Με την πλάτη στον τοίχο βρίσκεται πλέον η Folli Follie, καθώς καταιγιστικές είναι οι εξελίξεις για την εταιρεία τέσσερις μήνες μετά το ξέσπασμα του σκανδάλου που τραυμάτισε βαθιά την αξιοπιστία του ελληνικού Χρηματιστηρίου.

Η απόφαση των τραπεζών να καταγγείλουν τα δάνεια, συνολικού ύψους 45 εκατ. ευρώ που είχαν εκχωρήσει στην εταιρεία, ήρθε λίγα εικοσιτετράωρα πριν εξεταστεί από το δικαστήριο η αίτηση που είχε καταθέσει η Folli Follie Group για προστασία από τους πιστωτές της. Η κίνηση αυτή υποδηλώνει την επιθετική πολιτική που έχουν αποφασίσει να ακολουθήσουν οι τράπεζες αύριο στο ακροατήριο του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών, αλλά και το επόμενο διάστημα, εκτιμώντας ότι με τον τρόπο αυτό διαφυλάττουν τα συμφέροντά τους.

 

ΒΑΡΙΑ ΣΚΙΑ. Την ίδια ώρα, βαριά παραμένει η σκιά πάνω από το ελληνικό Χρηματιστήριο, καθώς ακόμα δεν έχουν δοθεί οι αναγκαίες απαντήσεις σχετικά με τη σημαντική καθυστέρηση παρέμβασης από μέρους της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς στην υπόθεση της Folli Follie, γεγονός το οποίο διογκώνει, σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, το έλλειμμα εμπιστοσύνης στο επενδυτικό κοινό την ίδια στιγμή που η ελληνική οικονομία διψά για επενδύσεις. Αλλά και οι ευθύνες και του εποπτεύοντος υπουργείου και του Μαξίμου είναι μεγάλες, καθώς εξακολουθούν να περιορίζονται σε ρόλο παρατηρητή. Παρά τις υποσχέσεις Τσίπρα από το βήμα της ΔΕΘ για την εφαρμογή πολιτικής ενίσχυσης των επενδύσεων, το σκάνδαλο εξακολουθεί να παραμένει ανοικτή πληγή για την εικόνα της χώρας στις διεθνείς αγορές, με δυσμενείς επιπτώσεις στην προσέλκυση επενδυτών.

Μάλιστα οι ίδιες πηγές της αγοράς εκτιμούν ότι οι καθυστερήσεις στη διαλεύκανση της υπόθεσης έχουν δημιουργήσει αλυσιδωτές αντιδράσεις κυρίως σε μεγάλες εισηγμένες επιχειρήσεις, οι οποίες αναζητούν επενδυτές για να υλοποιήσουν τα στρατηγικά τους πλάνα και εισπράττουν επιφυλακτικότητα από τις ξένες αγορές. Οσο για τα πρόστιμα που η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς επέβαλε στη διοίκηση της FFG στις αρχές Αυγούστου, οι ίδιες πηγές εκτιμούν ότι δεν επαρκούν και δεν μπορούν να αποτελέσουν την κολυμβήθρα του Σιλωάμ για τις τυχόν ευθύνες που υπάρχουν από την πλευρά εκείνων που είναι οι εντεταλμένοι να ασκούν την εποπτεία στο Χρηματιστήριο και τις εισηγμένες εταιρείες.

ΘΗΛΙΑ ΤΡΑΠΕΖΩΝ. Ενώ λίγες ώρες έχουν απομείνει για την εκδίκαση της αίτησης για προστασία της FF από τους πιστωτές της, χθες η εταιρεία με ανακοίνωσή της προς τις χρηματιστηριακές Αρχές και τους μετόχους της έκανε γνωστό ότι οι τράπεζες Alpha Bank, Eurobank Ergasias, Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος και η Πειραιώς επέδωσαν στην εταιρεία δηλώσεις καταγγελίας των υφιστάμενων δανείων της σε ανοικτό αλληλόχρεο λογαριασμό της, κηρύσσοντας άμεσα ληξιπρόθεσμο και απαιτητό το χρεωστικό υπόλοιπο του συγκεκριμένου λογαριασμού.

