Επιστρέφουν στα θρανία τους σήμερα οι μαθητές της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της χώρας, με το υπουργείο Παιδείας να έχει προχωρήσει στο μεγαλύτερο κύμα προσλήψεων αναπληρωτών εκπαιδευτικών των τελευταίων ετών. Οι εκπαιδευτικές ομοσπονδίες της χώρας ωστόσο αναμένουν ότι στη διάρκεια της χρονιάς θα προκύψουν εκατοντάδες ακόμη κενά εκπαιδευτικών στα δημοτικά, γυμνάσια και λύκεια. Κεντρικό πρόβλημα πολιτικής «διαχείρισης» ωστόσο αναμένεται να αναδειχθεί και φέτος το ζήτημα της στέγασης των εκπαιδευτικών που διορίζονται σε διάφορες περιοχές της χώρας και ειδικά σε νησιά όπως η Σαντορίνη, όπου πέρυσι δάσκαλοι και καθηγητές κοιμήθηκαν τις πρώτες ημέρες της χρονιάς σε… υπνόσακους στις παραλίες του νησιού.

Πάντως, ειδικά στη Σαντορίνη, χθες έγινε σύσκεψη για το θέμα στο Δημαρχείο του νησιού και αποφασίστηκε να διατεθεί ένα ποσό περίπου 30.000 ευρώ για να καλυφθούν τα έξοδα στέγασης των πρώτων ημερών για περίπου 150 εκπαιδευτικούς που αναμένεται να φτάσουν στο νησί ως αναπληρωτές. Στη συνέχεια θα αναζητηθούν πιο οικονομικές λύσεις για τη διαμονή τους επόμενους μήνες.Από την πλευρά του, με έκκληση για την αντιμετώπιση των κρουσμάτων bullying στα σχολεία ευχήθηκε «καλή χρονιά» στους μαθητές των σχολείων ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου. «Η αντιμετώπιση του εκφοβισμού δεν σημαίνει πως πρέπει να βγάλουμε από την καθημερινότητά μας τα αστεία ή τα πειράγματα, την “πλάκα”. Αστείο όμως δεν είναι η μαγκιά. Δεν είναι η συμμορία. Δεν είναι η βία και η κοροϊδία» ανέφερε.

Ο Κώστας Γαβρόγλου δήλωσε ότι το νέο σύστημα διορισμών εκπαιδευτικών θα ανακοινωθεί τον Οκτώβριο, ενώ θα πριμοδοτηθεί η προϋπηρεσία των αναπληρωτών εκπαιδευτικών. Τέλος κατηγόρησε ορισμένους διευθυντές σχολείων και διευθυντές Εκπαίδευσης ότι δίνουν περισσότερα κενά εκπαιδευτικών απ’ όσα πραγματικά υπάρχουν.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Παιδείας, μέχρι στιγμής έχουν προσληφθεί 19.480 εκπαιδευτικοί. Η ΟΛΜΕ (γυμνάσια – λύκεια) υπολογίζει ότι στη διάρκεια της χρονιάς αναμένεται να προσληφθούν ακόμη 1.500 – 2.000 εκπαιδευτικοί, ενώ η ΔΟΕ (νηπιαγωγεία, δημοτικά) περίπου 3.000 με 4.000 εκπαιδευτικοί.