Στην ερώτηση «σε ποια θέση το εγχώριο ποδόσφαιρο έχει πληθώρα λύσεων», η απάντηση που μπορεί να δοθεί είναι η εξής: ναι μεν υπάρχει παραγωγή κεντρικών μπακ, ωστόσο τελευταία ξεπηδούν πολλοί ταλαντούχοι τερματοφύλακες και η προοπτική να φτάσουν ψηλά δεν τους λείπει. Δεν αναφερόμαστε μόνο στον Καρνέζη, τον εδώ και χρόνια βασικό «άσο» της Εθνικής. Εχουμε επίσης τον Μπάρκα, τον Γιαννιώτη, τον Πασχαλάκη και γιατί όχι να μη συμπεριλάβουμε στη συγκεκριμένη λίστα, έστω κι αν δεν βρίσκεται στην ίδια γραμμή εκκίνησης, τον Τσιντώτα.

Βράδυ Σαββάτου στο Ταλίν, ο Μίκαελ Σκίμπε έκανε την εξής επιλογή: έδωσε τα γάντια του βασικού γκολκίπερ στον Βασίλη Μπάρκα, ένα ψηλό παιδί που είχε παρουσίες στην οικογένεια της ομάδας, όχι όμως σε επίπεδο επίσημων αγώνων. Να έστειλε, έτσι, το μήνυμα ο γερμανός κόουτς για αλλαγή φρουράς και πως στο εξής θα χρησιμοποιεί περισσότερο τον συγκεκριμένο παίκτη και λιγότερο τον Ορέστη Καρνέζη; Προφανώς και είναι νωρίς να ειπωθεί κάτι τέτοιο με σιγουριά, ωστόσο ο Σκίμπε έδωσε το στίγμα του. Προβληματίζεται για τον τερματοφύλακα που θα εμπιστευθεί και ουδεμία έκπληξη αν αύριο βράδυ στη Βουδαπέστη επιλέξει τον Γιαννιώτη. Στο πλαίσιο δοκιμών που συνεχίζει να κάνει ο κόουτς, σε μια εποχή που εμφανώς αμφιταλαντεύεται.

Τι έδειξε ο Μπάρκας; Ηταν σταθερός. Καθοδήγησε όσο χρειαζόταν την άμυνα. Ηταν ήρεμος και ψύχραιμος κάτω από τα δοκάρια. Αλλά παράλληλα δεν απέφυγε κάποια «μένει – βγαίνει», ίσως αποτέλεσμα της όχι άριστης επικοινωνίας του με αμυντικούς, που επί της ουσίας τώρα γνωρίζει παικτικά. Αυτό, με την πάροδο του χρόνου θα βελτιωθεί και μόνο θετικότερη εικόνα μπορούμε να περιμένουμε. Οπως και να ‘χει, η συνέχεια θα έχει μεγάλο ενδιαφέρον. Η δεξαμενή απ’ όπου αντλεί τερματοφύλακες ο Σκίμπε και κατ’ επέκταση η Εθνική ομάδα, μόνο μικρή δεν μπορεί να θεωρηθεί. Το ποιος θα είναι βασικός θα το κρίνει η φόρμα του κάθε «κίπερ». Ο Καρνέζης μοιάζει με τον έμπειρο που παίζει χρόνια στην ίδια ομάδα με επιτυχία άξια λόγου. Ο Μπάρκας είναι το νέο που έρχεται με φόρα και έχοντας όνειρα χίλια με βάση τα προσόντα και τις προδιαγραφές του. Και ο Γιαννιώτης, ο ταλαντούχος που θέλει να διεκδικήσει τη θέση, ένας υπερασπιστής εστίας με νηφαλιότητα, ταλέντο μεγάλο, σιγουριά στις κινήσεις και με ικανότητα να κάνει τη σημαντική απόκρουση.

Σε ποιον θα δώσει το χρίσμα ο Σκίμπε; Γιατί αργά ή γρήγορα αυτό θα συμβεί, με δεδομένο ότι αυτή η τόσο ευαίσθητη και γοητευτική θέση της ενδεκάδας χωρά μόνο έναν, που θέλει να νιώθει τη ζεστασιά του βασικού.