Ειδικότερα, η Alpha Bank με επίδοση στις 6 Σεπτεμβρίου 2018 απαιτεί 5.057.999 ευρώ, η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος 21.497.428 ευρώ και 2.552.996 δολάρια, με επίδοση στις 7 Σεπτεμβρίου 2018, η Eurobank Ergasias 6.503.683 ευρώ και ημερομηνία επίδοσης 7 Σεπτεμβρίου 2018, και τέλος η Τράπεζα Πειραιώς, 10.034.651 ευρώ και ημερομηνία επίδοσης 10 Σεπτεμβρίου 2018.

Μάλιστα αναφορικά με την εκκρεμή αίτηση της FF για υπαγωγή στον Πτωχευτικό Κώδικα, οι τέσσερις τράπεζες συμπεριλαμβανομένης και της Τράπεζας Αττικής, από κοινού, κατέθεσαν τις κύριες παρεμβάσεις τους με αίτημα την απόρριψη της αίτησης της FF για υπαγωγή στον Πτωχευτικό Κώδικα, αλλά και για μη παράταση της ισχύος της προσωρινής διαταγής.

Επιπλέον, σύμφωνα με το αίτημα των τραπεζών, ζητούν και την εξαίρεση του ενεχύρου των ελληνικών τραπεζών επί του 39% των μετοχών της Αττικά Πολυκαταστήματα από οποιαδήποτε απαγόρευση αναγκαστικής εκτέλεσης κατά της FF, καθώς και την απαγόρευση στην FF να συναινεί στην εγγραφή συναινετικών προσημειώσεων υποθήκης επί ακινήτων της υπέρ των πιστωτών της. Οι κύριες παρεμβάσεις των ελληνικών τραπεζών θα συζητηθούν αύριο ενώπιον του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών, μαζί με την εκκρεμή αίτηση υπαγωγής στον Πτωχευτικό Κώδικα.

 Πάντως από την πλευρά της FF η διοίκηση ανακοίνωσε ότι ξεκινά κατεπειγόντως διαβουλεύσεις με τις τράπεζες προκειμένου να κατανοήσει τη θέση τους και να διερευνήσει αν είναι εφικτό να τεθούν σε εφαρμογή μέτρα που θα επιτρέψουν στις ελληνικές τράπεζες να υποστηρίξουν την εταιρεία και την αίτησή της κατά τη συζήτηση της αίτησης της.

 

ΝΕΑ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ. Και ενώ αύριο η εταιρεία θα βρεθεί ενώπιον του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών για να υποστηρίξει το αίτημα της για υπαγωγή στον Πτωχευτικό Κώδικα, αναβολή για τον ερχόμενο μήνα και συγκεκριμένα για τις 10 Οκτωβρίου πήρε και η διεξαγωγή της Ετήσιας Τακτικής Γενικής Συνέλευσης της FF, δεδομένου ότι τα πορίσματα των έκτακτων ελέγχων της Alvarez & Marsal (δικανική αξιολόγηση των πλέον πρόσφατων οικονομικών καταστάσεων των ασιατικών θυγατρικών της FFG) δεν έχει τεθεί ακόμα στην διάθεση της διοίκησης της εταιρείας αλλά και της Ernst & Young η οποία θα πραγματοποιήσει ειδικό έλεγχο των ενοποιημένων οικονομικών καταστάσεων της εταιρείας για τη χρήση του 2017. Μάλιστα οι εκθέσεις της Alvarez & Marsal αναμένεται να παραδοθούν εντός των τριών επόμενων εβδομάδων ώστε με την παράδοση τους η Ernst & Young να ανακοινωθεί το χρονοδιάγραμμα για την ολοκλήρωση του δικού έργου της.