Τελεσίγραφο 30 ημερών στέλνει η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου στο υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής για να λύσει τα σοβαρά προβλήματα του ακατάλληλου και επικίνδυνου – όπως το αποκαλεί – κέντρου κράτησης στη Μόρια, διαφορετικά θα βάλει λουκέτο.
Η απόφαση της περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου Χριστιάνας Καλογήρου έρχεται μετά την αιτιολογημένη γνωμοδότηση – εισήγηση της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας της ΠΕ Λέσβου, η οποία βασίστηκε σε εκθέσεις αυτοψίας υπαλλήλων του Τμήματος Περιβαλλοντικής Υγιεινής και Υγειονομικού Ελέγχου της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας ΠΕ Λέσβου.
Σύμφωνα με τις εκθέσεις αυτοψίας, ο χώρος λειτουργίας του Κέντρου Υποδοχής και Ταυτοποίησης προσφύγων στη Μόρια θεωρείται ακατάλληλος και επικίνδυνος. Οπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στην απόφαση, διαπιστώθηκε ανεξέλεγκτη διαρροή λυμάτων – ακόμη και από σπασμένους αγωγούς αποχωρητηρίων – σε παρακείμενο χείμαρρο και στον δρόμο, με αποτέλεσμα να υπάρχει έντονη δυσοσμία και κίνδυνος για τη δημόσια υγεία και το περιβάλλον.
Η υπερσυγκέντρωση και ο υπερπληθυσμός που παρατηρούνται στον καταυλισμό της Μόριας αποτυπώνεται και αριθμητικά: μέχρι και 150 άτομα συνωστίζονται σε κάθε σκηνή, ενώ κάθε οικίσκος γεμίζει με 15 και πλέον άτομα. Οι αριθμοί αυτοί δεν είναι υπερβολικοί, αρκεί να αναλογιστεί κανείς πως η χωρητικότητα στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης της Μόριας είναι 3.100 άτομα κι αυτή τη στιγμή βρίσκονται εγκλωβισμένοι περισσότεροι από 8.785 πρόσφυγες και μετανάστες!
Οι συνθήκες. Ο κίνδυνος μετάδοσης ασθενειών, κάτω από αυτές τις συνθήκες, καραδοκεί. Από τις αυτοψίες διαπιστώθηκε, όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στην ανακοίνωση, «έντονη δυσοσμία και ύπαρξη εντόμων υγειονομικής σημασίας (μυγών) λόγω της αδυναμίας επιμελούς καθαριότητας των χώρων διαμονής».
Οι υπερχειλισμένοι κάδοι απορριμμάτων και τα σκουπίδια έξω από αυτούς, που σχηματίζουν βουνά, είναι η θλιβερή πραγματικότητα, με αποτέλεσμα να υπάρχει έντονη δυσοσμία λόγω σήψης και παρουσία σκουληκιών. Οπως διαπίστωσαν τα κλιμάκια της Περιφερειακής Ενότητας Λέσβου, ο καταυλισμός της Μόριας επεκτείνεται και σε κτήμα που βρίσκεται δίπλα, στο οποίο έχει στηθεί πλήθος σκηνών και υπάρχει πληθώρα διάσπαρτων απορριμμάτων. «Ο χώρος προσφοράς των γευμάτων στους φιλοξενούμενους πρόσφυγες – μετανάστες είναι ακατάλληλος, καθώς δεν πληροί τις προϋποθέσεις της κείμενης νομοθεσίας» καταλήγει η γνωμοδότηση – εισήγηση.
Κι όλα αυτά, την ώρα που στα νησιά του Αιγαίου ο αριθμός των προσφύγων και μεταναστών έχει ξεπεράσει – για πρώτη φορά έπειτα από πολλούς μήνες – τους 20.000.
Οπως προκύπτει από τα επίσημα στοιχεία του Εθνικού Συντονιστικού Κέντρου Ελέγχου Συνόρων, Μετανάστευσης και Ασύλου του υπουργείου Εσωτερικών, σήμερα οι πρόσφυγες – μετανάστες φτάνουν τις 20.110 στα νησιά του Αιγαίου, με τους μισούς (10.927) να βρίσκονται στη Λέσβο. Εκτός ορίων, όμως, είναι και η κατάσταση στη Σάμο, όπου στο νησί βρίσκονται 4.196. Στο δε Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης ο αριθμός των ατόμων που φιλοξενούνται αγγίζει τις 4.000, τη στιγμή που ο συγκεκριμένος χώρος δεν μπορεί να εξυπηρετήσει περισσότερους από 650. Ενώ και στα νησιά της Χίου και της Κω, τα κέντρα κράτησης έχουν σχεδόν διπλάσιο αριθμό προσφύγων και μεταναστών.
Οι αφίξεις. Μόνο το πρώτο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου, οι… καραβιές από τα τουρκικά παράλια έφεραν στα νησιά του Αιγαίου περισσότερους από 1.500 πρόσφυγες και μετανάστες. Είναι ενδεικτικό πως το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2016 ο αριθμός των αφίξεων έφτασε τους 1.053. Συνολικά, δε, οι αφίξεις προσφύγων και μεταναστών από θαλάσσης στην Ελλάδα ξεπερνούν – βάσει των δεδομένων της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ – τις 20.825.
Για την τραγική κατάσταση, πάντως, που επικρατεί στο νησί της Λέσβου, ο δήμαρχος του νησιού Σπύρος Γαληνός ενημέρωσε με επιστολή τον υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής Δημήτρη Βίτσα, τονίζοντας πως η αποσυμφόρηση της Λέσβου, όπως ο ίδιος ο υπουργός είχε εξαγγείλει, με χρονικό ορίζοντα τα τέλη Σεπτεμβρίου δεν φαίνεται να επιτυγχάνεται. «Στη Λέσβο οι διαμένοντες αιτούντες άσυλο έχουν ξεπεράσει τις 10.000 και οι καθημερινές αφίξεις συνεχίζονται με αμείωτη ένταση, παρουσιάζοντας μάλιστα και αυξητική τάση» αναφέρεται χαρακτηριστικά στην επιστολή. Η απάντηση – παραδοχή της οριακής κατάστασης ήρθε από τον Δημήτρη Βίτσα, ο οποίος υποστήριξε μεταξύ άλλων πως παρ’ όλο που η κοινή δήλωση ΕΕ – Τουρκίας ισχύει και λειτουργεί δυόμισι χρόνια, οι ροές προς τη Λέσβο παραμένουν πολλές, δυσκολεύοντας την προσπάθεια αποσυμφόρησης του νησιού.