Η πρώτη μεταμνημονιακή αξιολόγηση δεν ξεκινά με καλούς οιωνούς. Οι εκπρόσωποι των δανειστών πιάνουν από αύριο δουλειά, επιστρέφοντας στα υπουργεία έπειτα από μια τριετία υποκρισίας στο Χίλτον, «πατώντας» σε εκτιμήσεις σύμφωνα με τις οποίες αν δεν κοπούν οι συντάξεις και εφαρμοστούν τα αντίμετρα, προκύπτει δημοσιονομικό κενό της τάξεως του 1,5 δισ. ευρώ το 2019. Αν τηρηθεί η συμφωνία με περικοπή των συντάξεων (3 δισ. ευρώ) και εφαρμογή των αντιμέτρων (2 δισ. ευρώ) από την άλλη πλευρά, τότε υπάρχει και ένα εξτραδάκι δημοσιονομικού χώρου της τάξεως των 500 εκατ. ευρώ κατά τις εκτιμήσεις των Ευρωπαίων.
ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗ. Αν ληφθεί υπόψη η αυστηρή προειδοποίηση του επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ, η οποία θα μπορούσε σε ελεύθερη απόδοση να κωδικοποιηθεί στη φράση «ή κόβονται οι συντάξεις ή παίρνουμε πίσω τα μέτρα για το χρέος», η κυβέρνηση θα κληθεί αργά ή γρήγορα να διαχειριστεί τη δεύτερη εναλλακτική. Παροχές πάνω από 2 δισ. ευρώ μαζί με τα αντίμετρα, το εκλογικό – σε κάθε περίπτωση – 2019 με κομμένες όμως τις συντάξεις. Εκτός κι αν, πολιτικές συμφωνίες ειδικού βάρους με τους ισχυρούς της ευρωζώνης γείρουν τη ζυγαριά προς την κατεύθυνση της αναβολής των αποφάσεων μέχρι τον Απρίλιο ή τον Ιούνιο του 2019, ή εν πάση περιπτώσει μέχρι όποτε μπορεί να το τρενάρει η σημερινή κυβέρνηση ώστε να παραδώσει την καυτή πατάτα στην επόμενη.
Με βάση τις δηλώσεις Ρέγκλινγκ (στην αυστριακή «Die Presse»), σκέψεις για αναβολές και ακυρώσεις των συμφωνηθέντων μέτρων δεν πρέπει καν να γίνονται.  «Είμαστε πολύ υπομονετικός δανειστής, αλλά μπορούμε να σταματήσουμε τα μέτρα ελάφρυνσης χρέους που έχουμε συμφωνήσει για την Ελλάδα αν τα προγράμματα προσαρμογής δεν συνεχιστούν όπως συμφωνήθηκαν» δήλωσε την επομένη της ΔΕΘ, όταν ο Αλέξης Τσίπρας δήλωνε αισιόδοξος – χωρίς να βάζει και το χέρι του στο Ευαγγέλιο – ότι τελικά δεν θα κοπούν οι συντάξεις.
Ο επικεφαλής του ESM στην ίδια συνέντευξη δήλωσε αισιόδοξος «μετά τις πρόσφατες συζητήσεις μου με τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα». Πρόσθεσε όμως πως τα επίπεδα χρέους εμφανίζονται ανησυχητικά υψηλά, αν και η Ελλάδα μπορεί να ζήσει με αυτά, καθώς οι ωριμάσεις είναι πολύ μακρές και τα επιτόκια πολύ χαμηλότερα απ’ ό,τι σε άλλες χώρες.
Το σκηνικό αυτό θα μπορούσε εύκολα να ανατραπεί εάν ο ESM έπαιρνε πίσω έστω και τα υπό αίρεση μέτρα για το χρέος τα οποία αθροίζονται σε 6,8 δισ. ευρώ ταμειακών ροών προς την Ελλάδα την επόμενη τετραετία.
Με βάση τη συμφωνία, κάθε εξάμηνο από το τέλος του 2018 και έως το 2022, το Eurogroup εφόσον πιστοποιεί τήρηση των συμφωνηθέντων και πορεία εντός μεταμνημονιακής τροχιάς, θα απελευθερώνει ή θα κόβει 600 συν 200 εκατ. ευρώ. Το ενδεχόμενο αρνητικής απόφασης, με κλειστές αγορές, θα μπορούσε να αποβεί καταστροφικό, εκτιμούν παράγοντες με γνώση των διεργασιών. Εκτός από το ίδιο το κόστος της απώλειας κεφαλαίων, οι πληγές που θα άνοιγαν σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο έναντι των αγορών θα μπορούσαν ακόμα και να ξαναστείλουν την Ελλάδα πίσω στη μηχανική υποστήριξη της εντατικής των Μνημονίων.
Γι’ αυτό άλλωστε και το θέμα των συντάξεων, ακόμα και ο Αλέξης Τσίπρας, το προσέγγισε με προσοχή παρά τα τύμπανα πολέμου και μονομερών ενεργειών τα οποία είχαν επιστρατεύσει τις προηγούμενες εβδομάδες βουλευτές και υπουργοί της συγκυβέρνησης.
ΣΦΥΡΟΚΟΠΗΜΑ. Παρά τις «μετρημένες» παροχές της ΔΕΘ (λιγότερα από 800 εκατ. ευρώ το 2019, καθώς όλα τα υπόλοιπα από τα 3,5 δισ. ευρώ που έταξε ο Πρωθυπουργός έως το 2021 κινούνται απολύτως στη σφαίρα της θεωρίας), οι αγορές χθες δεν έδειξαν να συγκινούνται. Το Χρηματιστήριο, έπειτα από ένα ανελέητο σφυροκόπημα τις προηγούμενες ημέρες κατάφερε να καταγράψει κέρδη 2,51% αλλά στην αγορά ομολόγων, την αρχική βελτίωση διαδέχθηκαν και πάλι πιέσεις με αποτέλεσμα ανεπαίσθητες μεταβολές. Η απόδοση του δεκαετούς κινείται γύρω στο 4,2% τις τελευταίες ημέρες και του πενταετούς στο 3,3%, κάνοντας όποια σκέψη για νέα έξοδο απαγορευτική. Ούτως ή άλλως ο Πρωθυπουργός φάνηκε να συμβιβάζεται με την αποχή από τις αγορές, θέτοντας την προοπτική της περιζήτητης επενδυτικής βαθμίδας (ένα από τα βασικά επιχειρήματα για την απόκρουση των πιέσεων λήψης προληπτικής γραμμής πίστωσης), σε ορίζοντα τριετίας.
Οι συζητήσεις με τους επικεφαλής των θεσμών αναμένεται να ξεκινήσουν αύριο και όλα θα μπουν στο τραπέζι. Οσον αφορά τον τόπο των συναντήσεων, μέχρι και χθες, πηγές του υπουργείου Οικονομικών το μόνο που επιβεβαίωναν ήταν πως δεν θα υπάρχει επιστροφή στο Χίλτον, χωρίς όμως να αποκαλύπτουν τον τόπο των συναντήσεων.