Η πιο ωραία σκηνή στο USA Open, που τελείωσε με έναν θρίαμβο του Νόβακ Τζόκοβιτς, έλαβε χώρα εκτός του αγωνιστικού χώρου. Μόλις το ματς ολοκληρώθηκε ο ηττημένος Αργεντίνος Ντελ Πόρτο κάθισε στην καρέκλα του και λυγίζοντας από την ένταση έβαλε τα κλάματα γοερά: ένιωσε ότι έχασε μια μεγάλη ευκαιρία. Ο Τζόκοβιτς, που πανηγύριζε, άφησε τα χειροκροτήματα κι έτρεξε και τον αγκάλιασε παρηγορώντας τον. Η όλη σκηνή ήταν καταπληκτική. Ο Τζόκοβιτς, με τη νίκη του αυτή, έγινε ο πλουσιότερος τενίστας όλων των εποχών: τα συνολικά του έσοδα έφτασαν τα 119.110.890 δολάρια. Ο Σέρβος άφησε δεύτερο τον Ρότζερ Φέντερερ, που έχει κερδίσει 117.773.812 δολάρια στα 20 χρόνια που παίζει επαγγελματικά τένις. Κι όμως όλοι αυτοί οι πολυεκατομμυριούχοι έχουν ακόμη τεράστιες ευαισθησίες: η αγκαλιά του Τζόκοβιτς με τον ηττημένο Αργεντίνο ήταν μια μοναδική σκηνή.

Κλάματα

Γενικά στο Αμερικανικό Open είχαμε φέτος κλάματα και δάκρυα. Και ο Ράφα Ναδάλ αποχώρησε στον ημιτελικό με κλάματα, αφού κόντρα στον Ντελ Πότρο εγκατέλειψε το ματς προδομένος από τα παλιά του τραύματα. Το δράμα του συγκίνησε τους Ισπανούς και χθες οι άνθρωποι της Ρεάλ Μαδρίτης τού πρότειναν, όταν νιώθει έτοιμος, να αναλάβει την προεδρία του συλλόγου συμβολικά, αφού είναι μια παγκόσμια προσωπικότητα που μπορεί να εκπροσωπεί παντού τη Βασίλισσα! Αν ο μεγάλος τενίστας πει το «ναι», η εξέλιξη θα είναι καταπληκτική. Κι αληθινά σπάνια.

Πρόεδρος

Μια τέτοια προσωπικότητα μαθαίνω ότι ψάχνουν και στον Παναθηναϊκό για να αναλάβει πρόεδρος στο ΔΣ που θα προκύψει προς τα τέλη του Σεπτεμβρίου, δηλαδή όταν και εφόσον ο ταϊλανδός μάνατζερ κ. Παϊρότζ Πιεμπονγκσάντ αγοράσει την Αύξηση του Μετοχικού Κεφαλαίου, που τρέχει και μπει στην ΠΑΕ, αρχικά ως συμπαίκτης του κ. Γιάννη Αλαφούζου. Οι δυο ψάχνουν μια προσωπικότητα με κύρος για να δώσει το στίγμα της νέας εποχής. Αναζητείται ή κάποιος παλιός παίκτης ή κάποιος γνωστός Παναθηναϊκός που να είναι και συμπαθής άνθρωπος. Απαραίτητη προϋπόθεση να μην είναι παράγοντας που θυμίζει το πρόσφατο παρελθόν.

Κρούση

Από ποδοσφαιροπαράγοντες ο μόνος που πραγματικά δέχτηκε μια κρούση για να μπει στο νέο ΔΣ είναι ο πρώην πρόεδρος της ΕΠΟ και δικηγόρος κ. Σοφοκλής Πιλάβιος, που ήταν στον Παναθηναϊκό, ως υπεύθυνος Διεθνών Σχέσεων, και παλαιότερα. Στον Πιλάβιο προτάθηκε η θέση του αντιπροέδρου της ΠΑΕ, αλλά από όσο γνωρίζω αυτός αρνήθηκε. Αν δεν τελειώσει με το δικαστήριο για την υπόθεση της κάρτας Υγείας και δεν αθωωθεί, κέφι μεγάλο για να αναλάβει τέτοιου είδους καθήκοντα δεν μοιάζει να έχει. Βέβαια δεν αποκλείεται να αναλάβει μια άλλη θέση. Π.χ. του νομικού εκπροσώπου.

Ζάχαβι

Το γεγονός ότι βολιδοσκοπούνται άνθρωποι και εξετάζονται βιογραφικά σημαίνει πως και ο Παϊρότζ και ο Αλαφούζος είναι βέβαιοι πως η συμφωνία τους θα ολοκληρωθεί. Για την ώρα, πάντως, τρεις μόνο άνθρωποι υπάρχουν στο προσκήνιο από την πλευρά του Ταϊλανδού: ο γιος του, ο ισραηλινός ατζέντης κ. Πίνο Ζάχαβι, που περνάει πολύ καιρό και στην Ελλάδα, και ο γνωστός μας από το πέρασμά του από την Τσέλσι κ. Αβραάμ Γκραντ που θα αναλάβει γενικός διευθυντής της ΠΑΕ. Ολοι οι υπόλοιποι αναζητούνται, καθώς από το τωρινό ΔΣ μπορεί να μη μείνει κανένας.

