«Ο Μαραντόνα πηγαίνει σε μια περιοχή γεμάτη από ναρκωτικά. Τι μπορεί να πήγε λάθος;». Στον υποδόριο ιστό του μηνύματος του χρήστη των social media κρύβονται η ειρωνεία, η χλεύη και το παρελθόν του Αργεντινού, τόσο με τα ναρκωτικά όσο και με το Μεξικό, τη χώρα στην οποία στέφθηκε πρωταθλητής κόσμου.

Η υποδοχή που επεφύλαξαν στον Μαραντόνα οι οπαδοί της Ντοράντος, της οποίας στο εξής θα είναι προπονητής, ήταν αυτή που αξίζει σε έναν πρώην ποδοσφαιριστή που θεοποιήθηκε στην πατρίδα τους: «Σ’ ευχαριστούμε Χρυσέ Θεέ, καλώς ήρθες», του φώναζαν στο αεροδρόμιο, ενώ δεκάδες δημοσιογράφοι περίμεναν μια δήλωσή του. Ο Μαραντόνα θα παρουσιαστεί επίσημα σήμερα από τη νέα του ομάδα η οποία αγωνίζεται στη Β’ κατηγορία του Μεξικού και ανήκει στην πανίσχυρη οικογένεια Χανκ, που κατά καιρούς έχει αντιμετωπίσει κατηγορίες για τη σχέση της με το εμπόριο ναρκωτικών.

Ο σύλλογος έχει έδρα την πολιτεία Σιναλόα, που είναι περισσότερο γνωστή για τον φυλακισμένο πλέον βασιλιά του καρτέλ των ναρκωτικών Χοακίν «Ελ Τσάπο» Γκούσμαν.

Ο πατριάρχης της οικογένειας Χανκ, Χόρχε Ρον, είναι επιχειρηματίας και πολιτικός. Η επιχείρησή του Grupo Caliente ελέγχει μεταξύ άλλων καζίνο, ξενοδοχεία και έναν αγωνιστικό στίβο για αγώνες ταχύτητας σκύλων, στην Τιχουάνα, στα σύνορα με τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Στην ίδια εταιρεία ανήκει φυσικά η Ντοράντος αλλά και μια δεύτερη ομάδα, η Σόλος Τιχουάνα, που συμμετέχει στην πρώτη κατηγορία.

Ο γιος του Χανκ Ρον, Χορχεαλμπέρτο Χανκ Ινσούνσα, είναι πρόεδρος και στις δύο ομάδες.

Στο ESPN δήλωσε πως θέλει να συνεργαστεί με τον Μαραντόνα για το υπόλοιπο της φετινής σεζόν και για όλη την επόμενη.

«Στις συζητήσεις μαζί του έδειξε ενθουσιασμό για να έρθει εδώ. Ειλικρινά ήταν πιο εύκολο να τον πείσω απ’ ό,τι πίστευα», υπογράμμισε ο Χανκ Ινσούνσα.

Ποια Μπρεστ;

Ο Μαραντόνα έκανε βεβαίως έξαλλους τους ανθρώπους της Ντιναμό Μπρεστ στην οποία πρόσφατα ανέλαβε χρέη προέδρου και τον προειδοποιούν πως έχει συμβόλαιο μαζί τους και δεν μπορεί να επιστρέψει στην προπονητική. Πόσο λίγο γνωρίζουν τον Ντιεγκίτο;

Στο παρελθόν η Ντοράντος ήταν πιο γνωστή για τη συνεργασία της με τον Πεπ Γκουαρντιόλα, καθώς εκεί έκλεισε την καριέρα του ως ποδοσφαιριστής το 2006 ο κορυφαίος σήμερα προπονητής του κόσμου.

Η βάση της Ντοράντος είναι η Κουλιακάν, πρωτεύουσα και μεγαλύτερη πόλη της πολιτείας Σιναλόα. Η βάση των δραστηριοτήτων της οικογένειας Χανκ είναι ωστόσο η Τιχουάνα, της οποίας ήταν δήμαρχος ο Χανκ Ρον από το 2004 μέχρι το 2007.

