Ημουν εξαρχής σίγουρος ότι η διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα έβγαζε στην επιφάνεια την εξουσιαστική βουλιμία διαφόρων. Αλλά εκτιμούσα ότι, σε τουλάχιστον ένα ζήτημα, θα ήταν αποτελεσματική: στο θέμα της υποδοχής των προσφύγων και των μεταναστών, της εξασφάλισής τους στο μέτρο του δυνατού αξιοπρεπούς διαβίωσης και των στοιχειωδών δικαιωμάτων.

Η προσωπική αυταπάτη μου τελείωσε όταν πήγα για «ΤΑ ΝΕΑ» στην Ειδομένη, τον Μάρτιο του 2016. Ο τότε υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας έλεγε για εκείνη την ανθρωπιστική χρεοκοπία ότι είναι «ευθύνη της Ιστορίας, όχι της κυβέρνησης». Ηταν το συμπλήρωμα της κυνικής, της ανάλγητης δήλωσης της προκατόχου του Τασίας Χριστοδουλοπούλου, που ισχυριζόταν ότι οι πρόσφυγες λιάζονται και εξαφανίζονται.

Σχεδόν έναν χρόνο μετά, τον Φεβρουάριο του 2017, έκανα ένα ακόμα ρεπορτάζ, από τη Μόρια, πάλι για «ΤΑ ΝΕΑ». Αδυνατούσα να διανοηθώ την εκμετάλλευση των ανηλίκων. Επίσης αδιανόητοι μου ήταν οι βιασμοί. Παρ’ όλα αυτά, και τότε, ο Μουζάλας, εν μέσω της γνωστής αριστερής κλάψας, ισχυριζόταν ότι όλα είναι υπό έλεγχο.

Ο Μουζάλας έφυγε και, όπως αποδεικνύεται σήμερα, επί Δημήτρη Βίτσα, τίποτα δεν είναι υπό έλεγχο. Η Μόρια έχει μετατραπεί σε πολιτισμική καταβόθρα, γι’ αυτό κατά τη συνήθειά τους οι αριστεροί προσπαθούν να την κρύψουν. Χρειάστηκε η παρέμβαση της περιφερειάρχου Βόρειου Αιγαίου Χριστιάνας Καλογήρου για να επισημανθεί, καταρχήν, ότι ο καταυλισμός είναι μια βόμβα για την υγεία των φιλοξενουμένων. Αλλά όχι μόνο.

Η περιφερειάρχης λέει τεχνοκρατικά την ουσία του ζητήματος: για να παριστάνουν τους φιλάνθρωπους και τους αντιρατσιστές, στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ συντηρούν μακριά από τη δημοσιότητα μια αποθήκη ενοχλητικών ανθρώπων. Από το 2015 έως σήμερα τα ίδια έκαναν.

Αλλά δεν μπορούν να συνεχίζουν έτσι. Δεν γίνεται. Είναι ντροπή – όχι μόνο για την κυβέρνηση, για όλη την κοινωνία. Χρειάζονται πολλά; Χρειάζονται. Κατ’ αρχάς, αποσυμφόρηση του στρατοπέδου. Φιλοξενούνται 10.000 σε έναν χώρο για 3.500. Χρειάζονται έργα υποδομής για να διορθωθούν οι άθλιες υγειονομικές συνθήκες. Χρειάζεται ενεργός παρουσία των υπηρεσιών υγείας, που οφείλουν να κάνουν υγειονομικές εξετάσεις σε όλους τους φιλοξενουμένους. Χρειάζεται πρόνοια για την ψυχική υγεία.

Αλλά κυρίως χρειάζεται άμεσος διαχωρισμός των παιδιών από τον υπόλοιπο πληθυσμό του καταυλισμού. Χρειάζεται, δηλαδή, ο ΣΥΡΙΖΑ να αφήσει τις θεωρίες, να ξύσει αυτή την κρούστα αναισθησίας με την οποία αντιμετωπίζει και τους πρόσφυγες. Και επιτέλους να πράξει: όσα διατείνεται ότι πιστεύει και υπηρετεί.