Καμιά φορά δεν χρειάζεσαι ιδιαίτερη φαντασία για να αντιληφθείς την πραγματικότητα. Φτάνει μόνο μια ματιά στα… πεπραγμένα για να αντιληφθείς σε πλήρη διάσταση το μέγεθος αλλά και τη σημασία όσων έρχονται. Υπό αυτό το πρίσμα; Για να αντιληφθεί ως οργανισμός ο Ολυμπιακός τι τον περιμένει από την Κυριακή που έρχεται και ως το επόμενο μαξιλαράκι διακοπής, αρκεί να αποφασίσει δύο πράγματα. Μια προσεκτική ματιά στο πρόγραμμά του, και μια αντίστοιχη στα αποτελέσματα του περσινού. Στο ίδιο ακριβώς διάστημα. Εκεί που η σεζόν άλλαξε χαρακτηριστικά βάζοντας τους Πειραιώτες σε μια κατάσταση σχεδόν πρωτόγνωρη για εκείνους.

Τι λέει το πρόγραμμα της ομάδας του Πέδρο Μαρτίνς ώς τις 7 Οκτωβρίου, όταν και υπάρχει το ντέρμπι ΑΕΚ – Ολυμπιακός στο πλαίσιο της 6ης αγωνιστικής της Σούπερ Λίγκας; Λέει πως οι Ερυθρόλευκοι θα πρέπει σε τρεις εβδομάδες να είναι έτοιμοι για έξι πολύ δύσκολα ματς σε Ελλάδα και Ευρώπη. Με Αστέρα (εντός), Πανιώνιο (εκτός), ΠΑΟΚ (εντός), ΑΕΚ (εκτός) για το πρωτάθλημα αλλά και με Μπέτις (εντός), Μίλαν (εκτός) για τον όμιλο του Γιουρόπα που με βάση την δυναμική των αντιπάλων μάλλον παραπέμπει σε απαιτήσεις Τσάμπιονς Λιγκ.

Απαντήσεις

Σε αυτό το διάστημα θα πρέπει η παρέα του Κώστα Φορτούνη πρώτον να απαντήσει στο ερώτημα αν θα διατηρήσει την κορυφή του πίνακα στη Σούπερ Λίγκα, αλλά και στο πόσο ανταγωνιστική θα είναι στο Γιουρόπα απέναντι στην 6η του περσινού πρωταθλήματος Ισπανίας, και στον ιταλικό μύθο των 7 κατακτήσεων του Κυπέλλου Πρωταθλητριών. Μόνο εύκολο δεν το λες αυτό που έρχεται και μάλιστα με τον σχηματισμό δύο εβδομάδων, όπου στην ατζέντα υπάρχουν τρία σερί ματς. Θα χρειαστεί η ενεργοποίηση του ροτέισον, θα είναι βασικό ζητούμενο η ένταξη κάποιων εκ των μεταγραφών στην ομάδα, προαπαιτούμενο η υπομονή, αλλά και η αντίληψη πως τα δύσκολα που ούτως ή άλλως ήρθαν νωρίς (Μπέρνλι) συνεχίζονται αλλάζοντας… πίστα!

Τι συνέβη πέρυσι στο ίδιο διάστημα; Πέρυσι τέτοια εποχή οι Ερυθρόλευκοι τα είχαν όλα καλά τακτοποιημένα. Είχαν προκριθεί στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ, είχαν ξεκινήσει και το πρωτάθλημα με δύο νίκες (4-1 Λάρισα, 1-0 Λαμία) και έδειχναν πως κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση, έχοντας νέο προπονητή στον πάγκο αλλά και περιμένοντας μπόλικες από τις μεταγραφές τους να εναρμονιστούν με την ομάδα τους. Μπαίνοντας στο τούνελ του Σεπτεμβρίου – Οκτωβρίου όμως, τα πράγματα άλλαξαν άρδην. Η… φροντίδα της Εξυγίανσης και μια σειρά από καταδικαστικές διαιτησίες στο πρωτάθλημα, και ο πολύ μεγάλος βαθμός δυσκολίας στο Τσάμπιονς Λιγκ εκεί όπου στον ίδιο όμιλο βρέθηκαν συγκάτοικοι Μπαρτσελόνα, Γιουβέντους και Σπόρτιγκ Λισαβόνας άλλαξαν τα πάντα.