Το 2011 συνελήφθη όταν έπειτα από έφοδο των Αρχών κατασχέθηκαν 80 όπλα και χιλιάδες πυρομαχικά.

Σύμφωνα με τους εισαγγελείς, δύο από τα όπλα είχαν χρησιμοποιηθεί σε δολοφονίες. Ο δικαστής ωστόσο έδωσε εντολή να αποφυλακιστεί ο Χανκ Ρον ύστερα από δέκα ημέρες, μια απόφαση που σχολιάστηκε ποικιλοτρόπως στο Μεξικό.

Για ανάκριση

Το 2009 είχε προσαχθεί για ανάκριση για τη δολοφονία μιας γυναίκας, αλλά τελικά έμεινε ελεύθερος χωρίς να του απαγγελθούν κατηγορίες.

Γνωστός για την τεράστια περιουσία του, το εκκεντρικό του στυλ και την αγάπη του για τα εξωτικά ζώα, ο Χανκ Ρον έχει δημιουργήσει ιδιωτικό χώρο για ταυρομαχίες και έναν ζωολογικό κήπο στην ευρύτερη ιδιοκτησία του όπου βρίσκεται και ο αγωνιστικός χώρος για τους αγώνες ταχύτητας των σκύλων.

Εχει κατηγορηθεί για εμπορία απειλούμενων με εξαφάνιση ζώων, συμπεριλαμβανομένων τίγρεων και χιμπατζήδων.

«Τα αγαπημένα του ζώα» όμως είναι οι γυναίκες, είχε πει κάποτε ο ίδιος.

Εχει παντρευτεί δύο φορές και έχει 19 παιδιά, εκ των οποίων στο ένα έχει δώσει το όνομα Τίγρης.

Ο πρώην δήμαρχος, που αποτελεί ένα από τα βασικά στελέχη του Θεσμικού Επαναστατικού Κόμματος, προκαλεί ταυτόχρονα φόβο

και σεβασμό στην Τιχουάνα, σύμφωνα με τον Βίκτορ Κλαρκ, επικεφαλής μιας τοπικής οργάνωσης για τα ανθρώπινα δικαιώματα και καθηγητή στο Πανεπιστήμιο του Σαν Ντιέγκο.

«Είναι αμφιλεγόμενος, δεν υπάρχει αμφιβολία. Αλλά πολλοί άνθρωποι τον υποστηρίζουν. Είναι σαν ένας πάτρονας», δήλωσε ο Κλαρκ στο Γαλλικό Πρακτορείο.

«Εχει τη φιλανθρωπική πλευρά του. Δίνει χρήματα στους φτωχούς. Πάντα υπάρχουν άνθρωποι στο γραφείο του που του ζητούν βοήθεια και γενικά τους δίνει. Αν χρειάζονται μια χειρουργική επέμβαση ή μια ιατρική θεραπεία πηγαίνουν σ’ αυτόν».

Προσεκτικά…

Οι δημοσιογράφοι στην Τιχουάνα αποκαλούν τον Χανκ Ρον «Ο Μηχανικός» και τον αντιμετωπίζουν με τακτ.

«Θα σου δώσει πάντοτε μια καλή ιστορία αν του ζητήσεις πολιτισμένα μια συνέντευξη. Λέει σπουδαίες ατάκες. Αλλά πρέπει να τον αντιμετωπίζεις προσεκτικά», υποστηρίζει δημοσιογράφος που δεν θέλησε να δημοσιοποιηθεί το όνομά του για λόγους ασφαλείας.

«Φυσικά δεν ρωτάς ποτέ τον Μηχανικό σχετικά με εμπόριο ναρκωτικών».

Ο δημοσιογράφος που τόλμησε να ερευνήσει τις διασυνδέσεις του Χανκ Ρον με το οργανωμένο έγκλημα ήταν ο Εκτορ Φέλιξ, ρεπόρτερ της τοπικής εφημερίδας «Zeta».

Δολοφονήθηκε το 1988. Δύο από τους σωματοφύλακες του Χανκ Ρον κρίθηκαν ένοχοι για το έγκλημα.