Στην πρώτη γραμμή της μάχης των Δημοκρατικών για να ανακτήσουν τον έλεγχο του Κογκρέσου, στις κρίσιμες ενδιάμεσες εκλογές του Νοεμβρίου, τέθηκε ο πρώην πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, περιγράφοντας τις κάλπες που θα στηθούν ως σημαντική στιγμή ενός διχασμένου κράτους, καθώς και ευκαιρία «για να αποκατασταθεί η λογική στην πολιτική μας».

«Εάν δεν παρέμβουμε, η κατάσταση θα χειροτερεύσει» είπε ο Ομπάμα σε συγκέντρωση το Σάββατο στην Καλιφόρνια, μια πολιτεία όπου οι Δημοκρατικοί ελπίζουν να κερδίσουν επτά έδρες, τις οποίες τώρα κατέχουν οι Ρεπουμπλικανοί. «Οπου υπάρχει κενό στη δημοκρατία μας, όταν δεν συμμετέχουμε, όταν δεν είμαστε προσεκτικοί, άλλες φωνές καλύπτουν το κενό».

Η σχεδόν «προεκλογική» εμφάνιση του Ομπάμα έγινε μία ημέρα μετά την ομιλία του στο Ιλινόι, όπου ξεφεύγοντας από τα ειωθότα, άσκησε σκληρή κριτική στον διάδοχό του πρόεδρο Τραμπ. Ισως είναι η πρώτη φορά που ένας Δημοκρατικός πρώην πρόεδρος επικρίνει τόσο άμεσα τον νυν πρόεδρο, και μάλιστα Ρεπουμπλικάνο. Οι δύο ομιλίες, λιγότερο από δύο μήνες πριν από τις κρίσιμες ενδιάμεσες εκλογές για το Κογκρέσο, δεν αφήνουν καμία αμφιβολία ότι ο Ομπάμα σκοπεύει πλέον να παίξει ενεργό ρόλο, καθώς η προεκλογική εκστρατεία κορυφώνεται. «Η μεγαλύτερη απειλή για τη δημοκρατία μας δεν είναι ένα άτομο», τόνισε. «Δεν είναι καν οι δισεκατομμυριούχοι που τον χρηματοδοτούν. Είναι η απάθεια. Είναι ο κυνισμός. Είναι η αδιαφορία, είναι όταν δεν κάνουμε εκείνα που πρέπει να κάνουμε».

Στην ασυνήθιστα έντονη ομιλία του στο Πανεπιστήμιο του Ιλινόι ο πρώην πρόεδρος τόνισε πως οι Αμερικανοί ζουν σήμερα σε επικίνδυνους καιρούς και κατηγόρησε τους Ρεπουμπλικανούς ότι απειλούν τη δημοκρατία, διχάζουν τη χώρα, υπονομεύουν διεθνείς συμμαχίες και τα βρίσκουν με τη Ρωσία. «Σε δύο μήνες έχουμε την ευκαιρία να αποκαταστήσουμε κάποια από εκείνα που πηγαίνουν στραβά με την πολιτική μας ζωή» ανέφερε. «Υπάρχει στην πραγματικότητα, μόνο ένας τρόπος ελέγχου των κακών πολιτικών και της κατάχρησης εξουσίας. Και αυτός είναι εσείς και η ψήφος σας».

Η αντιπαράθεση για τις εκλογές είναι ήδη έντονη. Οι Δημοκρατικοί χρειάζονται 23 έδρες στη Βουλή και 2 στη Γερουσία για να πάρουν τον έλεγχο των δύο νομοθετικών σωμάτων του Κογκρέσου και να εμποδίσουν την υλοποίηση της ατζέντας του προέδρου Τραμπ. Ο Ομπάμα, ο οποίος είχε δεχθεί κριτική από κάποιους μέσα στο Δημοκρατικό Κόμμα επειδή διατηρούσε χαμηλό προφίλ αφότου έφυγε από τον Λευκό Οίκο τον Ιανουάριο του 2017, κατηγόρησε τους Ρεπουμπλικανούς ότι είναι απρόθυμοι να προστατεύσουν τη δημοκρατία ή να περιορίσουν τις επικίνδυνες αποφάσεις του Τραμπ. Μάλιστα ο πρώην πρόεδρος κορόιδεψε τον Τραμπ που καυχάται για οικονομική πρόοδο η οποία ξεκίνησε επί κυβερνήσεως Ομπάμα και εκμεταλλεύεται την κοινωνική αναταραχή. «Δεν ξεκίνησε με τον Ντόναλντ Τραμπ. Είναι το σύμπτωμα, δεν είναι η αιτία. Απλά κεφαλαιοποιεί την πικρία απέναντι στους πολιτικούς που υπάρχει εδώ και χρόνια».

Η σαββατιάτικη προεκλογική εμφάνιση του Μπαράκ Ομπάμα στην Καλιφόρνια είναι η πρώτη πολλών που θα ακολουθήσουν. Επέλεξε να ξεκινήσει από την κομητεία Οραντζ για συμβολικούς λόγους. Ιστορικά αποτελεί προπύργιο των συντηρητικών – είναι η πατρίδα του Ρίτσαρντ Νίξον – όμως τα τελευταία χρόνια γίνεται όλο και πιο προοδευτική. Η Χίλαρι Κλίντον νίκησε εκεί τον Τραμπ το 2016. Αλλωστε 5 από τις 6 έδρες που θέλουν να κερδίσουν οι Δημοκρατικοί στην Καλιφόρνια είναι από τις κομητείες Οραντζ και Σαντ Ντιέγκο. «Σε όλη τη χώρα, αισθανόμαστε την ενέργεια», κατέληξε ο Ομπάμα. «Ο κόσμος λέει: Αρκετά πια».