Με 24 δικές του παραγωγές και 2 συμπαραγωγές – με το Θέατρο Τέχνης – υποδέχεται τη νέα καλλιτεχνική σεζόν το Θέατρο του Νέου Κόσμου, επαναφέροντας παράλληλα τις μεγάλες περσινές επιτυχίες για περιορισμένο αριθμό παραστάσεων. Το θέατρο φέτος ανοίγεται σε καινούργιους χώρους. Οπως τόνισε χθες ο καλλιτεχνικός του διευθυντής Μίλτος Σωτηριάδης, πέρα από το γνώριμο στέκι επί των οδών Αντισθένους και Θαρύπου στον Νέο Κόσμο, παραστάσεις του φέτος θα φιλοξενήσουν το Θέατρο Τζένη Καρέζη και το Θέατρο Τέχνης Καρόλου Κουν. Μια άλλη αλλαγή είναι ότι ύστερα από 21 χρόνια δεν θα σκηνοθετήσει εκεί ο ιδρυτής του Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος.

Από το νέο ρεπερτόριο ξεχωρίζουν οι «Δούλες» του Ζαν Ζενέ που σκηνοθετεί ο Τσέζαρις Γκραουζίνις από τις 11 Οκτωβρίου. Τους γυναικείους πρωταγωνιστικούς ρόλους υποδύονται εδώ τρεις άνδρες: οι Δημήτρης Hμελλος, Κώστας Μπερικόπουλος και Αργύρης Ξάφης. Ο Γιάννης Σκουρλέτης με τους Βijoux de kant από τις 21 Ιανουαρίου 2019 θα παρουσιάσουν «Τα δάση στα γόνατα» του Ακη Δήμου με κεντρικά πρόσωπα Αλέκο Συσσοβίτη, Πηνελόπη Τσιλίκα, Γιώργο Κοψιδά και Πάρη Αγγελίδη. Τον Μάιο ο Eκτορας Λυγίζος ανεβάζει την «Τραγική ιστορία του Aμλετ, ενός πρίγκιπα της Δανίας» με τον ίδιο να πρωταγωνιστεί δίπλα στους Κωνσταντίνο Ζωγράφο, Aρη Μπαλή, Ηρώ Μπέζου, Γιάννη Νιάρρο και Αινεία Τσαμάτη. Την ίδια περίοδο, ο Δημήτρης Καραντζάς θα σκηνοθετήσει «Το ξύπνημα της άνοιξης» του Φρανκ Βέντεκιντ με μεταξύ άλλων τους ηθοποιούς Γιάννη Κλίνη και Μαρία Σκουλά.

ΘΕΑΤΡΟ ΤΕΧΝΗΣ. Στο Υπόγειο του Θεάτρου Τέχνης θα παρουσιαστούν οι «Παλιοί καιροί» του Χάρολντ Πίντερ σε σκηνοθεσία Γιάννη Χουβαρδά από τις 29 Νοεμβρίου. Αντίστοιχα, στη Φρυνίχου ο Δημήτρης Καραντζάς θα σκηνοθετήσει τους «Βρικόλακες» του Ιψεν – από τις 22 Φεβρουαρίου 2019. Στο Θέατρο Καρέζη μετακομίζει ο Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος από τις 3 Νοεμβρίου, ώστε να ανεβάσει το «Ποιος σκότωσε το σκύλο τα μεσάνυχτα;» του Σάιμον Στίβενς με πρωταγωνιστές μεταξύ άλλων τους Γιάννη Νιάρρο, Μαρία Καλλιμάνη, Αλεξάνδρα Αϊδίνη και Γιώργο Χρυσοστόμου.

