Για να λέμε του στραβού το δίκιο, κάτι πάει να κάνει στο ξεκίνημα της σεζόν με τις μετακινήσεις των οπαδών ο Βασιλειάδης. Σε σχέση με τις κωμικοτραγικές αποφάσεις του, στο τέλος της περσινής σεζόν. Με τη σούπα, ωστόσο, να πάει να χαλάσει με το καλημέρα. Φωτοβολίδα ευθείας βολής από οπαδό του ΠΑΟΚ στον όγκο των οπαδών του Πανιωνίου στη Νέα Σμύρνη. Ανταλλαγή φωτοβολίδων και καθισμάτων μεταξύ των οπαδών Ατρομήτου και Παναθηναϊκού στο Περιστέρι. Σε φιλικό παιχνίδι φιλανθρωπικού χαρακτήρα (οι εισπράξεις υπέρ των πυρόπληκτων). Να το πω με τη μία: αυτό που συμβαίνει με τις μετακινήσεις των οπαδών συνιστά ντροπή. Ντροπή για μια χώρα που θέλει να αποκαλείται ευρωπαϊκή. Να απαγορεύει στους οπαδούς (φιλάθλους, πέστε τους, όπως θέλετε), να παρακολουθούν τους εκτός έδρας αγώνες των ομάδων τους. Κάτι που δεν συμβαίνει πουθενά στον πολιτισμένο κόσμο.

Φωτοβολίδες

Συμβαίνει μόνο στην Ελλάδα. Επειδή η Αστυνομία βαριέται ή δεν μπορεί να κάνει τη δουλειά της. Κι επειδή ο αρμόδιος υπουργός και πολιτικός προϊστάμενος δεν θέλει να τους χαλάσει την ησυχία. Θα πει κάποιος, «Μα κάνουν φασαρίες. Ρίχνουν φωτοβολίδες, σπάνε καθίσματα, δεν πληρώνουν στα περίπτερα και στα σουβλατζίδικα». Και; Δουλειά της Αστυνομίας είναι να επιβάλλει τη τάξη. Να συλλαμβάνει τους ταραξίες. Υπάρχουν νόμοι που προβλέπουν ποινές. Οπως επίσης προβλέπονται ποινές για τα αδικήματα εντός των γηπέδων. Οποιος προκαλεί επεισόδια υφίσταται τις συνέπειες. Και σε ό,τι αφορά τα φυσικά πρόσωπα και σε ό,τι αφορά τις ομάδες. Απλά πράγματα. Εύκολο είναι να θεσμοθετηθούν ειδικές προβλέψεις. Σε σοβαρά επεισόδια π.χ. να μη χορηγούνται εισιτήρια στην υπαίτια ομάδα για το επόμενο εκτός έδρας παιχνίδι. Σε περίπτωση υποτροπής η ποινή να διπλασιάζεται.

Γελοιότητες

Πολλά μπορούν να προβλεφθούν και να γίνουν. Απαράδεκτη είναι η γενίκευση. Αυτό που έγινε πέρυσι στο τέλος της σεζόν, με την καθολική απαγόρευση των μετακινήσεων. Σε σημείο να μην εκδίδονται καν εισιτήρια. Οπως στο Αστέρας Τρίπολης – ΠΑΟΚ. Να μην μπορούν να πάνε στο γήπεδο ούτε οι οπαδοί της γηπεδούχου ομάδας. Παρά μόνο οι κάτοχοι διαρκείας. Γελοιότητες. Επειδή κάποιοι προκάλεσαν κάπου επεισόδια, να τιμωρηθούν συλλήβδην οι οπαδοί όλων των ομάδων. Στη λογική Χαράλαμπου – Σταύρου Κοντονή, «πονάει κεφάλι κόβει κεφάλι». Επειδή έγιναν επεισόδια σε ένα γήπεδο, διακόπτουμε το πρωτάθλημα. Να «τιμωρηθούν» όλες οι ομάδες. Κι ενώ το πρωτάθλημα έχει ήδη αρχίσει, ρεπορτάζ αναφέρουν τις σχετικές προτάσεις της Σούπερ Λίγκας. Κι όλο το καλοκαίρι υφυπουργός Αθλητισμού και διοργανώτρια αρχή τι κάνανε; Ψειρίζανε τη μαϊμού;

Πυρομαχικά

Κι ενώ, ξαναλέμε, το πρωτάθλημα βρίσκεται σε εξέλιξη, συζητάνε για το ηλεκτρονικό εισιτήριο, τον τρόπο αστυνόμευσης, την επαναφορά του ιδιώνυμου κ.λπ. Τρίχες κατσαρές. Είναι θέμα αλλαγής του νομοθετικού πλαισίου, για να γίνεται ουσιαστικός σωματικός έλεγχος στις θύρες των γηπέδων; Να μην περνάνε μέσα τα πάσης φύσεως «πυρομαχικά»; Είναι θέμα νομοθετικού πλαισίου η σύλληψη των δραστών στα πάσης φύσεως επεισόδια; Κοινή είναι η διαπίστωση ότι η Αστυνομία στα γήπεδα κάνει αγγαρεία. Είναι αδιανόητο να λέει η Αστυνομία αδυνατώ να επιβάλω τη τάξη και γι’ αυτό εισηγούμαι την απαγόρευση των μετακινήσεων. Παρά το γεγονός ότι εισπράττει το 10% από τις τηλεοπτικές συμβάσεις όλων των αθλητικών γεγονότων. Το να απαγορεύεις τις μετακινήσεις, την είσοδο θεατών δηλαδή στα γήπεδα, είναι σαν να απαγορεύεις την κυκλοφορία των αυτοκινήτων στις εθνικές οδούς, επειδή κάποιοι οδηγοί παραβιάζουν το όριο ταχύτητας.