρίσκεται στο φάιναλ φορ της τρίτης κατηγορίας του Nations League και να έχει βάλει τις βάσεις για πρόκριση στο Euro 2020 πριν καν ξεκινήσουν τα προκριματικά! Θυμίζουμε ότι οι ομάδες που θα πάρουν την πρώτη θέση σε καθέναν από τους τέσσερις ομίλους της 3ης κατηγορίας θα εξασφαλίσουν αυτόματα την πρόκριση στο φάιναλ φορ αυτής και εκεί η νικήτρια ομάδα δεν θα πάρει απλά την άνοδο για τη 2η κατηγορία, αλλά και την απευθείας πρόκριση για τα τελικά του Euro 2020.
Μια διοργάνωση που με βάση και το παλαιότερο σχέδιο του τότε προέδρου της UEFA Μισέλ Πλατινί δεν θα φιλοξενηθεί από μία ή δύο χώρες, αλλά συνολικά από 12 (!) με τις αντίστοιχες πόλεις να φιλοξενούν αγώνες ομίλων και κάποιους νοκάουτ από τη φάση των 16 και των προημιτελικών, καθώς οι ημιτελικοί και οι τελικοί θα διεξαχθούν στο Λονδίνο και στο στάδιο Γουέμπλεϊ.
Οι άλλες πόλεις στις οποίες θα γίνουν αγώνες της τελικής φάσης του 2020 είναι η Ρώμη (Ιταλία), το Μπακού (Αζερμπαϊτζάν), η Αγία Πετρούπολη (Ρωσία), η Κοπεγχάγη (Δανία), το Αμστερνταμ (Ολλανδία), το Βουκουρέστι (Ρουμανία), η Γλασκώβη (Σκωτία), το Μπιλμπάο (Ισπανία), το Δουβλίνο (Ιρλανδία), το Μόναχο (Γερμανία) και η Βουδαπέστη (Ουγγαρία).
Η κλήρωση των προκριματικών ομίλων θα γίνει τον Δεκέμβριο και τα παιχνίδια θα αρχίσουν τον Μάρτιο του 2019, ενώ από καθέναν από τους 10 ομίλους θα προκρίνονται στα τελικά οι δύο πρώτες ομάδες. Σύνολο 20 δηλαδή, που θα γίνουν 24 με τις τέσσερις νικήτριες των αντίστοιχων κατηγοριών του Nations League. Συνεπώς η Ελλάδα πριν μάθει τους αντιπάλους της στον προκριματικό όμιλο θα μπορεί εφόσον έχει πάρει την πρωτιά στον βατό όμιλο του Nations League να κρατάει ανοιχτό ένα ακόμα παράθυρο πρόκρισης, μπαίνοντας με λιγότερο άγχος στα παιχνίδια του προκριματικού ομίλου. Ουσιαστικά έχει έρθει η στιγμή να επιστρέψει το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα σε μεγάλη διοργάνωση μετά την απουσία από το Euro της Γαλλίας το 2016 και το Μουντιάλ της Ρωσίας του 2018.
Και όσον αφορά την τελευταία διοργάνωση, κανείς δεν ζήτησε τα… ρέστα όταν μείναμε πίσω στον όμιλο μόνο από την 3η ομάδα του Μουντιάλ, το Βέλγιο, ενώ στα μπαράζ αποκλειστήκαμε από τη μετέπειτα φιναλίστ Κροατία.
Εδώ όμως δικαιολογίες δεν υπάρχουν και δεν θα πρέπει να χαθεί αυτή η διπλή ευκαιρία, αρχής γενομένης από τον όμιλό μας στο Nations League.
Πνεύμα νικητή
Αυτό το ξέρει καλύτερα από όλους ο Μίκαελ Σκίμπε, που πρέπει να επαναφέρει το πνεύμα του νικητή στην ομάδα του. Στο Ταλίν έδειξε και αυτός ακόμα μουδιασμένος (από την αγωνιστική απραξία τόσων μηνών) και δεν μπόρεσε να «ξυπνήσει» τους παίκτες του μετά το πρώτο εικοσάλεπτο. Επαιξε ακόμα και με τέσσερα δεκάρια (Φορτούνης – Πέλκας – Μάνταλος – Μπακασέτας) όταν έβγαλε τον Μήτρογλου, αλλά εκεί έχασε και την εκτέλεση και τη δημιουργία που του έδινε ο καθαρόαιμος φορ.
Επίσης υπήρχαν κενά στις γραμμές μας, μεταξύ μέσης και άμυνας ιδιαίτερα, τα οποία σε παιχνίδια με ανώτερους αντιπάλους θα τα πληρώσουμε. Ο Γερμανός ξέρει καλύτερα από όλους ότι και για αυτόν είναι η μεγάλη ευκαιρία από τώρα.