Η σεζόν ανοίγει στις 3 Οκτωβρίου με την επανάληψη της «Γρανάδας» του Γιάννη Καλαβριανού σε δική του σκηνοθεσία και πρωταγωνίστρια τη Φιλαρέτη Κομνηνού. Αμέσως μετά στις 8 του μήνα, έρχεται η sold out παράσταση «Αρίστος» βασισμένη στο μυθιστόρημα του Θωμά Κοροβίνη «Ο γύρος του θανάτου» για τον Αριστείδη Παγκρατίδη, τον Δράκο του Σέιχ Σου. Ο Γιώργος Παπαγεωργίου θα σκηνοθετήσει ξανά τους Ελένη Ουζουνίδου, Μιχάλη Οικονόμου και Γιώργο Χριστοδούλου. Για δεύτερη χρονιά θα παιχτεί και η «Μόλλυ Σουήνη» του Μπράιαν Φρίελ σε σκηνοθεσία Ιώς Βουλγαράκη. Παίζουν οι Δέσποινα Κούρτη, Αργύρης Ξάφης, Δημήτρης Γεωργιάδης (από 15/10). Μετά το Εθνικό, στο Θέατρο Τζένη Καρέζη μετακινείται για έναν μόνο μήνα το «Στέλλα κοιμήσου» του Γιάννη Οικονομίδη (από 1/10) με τους περσινούς βραβευμένους με βραβείο Μερκούρη και Χορν Ιωάννα Κολλιοπούλου και Γιάννη Νιάρρο. Μετά τον επιτυχημένο κύκλο στο Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, η ζωή της Σωτηρίας Μπέλλου το «Σωτηρία με λένε» της Σοφίας Αδαμίδου βρίσκει στέγη στο Θέατρο του Νέου Κόσμου. Η Χριστίνα Χατζηβασιλείου σκηνοθετεί τις Εφη Σταμούλη και Ελλη Χατζεϊπίδου (από 14/12).

Στο υπόλοιπο ρεπερτόριο, ο Μάνος Βαβαδάκης συστήνει στο ελληνικό κοινό το έργο του Χοσέ Τριάνα «Η νύχτα των δολοφόνων» από 5 Οκτωβρίου. Την ίδια μέρα θα ανέβει η αρχαία τραγωδία «Χοηφόροι» που σκηνοθετεί η Ειρήνη Φαναριώτη. Μια ασυνήθιστη ερωτική ιστορία είναι η παράσταση «Η Αφροδίτη με τη γούνα» που κάνει πρεμιέρα στις 8 Οκτωβρίου υπό τη σκηνοθετική καθοδήγηση του Σπύρου Κυριαζόπουλου. Εξίσου έντονο ερωτικό στοιχείο έχει και το «Βινύλιο» της Αννας Μιχελή (από 7/12). Ανάμεσα στο αστικό δράμα, το μελό και τη φάρσα ακροβατεί η παράσταση «Τα μάτια» του Πάμπλο Μεσίες που σκηνοθετεί ο Παντελής Δεντάκης (από 17/1). Ο έλληνας ποιητής (και υπεύθυνος επιμελητής εκδόσεων, αρχικά στον οίκο Penguin και στη συνέχεια στον Thames & Ηudson) Νίκος Στάγκος βρίσκεται στο επίκεντρο της ελεγείας «Ο αγνός εραστής» του Ντέιβιντ Πλαντ, που θα παρουσιαστεί από τον Αρη Λάσκο (από 21/1).

Στον Κάτω Χώρο του Θεάτρου ο Γρηγόρης Καραντινάκης θα σκηνοθετήσει τις «Χρωματιστές γυναίκες» του Βασίλη Ζιώγα (από 23/1). Δυο μέρες μετά, η κεντρική σκηνή θα φιλοξενήσει την πρεμιέρα του «Κουμ Κουάτ» του Γιάννη Καλαβριανού και της Μαρίας Κοσκινά. Εκεί οι θεατές θα έχουν την ευκαιρία να δουν και το «Μυγοφαές» του Ζουάν Γιάγκο από την ομάδα AbOvo (από 28/1). Στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Παύλου Μάτεσι είναι βασισμένη η παράσταση «Μύρτος» που σκηνοθετεί ο Θανάσης Ζερίτης (από 8/2). Ενα διασκεδαστικό κείμενο έχει η παράσταση «Γελώντας άγρια» του Κρίστοφερ Ντούρανγκ που σκηνοθετούν και πρωταγωνιστούν οι Νάνσυ Μπούκλη και ο Πάνος Παπαδόπουλος (από 6/5).

Για τους μικρούς θεατές, συνεχίζεται το θέατρο αλληλεγγύης για παιδιά «Πινόκιο» σε σκηνοθεσία Παντελή Δεντάκη (από 4/11). Αλλά και το θέατρο για εφήβους με την «Ελένη» του Ευρυπίδη σε σκηνοθεσία Τζωρτζίνας Κακουδάκη (από 14/10). Τέλος, στο θέατρο Καρέζη, ο Γιάννης Σαρακατσάνης σκηνοθετεί την παιδική παράσταση «Ταξιδιώτες στον χρόνο».