Βουδαπέστη

Αναζητείται επίσης απόψε μια δεύτερη νίκη της Εθνικής μας – αυτή τη φορά, πάντα για το Nations League, η ομάδα του Μίκαελ Σκίμπε αγωνίζεται στη Βουδαπέστη με αντίπαλο την Ουγγαρία. Οι Μαγυάροι ήταν απογοητευτικοί στην πρεμιέρα τους, καθώς έχασαν στη Φινλανδία με 1-0, αλλά αυτό τούς καθιστά διπλά επικίνδυνους: θέλουν και να επιστρέψουν στα θετικά αποτελέσματα, αλλά και να κερδίσουν για να έχουν ρεαλιστικές ελπίδες να κερδίσουν τον όμιλο. Η Εθνική μας έχει καλή παράδοση στη Βουδαπέστη: τελευταία φορά απέδρασε από εκεί με μια λευκή ισοπαλία έχοντας στον πάγκο της (προ τριετίας…) τον κ. Σέρχιο Μαρκαριάν – επί των ημερών του οποίου δεν έκανε ούτε νίκη. Οι Ούγγροι δεν είναι τίποτα σπουδαίο, αλλά η απορία όλων είναι σε τι κατάσταση θα παρουσιαστεί η δική μας ομάδα: για να καταφέρει να κερδίσει στην Ουγγαρία, πρέπει να παίξει πολύ καλύτερα από ό,τι με τους Εσθονούς το Σάββατο.

Αλλαγές

Ο Μήτρογλου και ο Μπουχαλάκης είναι καλά, παρότι στο Τάλιν αποχώρησαν από το ματς κουτσαίνοντας, ο Μπακάκης και ο Ζέκα προπονούνται κανονικά και η εντύπωση όλων είναι ότι ο Γερμανός θα κάνει αλλαγές στην ομάδα που παράταξε κόντρα στους ξυλοκόπους Εσθονούς. Αυτή τη φορά θα χρειαστεί και καλύτερη κυκλοφορία της μπάλας και περισσότερη ταχύτητα. Ο Σκίμπε καλά θα κάνει να δώσει μια ευκαιρία στον Λάζαρο Χριστοδουλόπουλο, που πετάει από χθες που έμαθε την απόφαση της Επιτροπής Επίλυσης Οικονομικών Διαφορών της ΕΠΟ. Η ΕΕΟΔ θεωρεί άκυρο το συμβόλαιο που εμφάνισε η ΑΕΚ και δίνει τη δυνατότητα στον ποδοσφαιριστή να συνεχίσει να αγωνίζεται στον Ολυμπιακό. Δεν θα μπορούσε άλλωστε να κάνει κι αλλιώς: το δίκαιο ήταν με το μέρος του παίκτη.

Διαρροή

Στην ΑΕΚ γκρίνιαζαν με τη διαρροή της εισήγησης, τα είχαν με όλους και με όλα, αλλά το θέμα είναι αρκετά απλό: εδώ και χρόνια είναι βασικός κανόνας για την ίδια τη FIFA να γίνεται σεβαστή η θέληση των ποδοσφαιριστών. Αυτοί είναι που αποφασίζουν πού θέλουν να παίξουν και ο σκοπός είναι να διευκολύνονται αφού είναι οι αληθινοί πρωταγωνιστές του σπορ. Ολα τα υπόλοιπα είναι να είχαμε να λέγαμε.

Ακυρο

Η ιστορία έχει μία ακόμα ουρά: η Επιτροπή δήλωσε αναρμόδια για την προσφυγή που έκανε ο Ολυμπιακός εναντίον της ΑΕΚ και η ΑΕΚ εναντίον του Ολυμπιακού: και οι δυο ζητάνε να επιβληθεί στον αντίδικό τους ποινή απαγόρευσης μεταγραφών – ο Ολυμπιακός ισχυρίζεται ότι η ΑΕΚ κατέθεσε ένα συμβόλαιο που δεν υπάρχει και η ΑΕΚ ότι ο Ολυμπιακός κακώς τής πήρε έναν παίκτη που είχε μαζί της κανονικό συμβόλαιο. Η υπόθεση θα κριθεί από το Διαιτητικό Δικαστήριο, αλλά αν η ΕΕΟΔ έχει κρίνει ως άκυρο το συμβόλαιο μοιάζει δεδομένο ότι ο Ολυμπιακός δεν διατρέχει κάποιον κίνδυνο – η ΑΕΚ πραγματικά δεν ξέρω.

Τίποτα

Ο παίκτης είναι πάντως χαρούμενος για τη δικαίωση: από την πρώτη στιγμή έλεγε πως δεν είχε υπογράψει τίποτα απολύτως και πως η ΑΕΚ τον κυνηγάει μόνο και μόνο γιατί έφυγε. Τελικά είχε δίκιο. Οχι φυσικά ότι η όποια απόφαση μπορούσε να αλλάξει το επαγγελματικό του μέλλον: ο Λάζαρος μπάλα θα έπαιζε πλέον μόνο με τη φανέλα του Ολυμπιακού – η ΑΕΚ κυνηγούσε από τον ίδιο μια αποζημίωση ή μια τιμωρία του. Ο ίδιος, από την άλλη, υπερασπίστηκε την επαγγελματική του σοβαρότητα: το έκανε με τον καλύτερο τρόπο…