Δεν ήταν η πρώτη φορά που η Σερίνα Γουίλιαμς προκάλεσε επεισόδιο με διαιτητές, ωστόσο αυτή τη φορά ξεπέρασε κάθε όριο. Η 36χρονη Αμερικανίδα, που έχει εξελιχθεί σε θηλυκό… ΜάκΕνρο, κατάφερε με την άσχημη συμπεριφορά της απέναντι στον πορτογάλο διαιτητή Κάρλος Ράμος στον τελικό του US Open να επισκιάσει ακόμα και τη νίκη της 20χρονης Ναόμι Οσάκα, η οποία έγινε η πρώτη αθλήτρια της Ιαπωνίας που κατακτά τίτλο Γκραν Σλαμ. Η Γουίλιαμς έχει ανάλογες αντιδράσεις κυρίως σε… εντός έδρας αγώνες, δηλαδή όταν αγωνίζεται επί αμερικανικού εδάφους. Αποκάλεσε τον Ράμος ψεύτη, ενώ ισχυρίστηκε πως ήταν θύμα σεξισμού. Στον τελικό του US Open το 2011 εξύβρισε τη διαιτήτρια Εύα Ασδεράκη, λέγοντας μεταξύ άλλων πως «εδώ είναι Αμερική». Δύο χρόνια νωρίτερα, πάλι στη Νέα Υόρκη, είχε ξεσπάσει σε επόπτρια γραμμής επειδή είχε καταλογίσει παράβαση στο σερβίς. Ανάλογη συμπεριφορά είχε δείξει και στη διοργάνωση του 2004.

Ολα άρχισαν στο δεύτερο γκέιμ του δεύτερου σετ, όταν ο Ράμος έδωσε στη Σερίνα παρατήρηση, επειδή μιλούσε με τον προπονητή της, κάτι που απαγορεύεται. «Προτιμώ να χάσω παρά να κλέψω» τού απάντησε η Αμερικανίδα, ωστόσο το βίντεο δείχνει καθαρά τον προπονητή της, Πατρίκ Μουράτογλου, να προσπαθεί να της δείξει κάτι. Στο τέλος του πέμπτου γκέιμ η Σερίνα δέχτηκε μπρέικ από την Οσάκα και εκνευρισμένη έσπασε τη ρακέτα της. Δεύτερη παρατήρηση από τον Ράμος και σύμφωνα με τους κανονισμούς έχει συνέπεια point penalty. «Δεν έκλεψα ποτέ, έχω μία κόρη και παλεύω για το δίκιο. Δεν έπρεπε να μου δώσεις την πρώτη παρατήρησ η. Μου χρωστάς μία συγγνώμη» ήταν η αντίδρασή της.

Νέο ξέσπασμα

Στο έβδομο γκέιμ η Αμερικανίδα δέχτηκε πάλι μπρέικ και η Οσάκα προηγήθηκε 4-3. Ξέσπασε πάλι στον διαιτητή: «Μου χρωστάς μία συγγνώμη. Είσαι ψεύτης. Δεν θα αφήσω να διευθύνεις άλλον αγώνα μου. Μου έκλεψες έναν πόντο, είσαι κλέφτης», του είπε και τότε δέχτηκε τρίτη παρατήρηση, αυτήν τη φορά για ανάρμοστη συμπεριφορά, με αποτέλεσμα να τιμωρηθεί με game penalty και να βρεθεί πίσω στο σκορ με 5-3.

Η Αμερικανίδα προσπάθησε να βρει το δίκιο της από τους supervisors, χωρίς όμως να πετύχει κάτι: «Είναι άδικο. Ξέρετε πόσοι άνδρες κάνουν χειρότερα και δεν τιμωρούνται με game penalty; Αισθάνθηκα πως ήταν σεξιστική παρατήρηση. Επειδή εγώ είμαι γυναίκα σημαίνει πως μπορείτε να μου κλέψετε ένα γκέιμ;», τους έλεγε.

Μέσα σε όλα αυτά, η Ναόμι Οσάκα έμεινε στην άκρη του κορτ, αμήχανη, ενώ αρνήθηκε να τα σχολιάσει: «Στο σχολείο είχα γράψει μία έκθεση για τη Σερίνα, μάλιστα είχα αναφέρει πως θα ήθελα να της μοιάσω. Πάντα θα θυμάμαι τη Σερίνα που λάτρεψα και δεν αλλάζει τίποτα με αυτά που συνέβησαν στον τελικό».

Η Αμερικανίδα δεν είχε τίποτα με τη Ναόμι, μάλιστα την αγκάλιασε θερμά μετά το τέλος του τελικού και μάλιστα δήλωσε πως νίκησε δίκαια: «Είχε ένα καταπληκτικό παιχνίδι. Της άξιζε η νίκη και σε τελική ανάλυση αυτό ισχύει. Εγω πάντως θα συνεχίσω να αγωνίζομαι για τα δικαιώματα των γυναικών». Η WTA τόνισε σε ανακοίνωσή της πως «υπάρχουν θέματα που θα πρέπει να μελετήσουμε». Πάντως στην Γουίλιαμς επιβλήθηκε πρόστιμο ύψους 17.000 δολαρίων.

Η 20χρονη Οσάκα πάντως εισέπραξε το χειροκρότημα των θεατών, καθώς επικράτησε 6-2, 6-4. Εχει γεννηθεί στην Ιαπωνία, ωστόσο από πολύ μικρή ηλικία η οικογένειά της μετακόμισε στις Ηνωμένες Πολιτείες. Μεγάλη θαυμάστρια της Σερίνα, στο παρελθόν είχε βγάλει σέλφι μαζί της, ενώ μετά τον τελικό ήταν συγκινημένη, λέγοντας: «Οταν με αγκάλιασε αισθάνθηκα πάλι σαν παιδί». Δέχτηκε συγχαρητήρια για τη νίκη της, όχι μόνο από συμπατριώτες της, αλλά από όλο τον χώρο του τένις. Τον περασμένο Μάρτιο ήταν νικήτρια στο Masters του Ιντιαν Ουέλς, ενώ θυμίζουμε πως πριν από 25 ημέρες είχε ηττηθεί στο Σινσινάτι από τη Μαρία Σάκκαρη. Οσον αφορά τη Σερίνα, την είχε νικήσει και στο Μαϊάμι, τον περασμένο Μάρτιο.

Αλμα εις ύψος!

Η Ναόμι Οσάκα θα κάνει άλμα 12 θέσεων στην παγκόσμια κατάταξη και αναμένεται να βρεθεί στο Νο 7. Τώρα ετοιμάζεται για το επόμενο τουρνουά, που θα είναι σε δέκα ημέρες στο Τόκιο.