Οι κρίσιμοι έξι βαθμοί

Στο πρωτάθλημα ο Ολυμπιακός αντιμετωπίζοντας Καλογερόπουλο (Ξάνθη εκτός 1-1), Κουτσιαύτη (Αστέρα εντός 1-1), Σιδηρόπουλο (ΑΕΚ εκτός 2-3) και Αρετόπουλο (Ατρόμητος εντός 0-1) πήρε μόλις 2 βαθμούς από τους 12. Ισως θυμάστε τον Λισγάρα να επεμβαίνει σαν τερματοφύλακας για να σταματήσει το σουτ του Φορτούνη προς τα δίχτυα στα Πηγάδια, και τον Σεμπά να δέχεται πέναλτι από τρεις διαφορετικούς παίκτες του Ατρομήτου στο Καραϊσκάκη με τους διαιτητές να… κοιτάζουν αλλού! Ηταν από τα highlights της σεζόν άλλωστε. Φυσικά με τους διαιτητές και την Εξυγίανση δεν μπορούν να τα βάλουν ο Μαρτίνς και οι ποδοσφαιριστές του. Αλλά επιβάλλεται να μην επιτρέψουν αυτό το 2 στα 12! Οι νίκες με τον Αστέρα και τον Πανιώνιο είναι αυτοσκοπός για να στείλουν την ομάδα στα ντέρμπι με τους Δικεφάλους με το απόλυτο των βαθμών. Αυτοί οι έξι βαθμοί που είναι μπροστά έχουν τεράστια σημασία για ολόκληρο το πρωτάθλημα: μια διοργάνωση που δεν μπορείς να την κατακτήσεις από τον Σεπτέμβριο, αλλά που μπορείς να τη… χάσεις!

Την ίδια στιγμή στην Ευρώπη το εντός έδρας ματς με τη Μπέτις που ανοίγει την αυλαία στον όμιλο είναι η πυξίδα των Ερυθρολεύκων στη διοργάνωση. Μια νίκη επί των Ισπανών στο Φάληρο, αυτομάτως ανοίγει μονοπάτι πρόκρισης και δίνει στον Ολυμπιακό το δικαίωμα να πάει στην Ιταλία τη 2η αγωνιστική δίχως άγχος για μια υπέρβαση που, εάν και εφόσον, θα τον κάνει «αφεντικό» σε αυτό το τόσο απαιτητικό γκρουπ. Ολα είναι αυτό το πρώτο ματς. Το σημαντικότερο σε ολόκληρη τη φάση των ομίλων.

Τα καλά νέα για τον Ολυμπιακό είναι πολλά. Η δουλειά που έγινε το καλοκαίρι, το επίπεδο αλλά και το βάθος του ρόστερ. Ο ενθουσιασμός από το γεμάτο προσδοκία ξεκίνημα τον Αύγουστο, οι ποδοσφαιριστές όπως ο Γκιγέρμε, ο Νάτχο, ο Τοροσίδης, ο Μεριά που δείχνουν έτοιμοι να διεκδικήσουν πλέον ρόλο στο rotation. Καλό νέο και το γεγονός ότι οι Πειραιώτες μέχρι το ταξίδι στο Μιλάνο για το ματς με τη Μίλαν (4/10) έχουν αναμετρήσεις μόνο στο Λεκανοπέδιο, άρα γλιτώνουν την ταλαιπωρία και την επιβάρυνση των ταξιδιών. Τα υπόλοιπα… στο χορτάρι!